ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση και για τη διαπραγμάτευση

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή στη συζήτηση για την ασφάλεια και το προσφυγικό

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για θέματα ασφάλειας πραγματοποιήθηκε στη Βουλή για την ασφάλεια και το προσφυγικό, με πρωτοβουλία του αρχηγού της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
voyli1

Στη σχετική επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση υπογράμμιζε ότι «ειδικά για την Ελλάδα, γίνεται αναπόδραστη η ανάγκη εξέτασης του ζητήματος ασφάλειας στις νέες συνθήκες που βιώνει η χώρα εξαιτίας της δραματικής κατάστασης στο προσφυγικό - μεταναστευτικό, που δεν προβλέπεται να βελτιωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός εξέφρασε την έκπληξή του για το αίτημα της...αξιωματικής αντιπολίτευσης να γίνει συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της ασφάλειας της χώρας, υποστηρίζοντας ότι «από τις τρεις κρίσεις που υπάρχουν αυτή την περίοδο, την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση ασφαλείας, η χώρα μας έχει την ατυχία να είναι στο επίκεντρο των δύο: της οικονομικής και της προσφυγικής. Και δεν αντιμετωπίζει κρίση ασφάλειας, παρά το ότι βρίσκεται σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή. Αποτελεί μια όαση ασφάλειας και σταθερότητας».

«Από πουθενά δεν τεκμηριώνεται η διασύνδεση των προσφυγικών ροών με την τρομοκρατία», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η ΝΔ με περισσή ανευθυνότητα επιχειρεί να την μεταφέρει στην πλάτη της χώρας σε μια κρίσιμη περίοδο. Στην έναρξη της τουριστικής περιόδου την ώρα που εκατομμύρια τουρίστες ετοιμάζονται να επισκεφθούν την χώρα. Κι εσείς ζητάτε να αποδείξετε ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας. Ουδείς στην Ευρώπη έχει διανοηθεί να υπονοήσει ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας στην Ελλάδα».

«Τι ακριβώς επιδιώκει αυτή η πρωτοβουλία; Ρητορική είναι η ερώτηση μου, γιατί τα κίνητρα είναι σαφή. Δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι στην επιστολή σας υιοθετείτε τον ισχυρισμό ότι η ασφάλεια των πολιτών τίθεται εν αμφιβόλω, από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και το προσφυγικό. Αυτός ο ισχυρισμός που συνδέει το προσφυγικό με την ασφάλεια των πολιτών είναι το επιχείρημα των πιο αντιδραστικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Είναι η θέση εκείνων που υψώνουν τείχη στην Ευρώπη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με την πρόταση της να γίνει σήμερα αυτή η συζήτηση, έχει στόχο να ψαρέψει στα θολά νερά ενός ακροδεξιού ακροατηρίου, έχει στόχο να αναδείξει την ακροδεξιά ατζέντα.
«Υιοθετείτε ξενοφοβική γραμμή» είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η ελληνική κοινωνία έχει ισχυρά αντισώματα απέναντι στους ντελάληδες του φόβου. Είπε δε ότι στο βάρος αυτό που σηκώνει ο ελληνικός λαός, η ελληνική κυβέρνηση δίπλα σηκώνει το βάρος της ευθύνης του προσφυγικού.

«Η κυβέρνηση σήμερα σηκώνει το βάρος μιας τεράστιας ευθύνης που είναι δυσανάλογη των δυνάμεων της και σηκώνουμε το βάρος της ευθύνης με υπομονή και με σύνεση. Η κατάσταση στην περιοχή μας δεν είναι εύκολη. Η Ευρώπη είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι έχουν μειωθεί οι ροές μετά την συμφωνία στα ελληνικά νησιά. Και διαψεύστηκαν όσοι έλεγαν ότι τέλος Απρίλη η χώρα θα είναι ένας απέραντος καταυλισμός. Οι εξελίξεις, είπε ο πρωθυπουργός «δεν επιβεβαιώνουν ούτε τον δεύτερό σας μύθο ότι η χώρα έγινε ένα απέραντο χοτ σποτ». Είπε επίσης ότι «η ΝΔ θέλει να έναν τρίτο μύθο. Ότι η χώρα έχει θέμα ασφάλειας. Είπε ότι η στάση αυτή είναι επικίνδυνη και εθνικά ανεύθυνη! Η χώρα δεν αντιμετωπίζει θέμα ασφάλειας».

