ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φωτογράφισε» τον Τόμσεν ως παράγοντα... αποσταθεροποίησης

Τσίπρας κατά ΔΝΤ στο παρά 5' της συμφωνίας

tsipras

Παρότι κυβερνητικές πηγές συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι «απόψε κλείνουν όλα» στον τελευταίο γύρο διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΔΝΤ κατά τις κοινές δηλώσεις του με Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την αξίωση της ελληνικής κυβέρνησης να επιλέγει η ίδια τα μέσα και τους τρόπους επίτευξης των στόχων, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως «κανένας δεν μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα να επιλέγει η κυβέρνηση τα μέσα για την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων».

«Αυτό είναι θεμέλιος λίθος της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος, στη συνέχεια, «φωτογράφισε» τον Πολ Τόμσεν ως παράγοντα... αποσταθεροποίησης των συζητήσεων: «Οι συμβουλές των συμβούλων έπεσαν έξω πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας. Η Ευρώπη μπορεί από μόνη της», είπε, κάνοντας λόγο για «τεχνοκράτες με εμμονές που τους ενδιαφέρει μόνο η καριέρα τους».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απάντησε, εμμέσως πλην σαφώς και σε όσα είπε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στο Bloomberg, καθώς η ίδια ισχυρίστηκε ότι η κρίση στην Ελλάδα παραμένει όχι εξαιτίας των λαθών του ΔΝΤ στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, αλλά διότι οι ελληνικές
κυβερνήσεις δεν εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις. «Στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν λάθος πολιτικές. Είναι παράδοξο όσοι επέμειναν τότε στο λάθος να επιμένουν και τώρα στην εφαρμογή του λάθους και μετά να λένε ότι φταίτε εσείς που «δεν το εφαρμόζετε με ευχαρίστηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Επίσης, αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η διευθέτησή του περιλαμβάνεται στη συμφωνία και «φωτογράφισε» εκ νέου το ΔΝΤ, υπονοώντας ότι το Ταμείο σαμποτάρει τις συζητήσεις. «Η συμφωνία λέει ξεκάθαρα ότι μετά την πρώτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Και όταν κάτι ξεκινάει, τελειώνει κιόλας. Ενδεχομένως κάποιοι που δεν θέλουν να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση, δεν θέλουν και να τελειώσει ποτέ η αξιολόγηση», είπε ο κ. Τσίπρας.

Τέλος, ερωτηθείς γιατί η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να βγει από την κρίση, όπως οι υπόλοιπες «μνημονιακές» χώρες, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στη χώρα μας ήταν κατά πολύ βαρύτερο από τις υπόλοιπες: «Από το 2010 ως το 2015 συντελέστηκε περισσότερη καταστροφή, σε
σχέση με τις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα. Χάσαμε το 25% του εθνικού πλούτου, εκτινάχθηκε η ανεργία. Είδαμε να εφαρμόζονται μέτρα συνολικού ύψους 63 δισ. ευρώ. Αυτό δεν έγινε πουθενά στην Ευρώπη. Χρειάζεται μεγαλύτερη πίστωση χρόνου για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών», δήλωσε ο πρωθυπουργός, φτάνοντας στο συμπέρασμα ότι «η Ευρώπη έχει φτάσει σε αδιέξοδο».

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. NB 18:56 11/04/2016

  Αλέξη Τσίπρα δεν μας χρωστάει κανείς τίποτα,
  ========================================
  εκτός βεβαίως από τις πολεμικές αποζημιώσεις της Γερμανίας!

