ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν προς Τουρκία

Βίζα μόνο μέσω «κυπρογενών» υποχρεώσεων

Η απελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων θα δοθεί στην Τουρκία, μόνο όταν όλα τα 72 νομοθετικά προαπαιτούμενα εκπληρωθούν από την μεριά της, περιλαμβανομένων ασφαλώς και όσων ενέχουν “κυπρογενείς” υποχρεώσεις για την Άγκυρα.
komision

Αυτό επεσήμανε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς από το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες, ξεκαθαρίζοντας την “αμφισημία” που αναπαράγεται τις τελευταίες μέρες. Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο επικεφαλής εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η Κομισιόν θα εξετάσει την κατάσταση, δεδομένου του προγράμματος του κολεγίου των επιτρόπων, όμως δεν έχει καμία πρόθεση για “εκπτώσεις”.

Πηγή της Κομισιόν που μίλησε αποκλειστικά στο ΚΥΠΕ αργότερα, εξήγησε ότι “δεν υπάρχει κανένας απολύτως εφικτός τρόπος για την Τουρκία, να νομοθετήσει αγνοώντας τις κυπρογενείς υποχρεώσεις” και επεσήμανε ότι όλα αυτά τα θέματα ήταν απολύτως ξεκάθαρα από την χθεσινή ανακοίνωση που προεξοφλούσε μια έκθεση για την βίζα στις 4 Μαΐου.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοτσίγιαννιτς, εξήγησε από το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης, ότι η επίσκεψη Μοσκοβισί στην Τουρκία δεν έχει σε τίποτα να κάνει με το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 για τον προϋπολογισμό και την οικονομική πολιτική, η προετοιμασία για το οποίο έχει γίνει εδώ και χρόνια, αλλά στέκει ως έχει. Η εκπρόσωπος επεσήμανε ότι ο προγραμματισμός είναι να συγκληθεί μια διακυβερνητική διάσκεψη τον Ιούνιο, επί Ολλανδικής ακόμα προεδρίας για το άνοιγμά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο ο πρώτος Αντιπρόεδρος Τϊμμερμανς θα ενημερώσει το κολέγιο των επιτρόπων για την επίσκεψη το Γκαζίαντεπ, από κοινού με την Α.Μέρκελ και τον Ντ.Τούσκ.

Σήμερα το ζήτημα της συμφωνίας με την Τουρκία βρίσκεται μεταξύ άλλων και στην ατζέντα γεύματος εργασίας που έχει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Γιούνκερ, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.