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι η Ελλάδα επανεκκίνησε τις σχέσεις με την Ρωσία και ανοίχθηκε με σταθερά βήματα στον κόσμο. «Προχωρήσαμε με τόλμη στην ενίσχυση της τριμερούς Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Όπως και στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου».

Κυρ. Μητσοτάκης: Ζείτε στον δικό σας ψεύτικο κόσμο

«Δεν μάθατε τίποτα, δεν ξεχάσατε τίποτα, ζείτε στον δικό σας ψεύτικο κόσμο», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης  στη Βουλή απαντώντας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Συνεχίζοντας την επίθεσή του ανέφερε: «Είστε χαμένος σε έναν κόσμο φαντασίας, σε έναν αλλόκοτο κόσμο».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για την τρομοκρατία: «Μιλήσατε για τις σχέσεις της αριστεράς με την τρομοκρατία. Δεν είπα ότι όλοι οι αριστεροί είναι τρομοκράτες, αλλά όλοι οι τρομοκράτες προέρχονται από την μήτρα της άκρας Αριστεράς».
Διευκρίνισε ότι δεν εξισώνει τις συμπεριφορές των τρομοκρατών με τους αγώνες της Αριστεράς, τους οποίους σέβεται και τιμά και προσέθεσε: «Αναρωτιέμαι αν αυτοί που έδωσαν αγώνες για την Αριστερά, θα αναγνώριζαν εσάς κ. Τσίπρα ως υπερασπιστή των αγώνων της Αριστεράς».

Απάντησε στην κατηγορία του κ. Τσίπρα ότι απευθύνεται στα θολά νερά της ακροδεξιάς λέγοντας ότι «δεν απευθύνομαι στα θολά νερά της ακροδεξιάς, απευθύνομαι στα καθαρά νερά του μετριοπαθούς Κέντρου, ο ιδεολογικός προσανατολισμός της ΝΔ είναι σαφής και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, είμαστε η μεγάλη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη».

Θύμισε την αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ότι "μέχρι το Πάσχα η Ειδομένη θα έχει αδειάσει όμορφα και ωραία", για να προσθέσει ότι «δεν τα πάτε καλά με τις προθεσμίες».

Επισήμανε, τέλος, προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν απάντησε στο ερώτημά του για την σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης που παραμένει κλειστή για 33 ημέρες.

Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερα θα είναι για την χώρα", είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητστοτάκης στην δευτερολογία του στη Βουλή.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε υπονοούμενα για «σκοτεινά σχέδια της κυβέρνησης» λέγοντας: «Αναρωτιέμαι αν αντέχετε να κλείσετε τη διαπραγμάτευση ή αναζητάτε μία ηρωική έξοδο για να επαναφέρετε τον διχασμό μνημόνιο- αντιμημόνιο. Όποια κι αν είναι τα σχέδιά σας η ΝΔ είναι εδώ για να τα αποτρέψει».

Αναφερόμενος στην οικονομία είπε: «Οι πολίτες σήμερα αισθάνονται ανασφαλείς, γιατί πιστεύουν ακράδαντα ότι η χώρα επιστρέφει στην τραγική πραγματικότητα του πρώτου εξαμήνου του 2015. Δεν τα πάτε καλά με τις προθεσμίες, είχατε πει ότι η αξιολόγηση θα έχει κλείσει μέχρι τις 22 Απριλίου, αλλά ήδη είναι 20 Απριλίου και δεν θα έχει κλείσει σε δύο ημέρες. Μαζί με την υπομονή των πολιτών εξαντλούνται και τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι από πέρυσι το μόνο που άλλαξε είναι ότι στη θέση του κ. Βαρουφάκη είναι τώρα ο κ. Τσακαλώτος και ότι η κυβέρνηση παίζει ξανά το ίδιο έργο της σκληρής διαπραγμάτευσης. Γυρίσατε από την Ουάσιγκτον φέρατε κι άλλα μέτρα, είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι το συνολικό πακέτο των μέτρων θα φθάσουν στα 12 δισ. ευρώ. Σημείωσε ότι οι δανειστές ζητούν να ψηφίσει η κυβέρνηση προληπτικά μέτρα γιατί δεν εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό. «Δεν έχετε σχέδιο και δεν έχετε αποφασιστικότητα να υλοποιήσετε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα». «Δεν τις πιστεύετε τις μεταρρυθμίσεις, κ. Τσίπρα και γι αυτό αποτύχατε» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. Τα μέτρα που θα ψηφίσετε δεν θα έχουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, προσέθεσε.

