ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το κρυφό σχέδιο για την Ελλάδα

«Βόμβα» των Wikileaks για Τόμσεν - Βελκουλέσκου και διαπραγμάτευση

Αποκαλύψεις για μία κρυφή τηλεδιάσκεψη που είχαν στις 19 Μαρτίου Τόμσεν και Βελκουλέσκου και στην οποία συζητούν σχέδιο με βάση το οποίο θα τινάξουν στον αέρα τη διαπραγμάτευση, τόσο για την αξιολόγηση όσο και για το χρέος, φέρνει σήμερα στο φως το Wikileaks
tomsen-velkouleskou

Στη συζήτηση γίνεται σαφές ότι το ΔΝΤ προγραμματίζει να πει στη Γερμανία ότι θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, αν το Ταμείο και η Κομισιόν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Οι δυο τους αναφέρουν ότι αυτό που πρέπει να σχεδιαστεί είναι μία απειλή επικείμενης οικονομικής καταστροφής, προκειμένου άλλοι «παίκτες» ( βλ. Ευρωπαίοι) να αναγκαστούν να δεχτούν όσα προτείνει το Ταμείο. Για τη Γερμανία αυτό θα είναι η ελάφρυνση χρέους και για την Ελλάδα τα μέτρα λιτότητας, ανάμεσά τους η αύξηση φόρων και η περικοπές των συντάξεων.

Ευρωζώνη: Πριν από τις 12 Απριλίου η ολοκλήρωση της αξιολόγησης 

Ομως, φοβούνται ότι το δημοψήφισμα στη Βρετανία στις 23 Ιουνίου θα «παραλύσει» τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ, σε μία κρίσιμη στιγμή. Οπως λένε Βελκουλέσκου και Τόμσεν, το δημοψήφισμα θα περιπλέξει τα πράγματα, καθυστερώντας τη «στιγμή της αλήθειας» για μετά από τη διεξαγωγή του.

«Αυτό θα είναι καταστροφή», αναφέρει χαρακτηριστικά η Βελκουλέσκου.

«Δεν πρόκειται να δεχτώ ένα πακέτο μικρών μέτρων, δεν πρόκειται», λέει ο Τόμσεν. «Τι θα χρειαστεί για να φτάσουμε σε σημείο αποφάσεων; Στο παρελθόν, μόνο μία φορά ελήφθησαν αποφάσεις και ήταν όταν οι Ελληνες επρόκειτο να ξεμείνουν σοβαρά από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Πιθανόν αυτό θα συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, θα τραβήξει έως τον Ιούλιο και είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συζητούν για ένα μήνα πριν από το Brexit», τονίζει.

Η Βελκουλέσκου μεταξύ άλλων σημειώνει: «Είναι ενδιαφέρον ότι η Ελλάδα υποχώρησε... υποχώρησε λίγο τόσο στη φορολογική μεταρρύθμιση... τόσο στην έκπτωση φόρου και στις επικουρικές συντάξεις».

O πιο απόλυτος Τόμσεν από την άλλη είναι ότι οι Ελληνες «δεν πλησιάζουν καν στο να αποδεχτούν τις απόψεις μας».

Η Βελκουλέσκου από την πλευρά της επιχειρηματολογεί ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση πιεστεί αρκετά θα το έκανε... Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, οπότε αυτό είναι το πρόβλημα».

Η Βελκουλέσκου έκανε λόγο και για λάθος στρατηγική από το ΔΝΤ. «Δεν διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν και μετά να θέσουμε στους Ελληνες κάτι πολύ χειρότερο. Τους βάλαμε το μίνιμουμ που ήμασταν πρόθυμοι να σκεφτούμε και οι Ελληνες λένε ότι δεν διαπραγματευόμαστε», αναφέρει.

Το WikiLeaks αναφέρει ότι στη συζήτηση η Βελκουλέσκου αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ εξετάζει το αν θα πρέπει να δημοσιεύσει την επικαιροποιημένη έκθεσή του για την κρίση.

Η Βελκουλέσκου προτείνει μάλιστα και μία λύση: να διαχωριστεί το πρόβλημα σε δύο προγράμματα, με διαφορετικούς στόχους. «Το ερώτημα είναι αν οι Ευρωπαίοι θα αποδέχονταν τους μεσοπρόθεσμους στόχους της Κομισιόν, για τους σκοπούς του προγράμματος και τους δικούς μας στόχους για τους σκοπούς της ελάφρυνσης χρέους», λέει.

