ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στόχος η ενίσχυση της διαφάνειας

Τράπεζες: Υποχρεωτική αλλαγή ορκωτών λογιστών

Στην υποχρεωτική αλλαγή των ελεγκτικών εταιριών που ελέγχουν τις οικονομικές καταστάσεις και υπογράφουν τους ισολογισμούς των τραπεζών υποχρεώνει τις διοικήσεις των τραπεζών το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
bank

Η υποχρέωση προκύπτει μετά από απαίτηση των δανειστών και περιλαμβάνεται στο νέο μνημόνιο.

Έτσι όλες οι τράπεζες θα πρέπει υποχρεωτικά κάθε 5 χρόνια να αλλάζουν ελεγκτική εταιρία, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης. Μέχρι τώρα οι αλλαγές ελεγκτικών εταιριών δεν ήταν συχνές και η πιο διαδεδομένη τακτική ήταν να αλλάζει ο ελεγκτής που υπογράφει τις οικονομικές καταστάσεις αλλά όχι η εταιρία.

Πλέον οι τράπεζες θα πρέπει κάθε 5 χρόνια να αλλάζουν ελεγκτική εταιρία, κίνηση που εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη των αγορών περιορίζοντας δραστικά τις διάφορες φήμες που εμφανίζονται από καιρό σε καιρό για την ποιότητα των στοιχείων των ισολογισμών.

Σημειώνεται ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν υπογράψει με το ΤΧΣ μνημόνιο που εξειδικεύει τις υποχρεώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των θεσμών εταιρικής διακυβέρνησης και της εταιρικής διαφάνειας. Θετικά αντιμετωπίζουν τις αλλαγές και οι τράπεζες υπογραμμίζοντας ότι ενισχύεται η πειθαρχία και οι δομές εταιρικής διακυβέρνησης αν και ορισμένες πτυχές θεωρείται ότι δημιουργούν γραφειοκρατία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.