ΚΟΣΜΟΣ

Στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ

Τουρκία: Οι αρχές σπεύδουν να κατασκευάσουν κέντρα καταγραφής για τους πρόσφυγες που θα μεταφερθούν από την Ελλάδα

Οι τουρκικές αρχές σπεύδουν να ετοιμάσουν κέντρα καταγραφής για τους πρόσφυγες οι οποίοι αναμένεται να μεταφερθούν στη χώρα αυτή από την Ελλάδα, όπως προβλέπει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης-'Αγκυρας, η οποία έχει στόχο τη μείωση της προσφυγικής ροής και τίθεται σε ισχύ από αύριο.

Οι τουρκικές αρχές αναμένουν την επιστροφή σύρων προσφύγων ή άλλων εθνικοτήτων, οι οποίοι διέσχισαν το Αιγαίο Πέλαγος κατευθυνόμενοι στην ΕΕ, στο πλαίσιο της επίμαχης συμφωνίας που υπογράφηκε στις 20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, ωστόσο οι λεπτομέρειες είναι ελάχιστες για τους ακριβείς όρους που διέπουν την επιστροφή τους.

Περίπου 750 μετανάστες αναμένεται να αναχωρήσουν από το νησί της Λέσβου για το τουρκικό λιμάνι στο Δικελί, κάποια στιγμή μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης με δύο τουρκικά πλοία που τελούν υπό τη διοίκηση της Frontex, της υπηρεσίας προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Τοπικοί αξιωματούχοι στο Δικελί, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη Λέσβο, δήλωσαν ότι ετοιμάζουν ένα κέντρο υποδοχής για τους μετανάστες που μεταφέρονται από την Ελλάδα. Ωστόσο εικόνες που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV την Παρασκευή έδειχναν ένα άδειο οικόπεδο στη θέση όπου θα βρίσκεται το κέντρο υποδοχής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet, μέχρι να ετοιμαστεί το κέντρο αυτό, οι πρώτοι μετανάστες μπορούν να φιλοξενηθούν σε αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης.

Νοτιότερα, εργασίες έχουν αρχίσει στο παραθαλάσσιο θέρετρο Τσεσμέ, στη επαρχία της Σμύρνης, απέναντι από το νησί της Χίου, ενός από τους προορισμούς που επέλεξαν πολλοί μετανάστες. Έχει γίνει η εγκατάσταση σωλήνων νερού και ηλεκτρικών καλωδίων σε ένα χώρο 500 τετραγωνικών μέτρων κοντά στο λιμάνι, το οποίο θα χρησιμεύσει ως κέντρο, δήλωσε ο δήμαρχος Μουχιτίν Νταλγίτς στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Στον χώρο αυτό θα υπάρχουν σκηνές στις οποίες οι υπάλληλοι θα μπορούν να προχωρούν στην ταυτοποίηση και καταγραφή των μεταναστών, οι οποίοι στη συνέχεια θα περνούν από υγειονομικό έλεγχο.

"Οι μετανάστες θα μείνουν όσο το δυνατό λιγότερο στα κέντρα διαμετακόμισης"

Οι τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι οι χώροι αυτοί είναι απλώς κέντρα διαμετακόμισης, από τα οποία οι μετανάστες θα μπορούν γρήγορα να μεταφερθούν στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

"Μόλις καταγραφούν και εξεταστεί η κατάσταση της υγείας τους, θα μεταφερθούν στους καταυλισμούς. Θα διασφαλίσουμε η διαδικασία να είναι γρήγορη ώστε να παραμείνουν στα κέντρα αυτά όσο το δυνατό λιγότερο", δήλωσε ο δήμαρχός του Τσεσμέ.
Οι πολυσύχναστες παράκτιες πόλεις της δυτικής Τουρκίας ανησυχούν μήπως μια ξαφνική εισροή μεταναστών σταθεί αιτία οι τουρίστες να μην τις επιλέξουν για τις διακοπές τους, λίγους μήνες πριν από το καλοκαίρι.

Στο μεταξύ, η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος ετοιμάζει έναν νέο προσφυγικό καταυλισμό, χωρητικότητας 5.000 ατόμων, πιο μακριά, στην ενδοχώρα, στη Μανίσα της δυτικής Τουρκίας, για να αντιμετωπίσει τις νέες αφίξεις, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

Η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, χώρας που φιλοξενεί ήδη 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, προβλέπει την "επανεγκατάσταση" ενός Σύρου από την Τουρκία προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, για κάθε μετανάστη που θα δέχεται πίσω η Άγκυρα.

Η Γερμανία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναμένει από αύριο μια πρώτη ομάδα Σύρων προερχόμενη από την Τουρκία, κυρίως οικογένειες με παιδιά.

Οι όροι της συμφωνίας αμφισβητούνται έντονα από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα μπορεί πλέον να θεωρείται "ασφαλής χώρα" για σύρους πρόσφυγες.

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί την Άγκυρα ότι εξαναγκάζει παράνομα κάθε μέρα εκατό σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα τους. Και κατά τη γνώμη της, ένα μέρος των προσφύγων που μεταφέρονται από την Ελλάδα προς την Τουρκία μπορεί να έχει την ίδια τύχη.

"Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν αντικατοπτρίζουν σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα", δήλωσε χθες βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. "Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να προσφέρει προστασία στους Σύρους που διαφεύγουν από τη βία και την αστάθεια στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεών της".

Ο Πίτερ Σάδερλαντ, ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για τη μετανάστευση, εξέφρασε χθες την ανησυχία μήπως η συμφωνία ΕΕ-Άγκυρας καταστεί "παράνομη", ειδικά αν γίνονται "συλλογικές απελάσεις χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ατομικά δικαιώματα αυτών που δηλώνουν ότι είναι πρόσφυγες". Ο αξιωματούχος ελπίζει, επίσης, ότι σύροι πρόσφυγες θα προστατεύονται κατά την επιστροφή τους στην Τουρκία λαμβάνοντας την "εγγύηση ότι δεν θα απελαθούν στη συνέχεια στη Συρία".

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.