Το έγγραφο που δημοσιεύει η ιστοσελίδα Wikileaks

Πηγή: thetoc.gr


3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. NB 11:00 02/04/2016

  O KAMMENOΣ ΚΑΡΦΩΝΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ…!
  =============================================
  Πριν φορέσει τον μανδύα του «πατριώτη» και του «ανεξάρτητου», ο Καμμένος (όνομα και πράγμα) σύμφωνα με αρχεία των Wikileaks έδινε στοιχεία στην αμερικάνικη πρεσβεία για τον Κώστα Καραμανλή και το υπουργικό συμβούλιο, με ιδιαίτερη περιγραφικότητα.
  Ο «φιλορώσος» Καμμένος φαίνεται πως ….
  είναι τελικά φιλοαμερικάνος, με ιδιαίτερη έμφαση στα ταξίδια με ελικόπτερα και στον χαφιεδισμό όπως γράφει η Δημοκρατία…
  Δεν είναι δυνατόν! Κάρφωνε ο Καμμένος την κυβέρνηση Καραμανλή στην πρεσβεία; Ο πατριώτης; Στα 4 μπροστά στους Αμερικάνους ο Πάνος;
  «Το περιεχόμενο τηλεγραφημάτων της αμερικανικής πρεσβείας που αποκάλυψε η wikileaks και αναφέρονται στις σχέσεις του Π. Καμμένου με την αμερικανική πρεσβεία δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα “Κυριακάτικη Δημοκρατία”.

  Τα τηλεγραφήματα αναφέρονται στον Δεκέμβριο του 2006, εποχή κατά την οποία η παρουσία και η πολιτική του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο υπουργείο Άμυνας προβληματίζει τους Αμερικανούς, κυρίως επειδή δεν χαλάει λεφτά για προμήθειες και έτσι απευθύνονται στον κ. Καμμένο για να μάθουν τι συμβαίνει.»

  ΩΩΩ,,ΡΕ,,,,Ο πατριώτης ο τζακούζης !!!

 2. NMan. 10:54 02/04/2016

  Ιστορικές απαντήσεις από τον Τρισέ για το ποιος πραγματικά έφερε το ΔΝΤ στην Ευρώπη
  =====================================================================
  Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα από εκείνες που προσέφυγαν στην Τρόικα όπου ένα σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης πιστεύει δυο πράγματα που δεν ισχύουν:

  α) Ότι η χώρα προσέφυγε απευθείας στο ΔΝΤ, εξ” ου και τα «IMF go home».
  β) Ότι η χώρα όχι μόνο προσέφυγε στο ΔΝΤ αλλά αυτό έγινε επειδή την κυβέρνησαν «προδότες».

  Για όποιον θέλει να ακούσει, ο Τρισέ χθες μίλησε και εξήγησε τι ακριβώς συνέβη κι επανέλαβε για ακόμα μια φορά το προφανές, ότι το ΔΝΤ ήρθε στην Ευρώπη επειδή οι Γερμανοί αλλά και οι Γάλλοι δεν γνώριζαν το πως και κυρίως δεν ήθελαν να βοηθήσουν τις προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης.

  Από εκεί και πέρα, αν κάποιοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν τότε τόσο ισχυρή που κατάφερε να επιβάλει την παρουσία του ΔΝΤ και στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία αλλά και…μεταγενέστερα στην Κύπρο, τότε η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά!

  Εξάλλου, ακόμα κι αν «προδότες» έβαλαν και την Ιρλανδία στον μηχανισμό κι αν ακόμα το ΔΝΤ έκανε τόσα λάθη όσα τα ελληνικά κόμματα υποστηρίζουν, μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει γιατί η Ιρλανδία ήδη κατάφερε να ξεμπερδέψει με το Μνημόνιο και δεν μετανιώνει καθόλου που μπήκε;
  Γιατί η Κύπρος ξεμπερδεύει με το μνημόνιο και δεν μετανιώνει καθόλου που μπήκε?

  Μήπως ψεκάζουν και τους Ιρλανδούς;

 3. NMan. 10:50 02/04/2016

  Τον θεσμικό ρόλο του ΔΝΤ στην Ευρώπη τον απαίτησε η Γερμανία.
  =================================================
  Αλλιώς δεν συναινούσε στη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και η χρεοκοπημένη Ελλάδα θα υποχρεωνόταν να πάει ΜΟΝΟ στο ΔΝΤ.
  Αν ΑΥΤΟ ήθελαν εκείνοι που κράζουν τώρα τελευταία στα ΜΜΕ, να πάμε μόνο στο ΔΝΤ, λυπούμεθα αλλά η Ελλάς είναι ευρωπαϊκή χώρα.
  Οι ψεκασμένες θεωρίες κατέρρευσαν. Όλοι στην Ευρώπη σάς λένε τί έχει συμβεί ,κι εσείς κολλημένοι στον ίδιο επαρχιώτικο και ψεκασμένο αντι-Παπανδρεϊκό χαβά του ΔΟΛ και του Ιγνατίου. Έχετε μείνει μόνοι σας.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.