ΚΟΣΜΟΣ

«Προστατεύουμε πολύ ισχυρά το σύστημά μας»

Τουρκία: Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο αρνείται εμπλοκή στη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) διέψευσε σήμερα ότι η μαζική διαρροή αυτή την εβδομάδα προσωπικών δεδομένων 50 εκατομμυρίων Τούρκων τα οποία δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο μπορεί να προήλθε από το δίκτυο των υπολογιστών της, μετέδωσαν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η εισαγγελία της Άγκυρας κίνησε διαδικασία δικαστικής ενημέρωσης την Τετάρτη μετά τη δημοσίευση στο Διαδίκτυο της βάσης δεδομένων από χάκερς στις αρχές της εβδομάδας.

Οι πληροφορίες αυτές πιστεύεται ότι περιέχουν μεταξύ άλλων τον αριθμό δελτίου ταυτότητας, το φύλο, τα ονόματα των γονέων, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης, καθώς και τη διεύθυνση των προσώπων, θυμάτων της διαρροής, ενώ εκθέτουν σχεδόν τα δύο τρίτα των 78 εκατομμυρίων Τούρκων σε κάθε μορφής απάτη.

Τούρκοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τη διαρροή των στοιχείων, που χρονολογούνται από το 2010. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ είχε υποδηλώσει ότι η διαρροή μπορεί να προήλθε από το YSK.

"Οι ειδικοί της πληροφορικής διεξήγαγαν τις έρευνές τους. Παρά το γεγονός ότι (τα δεδομένα) είναι συμβατά με τις δικές μας βάσεις δεδομένων, δεν υπήρξε διαρροή από το σύστημά μας. Μια διαρροή θα ήταν πρακτικά αδύνατη. Προστατεύουμε πολύ ισχυρά το σύστημά μας", διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του YSK, Σαντί Γκιουβέν, στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης άρχισε να τροποποιεί τον εκλογικό νόμο, γράφει σήμερα η εφημερίδα Hürriyet, ώστε τα προσωπικά δεδομένα να μην κοινοποιούνται στα πολιτικά κόμματα.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (σοσιαλδημοκρατικό, CHP) κατηγόρησε στη συνέχεια το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ότι προσπαθεί να "ελέγξει τις εκλογές".

Ανώνυμη δήλωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα ισλανδικής οργάνωσης που ειδικεύεται στη δημοσίευση διαρροών ανέλαβε την ευθύνη της ενέργειας αυτής προσθέτοντας πολύ επικριτικά σχόλια για την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την οποία κατηγορεί για "καταστροφή της χώρας".

Η Τουρκίας συζητά εδώ και δέκα και πλέον χρόνια νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ένα βασικό βήμα της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.