  Εμείς οι Έλληνες, όμως, χρωστάμε στον εαυτό μας να ενηλικιωθούμε κοινωνικά, πολιτικά και ηθικά.
  Εμείς οι Έλληνες ευθυνόμαστε πρωτίστως για τα χάλια μας, κι αυτό δεν το αναφέρεις πουθενά , όπως δεν το είχες αναφέρει και στις δημαγωγικές προεκλογικές ομιλίες σου.
  Άλλωστε, υπάρχουν επιταγές του μνημονίου, Αλέξη Τσίπρα, εκείνες που αφορούν σε διαρθρωτικές αλλαγές και στο νοικοκύρεμα του κράτους, που δεν εφαρμόστηκαν, και που θα έπρεπε να τις είχαμε κάνει μόνοι μας εδώ και δεκαετίες!
  Το μνημόνιο δεν είναι μόνο βάρβαρα μέτρα μονομερούς λιτότητας, που ομολογουμένως είναι άδικα και αδιέξοδα, και τα οποία έχουμε καταγγείλει επανειλημμένως όλοι . Αλλά μην ξεχνάς ότι η επιβολή τους προέρχεται από δικά μας λάθη και δεν ‘’εφαρμόζεται’’ παρά μόνο κατόπιν αιτήσεώς μας.

  Το μνημόνιο είναι πολύ περισσότερα. Για να πετύχεις λοιπόν μια minimum ανάσχεση των μέτρων λιτότητας, πρέπει να επικεντρωθείς στην επανίδρυση του κράτους εκ θεμελίων μέσω διαρθρωτικών αλλαγών. Και να θυμάσαι, ομελέτα δεν γίνεται χωρίς να σπάσεις αυγά.

  «Αριστερέ» Αλέξη Τσίπρα, είναι ώρα να καταλάβεις ότι η αριστερή αμπελοφιλοσοφία είναι επιταγή χωρίς αντίκρισμα! Η στήριξη των εργαζομένων περνάει μέσα από την ευνομία και τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας κι επομένως του κεφαλαίου.
  Επικεντρώσου λοιπόν στο εφικτό και το δέον γενέσθαι εντός των τειχών και άσε το μεγαλοϊδεατισμό για… τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, GAP, τη δόξα του οποίου δεν φαντάζομαι να ζήλεψες.

  Προσωπικά, αν με ρωτάς, θα ήθελα όλο το πολιτικό προσωπικό που μας εξαθλίωσε να εξαφανιστεί πάραυτα από προσώπου Ελλάδας, αλλά δεν γίνονται αυτά. Πολιτική σημαίνει πρωτίστως ρεαλισμός και κοινός νους.

  Αυτά τα πολιτικά υλικά (μπάζα) διαθέτει ο τόπος, με αυτά είμαστε καταδικασμένοι να πορευτούμε, κάνοντας την καλύτερη δυνατή διαχείριση.

  «Αριστερέ» Αλέξη Τσίπρα, είναι ώρα να καταλάβεις ότι η αριστερή αμπελοφιλοσοφία είναι επιταγή χωρίς αντίκρισμα! Η στήριξη των εργαζομένων περνάει μέσα από την ευνομία και τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας κι επομένως του κεφαλαίου.

  Εκείνο που πράγματι πρέπει να καταργηθεί σε παγκόσμια κλίμακα είναι τα απατηλά χρηματοπιστωτικά εργαλεία (derivatives, CDS κλπ.), με τα οποία οι παγκόσμιοι αεριτζήδες των αγορών υφαρπάζουν τον πλούτο των κρατών τον οποίο παράγει η πραγματική οικονομία. Αλλά τούτο δυστυχώς μοιάζει με μάχη του μέρμηγκα εναντίον του ελέφαντα…

  Επικεντρώσου λοιπόν στο εφικτό και το δέον γενέσθαι εντός των τειχών και άσε το μεγαλοϊδεατισμό για… τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, GAP, τη δόξα του οποίου δεν φαντάζομαι να ζήλεψες.

 2. NMan. 17:25 11/04/2016

  ΣόιμπλεQ Ανεκτίμητη η βοήθεια του ΔΝΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης
  ======================================================

  Συνέντευξη στην Ξένια Κουναλάκη για την Καθημερινή της Κυριακής παραχώρησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε o οποίος υπήρξε για πρώτη φορά ιδιαίτερα αναλυτικός για την ευρωπαϊκή και ελληνική κρίση.

