ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Εκτιμούν ότι η συμφωνία θα φέρει εξόφληση των ιδιωτών και θετικές εξελίξεις στο χρέος

Τράπεζες: Αισιοδοξία για την αξιολόγηση παρά τις καθυστερήσεις

Μπορεί οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης να προκάλεσαν ανησυχία ξυπνώντας μνήμες από τον εφιάλτη του 2015 ωστόσο οι επιτελείς των τραπεζών παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και αισιοδοξία ότι τελικά θα έχουμε αίσιο τέλος.

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι στο τέλος θα βρεθεί λύση και μάλιστα με πολλές θετικές πτυχές για τη χώρα. Όπως σημειώνουν, μόλις περάσουν τα μέτρα –συμπεριλαμβανομένων των έξτρα 3,6 δις. ευρώ- όχι μόνο θα δοθούν πρόσθετα χρήματα για την άμεση αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των οφειλών του δημοσίου προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά (που προσεγγίζουν πια τα 7 δις. ευρώ) αλλά είναι πολύ πιθανό να έχουμε συγκεκριμένες, θετικές, εξελίξεις στο θέμα του χρέους. Υπογραμμίζουν ότι μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία και υπερψηφιστούν τα μέτρα η αντίδραση των αγορών θα είναι θεαματική και η ψυχολογική επίδραση θα είναι τεράστια. Η αβεβαιότητα θα εξαλειφθεί και θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή της οικονομίας που σύμφωνα με αναλυτές μετά από 7 χρόνια βαθιάς ύφεσης θυμίζει ελατήριο που έχει πιεστεί  πιεστή πολύ και η οποία μπορεί να ανακάμψη εντυπωσιακά αν υπάρξει προοπτική σταθερότητας και ξεπεραστεί η αβεβαιότητα.

Με ανάλογη ψυχραιμία αντιδρά και η χρηματιστηριακή αγορά καθώς παρά τις καθυστερήσεις και τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέου αδιεξόδου οι επενδυτές δεν φαίνεται να προχωρούν σε ανάλογες ρευστοποιήσεις. Χθες ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,51% καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό της αρχικές απώλειες που ξεπερνούσαν το 4%. Οι τραπεζικές μετοχές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υποχωρούσαν κατά 12% ενώ τελικά οι απώλειες στο κλείσιμο περιορίστηκαν στο 7,4%. Επίσης, παρά την εμπλοκή των τελευταίων ημερών οι τραπεζικές μετοχές διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των μεγάλων κερδών που έχουν αποκομίσει από τις αρχές Φεβρουαρίου όταν η αγορά κινήθηκε έντονα ανοδικά προεξοφλώντας την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ενεργοποιήσει μια αλληλουχία θετικών εξελίξεων για την οικονομία και ευρύτερα για τη χώρα: θα απομακρύνει την αβεβαιότητα, θα βελτιώσει δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης, θα καταστήσει και πάλι τα ελληνικά ομόλογα αποδεκτά από την ΕΚΤ για να χορηγεί ρευστότητα στις εγχώριες τράπεζες, θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την απόσυρση των κεφαλαιακών περιορισμών. Αν είχαν γίνει όλα αυτά τότε η οικονομία θα είχε σταθεροποιηθεί από τις αρχές του 2016 και είναι πιθανό να είχαμε ήδη επιστρέψει σε ανοδική πορεία από το δεύτερο τρίμηνο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.