ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Το στοίχημα της κερδοφορίας για το 2016

Τα σχέδια των τραπεζών για επιστροφή σε κερδοφορία.
kerdoforia

Η επιστροφή σε κέρδη αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τις τράπεζες για το 2016, μετά από 6 χρήσεις ιστορικά υψηλών ζημιών για τον κλάδο. Το αν θα επιτευχθεί ή όχι ο φιλόδοξος αυτός στόχος εξαρτάται κυρίως από την εξέλιξη των «κόκκινων» δανείων και κατ’ επέκταση της οικονομίας.

Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν υποσχεθεί στους ξένους επενδυτές ότι η τρέχουσα χρονιά θα σηματοδοτήσει την επιστροφή σε κερδοφορία, ενώ, ακόμα και σε περίπτωση που η εξέλιξη της οικονομίας είναι δυσμενέστερη των εκτιμήσεων, δηλαδή στο χειρότερο ενδεχόμενο, θα εμφανίσουν αποτελέσματα κοντά στο μηδέν. Οχι όμως ζημίες.

Για να εξασφαλίσουν την επιστροφή σε κερδοφορία το 2016, οι τράπεζες προχώρησαν στη διενέργεια ιδιαίτερα υψηλών προβλέψεων το 2015, έτσι ώστε φέτος να τις περιορίσουν δραστικά. Σημειώνεται ότι οι συστημικές τράπεζες το 2015 εμφάνισαν κέρδη πριν από προβλέψεις περίπου 4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, προχώρησαν σε προβλέψεις για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, εξανεμίζοντας τη λειτουργική κερδοφορία και οδηγώντας τα τελικά αποτελέσματα σε νέες υψηλότατες ζημίες.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, τρία είναι τα σημεία που μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά το 2016: η επιβράδυνση των μη εξυπηρετούμενων δανείων –κάτι που ήδη αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2015– η περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους και η βελτίωση των επιτοκιακών εσόδων. Σημειώνεται ότι τη διετία 2014-2015 τα επιτόκια καταθέσεων έχουν μειωθεί δραστικά, δίνοντας μεγάλη ώθηση στα επιτοκιακά αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, η αξιολόγηση είναι αυτή που θα καθορίσει την πορεία των τραπεζών τη φετινή χρονιά. Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, η αξιολόγηση θα απομακρύνει την αβεβαιότητα, θα βελτιώσει δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης, θα καταστήσει και πάλι τα ελληνικά ομόλογα αποδεκτά από την ΕΚΤ για να χορηγεί ρευστότητα στις εγχώριες τράπεζες, θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την απόσυρση των κεφαλαιακών περιορισμών. Επιπλέον, η αξιολόγηση θα αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση που προβλέπει το πρόγραμμα για τη χώρα μας, και ποσό 2 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα δοθεί άμεσα για την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, ενώ για το σύνολο του 2016 στόχος του προγράμματος είναι η αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες να φτάσει τα 5 δισ. ευρώ.

Στην αντίπερα όχθη, η μεγάλη ανησυχία, που μπορεί να εκτροχιάσει για άλλη μια φορά την οικονομία και τις τράπεζες, είναι το ενδεχόμενο εμπλοκών στην υλοποίηση της συμφωνίας. Αν η αβεβαιότητα συνεχιστεί και η ύφεση στην οικονομία βαθύνει, τότε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα συνεχίσουν να αυξάνονται, «εξαερώνοντας» τα κεφάλαια των τραπεζών για άλλη μια φορά. Στελέχη τραπεζών επισημαίνουν έναν ακόμα σοβαρό κίνδυνο: αστοχίες στην αντιμετώπιση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που σήμερα ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα μισά είναι οφειλές νοικοκυριών και τα υπόλοιπα επιχειρήσεων. Υπογραμμίζουν ότι, αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και διατηρηθούν νομικά «παραθυράκια» που παρέχουν προστασία σε κακοπληρωτές, οι τράπεζες θα παραμείνουν αδύναμες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.