  Προσωπικά, ξεχωρίζω το παρακάτω απόσπασμα των τοποθετήσεων του:

  Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στο να παραμείνει ενεργό το ΔΝΤ. Γιατί από το 2010 μας παρείχε ανεκτίμητη βοήθεια στην αντιμετώπιση της κρίσης. Επειδή όμως το ΔΝΤ έχει τους δικούς του κανόνες, τα πράγματα μερικές φορές δεν είναι απλά. Αλλά η υψηλή τεχνογνωσία του ΔΝΤ λειτουργεί ως αντίβαρο. Και για την περίπτωση της Ουκρανίας, όλοι είπαν αμέσως ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να έχει τον ηγετικό ρόλο.

  Θυμίζω ότι για χρόνια πλήθος ελληνικών κομμάτων και ΜΜΕ προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι το ΔΝΤ ήρθε στην Ευρώπη επειδή το ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου. Την ίδια ώρα, το σύνολο των ξένων ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η Γερμανία ήταν αυτή που επέμεινε στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του Ταμείου.

  Τώρα, ο Σόιμπλε αποθεώνει το ΔΝΤ και δημόσια. Άραγε να έχουν πια όλοι πειστεί για το τι ακριβώς συνέβη το 2010;

 3. Mνήμων 17:20 11/04/2016

  Ο Τσίπρας σπέρνει τη διχόνοια με το ΔΝΤ

  «Με την δημοσιοποίηση της τηλεφωνικής συνομιλίας στελεχών του ΔΝΤ, η οποία έγινε όπως όλα δείχνουν από την Ελλάδα, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να σπείρει διχόνοια μεταξύ του ΔΝΤ και των υπολοίπων θεσμών, γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα.
  H οικονομική εφημερίδα επισημαίνει:
  Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ξεφορτωθεί το ΔΝΤ για τον ίδιο λόγο, για τον οποίο το Βερολίνο επιθυμεί την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα: το Ταμείο εμμένει στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
  Με την δημοσιοποίηση της συνομιλίας ο Αλέξης Τσίπρας εξοργίζει την Κριστίν Λαγκάρντ και διακινδυνεύει την εύθραυστη σχέση του με την Άγκελα Μέρκελ.
  Ο Έλληνας πρωθυπουργός ωστόσο δεν δείχνει να ανησυχεί για τη νέα αναστάτωση που προκαλεί. Από την κόντρα με το ΔΝΤ ελπίζει σε εσωπολιτικά οφέλη, με δεδομένο ότι πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ περίπου κατά 8%. (…) Ο Αλέξης Τσίπρας παίζει σκληρό πόκερ και ρισκάρει πολλά.
  Επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με μια νέα αντιπαράθεση για ελάφρυνση του χρέους, την οποία, στην παρούσα φάση, δεν χρειάζεται η χώρα. Αντ΄ αυτού ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έπρεπε να συμβάλλει στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έτσι ώστε να συνεχίσει η εκταμίευση των δόσεων. Τον Ιούλιο η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει 3,7 δις ευρώ. Χωρίς την βοήθεια των δανειστών η χώρα απειλείται με στάση πληρωμών.

 4. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΚΑΙ ΨΙΝΑΚΗΣ! Να οι ψαρούκλες… να και οι συναγρίδες!
  http://www.press-gr.com/2016/04/blog-post_305.html

  Harris Kodopoulos
  Και να οι ψαρούκλες…
  Και να οι…συναγρίδες…
  Ο ψαροφάγος και καλοπερασάκιας υπουργός, γνωστός ως ο Κουρουπλής ο …»παλαμάκιας» την…»έκανε» για το Μαραθώνα ώστε να μην στερηθεί την ψητή συναγρίδα, που είναι η αδυναμία του…!!
  Την ίδια στιγμή που οι συνάδελφοι του υπουργοί στο Χίλτον….»διαπραγματεύονται σκληρά» τις πρώτες κατοικίες, τα στεγαστικά δάνεια και τις εναπομείνασες συντάξεις…
  Ούτε….»μαρίδα» δεν θα δουν οι έλληνες….!!
  Οχι…»συναγρίδα»..

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.