Μιλώντας για το κύριο θέμα της σημερινής συζήτησης, την ασφάλεια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να διακατέχεται από αριστερές ιδεοληψίες όταν μιλάμε για θέματα ασφάλειας.

Κάνοντας προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε: «Δεν μάθατε τίποτα, δεν ξεχάσατε τίποτα, ζείτε στον δικό σας ψεύτικο κόσμο. Είστε χαμένος σε έναν κόσμο φαντασίας, σε έναν αλλόκοτο κόσμο».
Απάντησε στις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα για την τρομοκρατία: «Μιλήσατε για τις σχέσεις της Αριστεράς με την τρομοκρατία. Δεν είπα ότι όλοι οι αριστεροί είναι τρομοκράτες, αλλά όλοι οι τρομοκράτες προέρχονται από την μήτρα της άκρας Αριστεράς".

Διευκρίνισε ότι δεν εξισώνει τις συμπεριφορές των τρομοκρατών με τους αγώνες της Αριστεράς, τους οποίους σέβεται και τιμά και προσέθεσε: «Αναρωτιέμαι αν αυτοί που έδωσαν αγώνες για την Αριστερά, θα αναγνώριζαν εσάς κ. Τσίπρα ως υπερασπιστή των αγώνων της Αριστεράς».
Απάντησε στην κατηγορία του κ. Τσίπρα ότι απευθύνεται στα θολά νερά της ακροδεξιάς λέγοντας ότι «δεν απευθύνομαι στα θολά νερά της ακροδεξιάς, απευθύνομαι στα καθαρά νερά του μετριοπαθούς κέντρου, ο ιδεολογικός προσανατολισμός της ΝΔ είναι σαφής και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, είμαστε η μεγάλη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη».

Θύμισε την αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ότι "μέχρι το Πάσχα η Ειδομένη θα έχει αδειάσει όμορφα και ωραία" για να προσθέσει ότι «δεν τα πάτε καλά με τις προθεσμίες». Επισήμανε προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν απάντησε στο ερώτημά του για την σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης που παραμένει κλειστή για 33 ημέρες. Αν είμαστε στην θέση σας δεν θα υπήρχαν Ειδομένες και δεν θα υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε αυτές τις συνθήκες, είπε.

Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός να αντιπαραθέσει την πάλη του ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Στο «κουβάρι» των λαθεμένων πολιτικών επιλογών και αποφάσεων, όλων των κυβερνήσεων, «που το τυλίγει ακόμα παραπέρα και η τελευταία συγκυβέρνηση του κ. Τσίπρα» απέδωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τις αιτίες του προβλήματος «της ασφάλειας ή της ανασφάλειας που νοιώθουν οι πολίτες».

Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας -κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ασφάλεια των πολιτών- αυτό που έπρεπε να συζητάμε σήμερα είναι το πώς και εάν υπάρχει περίπτωση, να απεμπλακούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο των συνεχών και πρόσφατων αποφάσεων, όπως της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας, με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα ανέφερε ότι ο ίδιος επιθυμεί να γίνει μια τέτοια συζήτηση, ακόμη και σε επίπεδο ανταλλαγής απόψεων, και υπογράμμισε πως η απόφαση αυτή ουσιαστικά συνεχίζει την αδιέξοδη πολιτική των μέχρι σήμερα πολεμικών επεμβάσεων στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή... Εγκλωβίζει δε, πρόσφυγες- μετανάστες στην χώρα μας, τη στιγμή που κανένας τους δεν θέλει να μείνει στη χώρα, αλλά θέλει να πάει σε άλλο τόπο προορισμού.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε επίσης ότι «οι αποφάσεις αυτές, δημιουργούν προβλήματα στον ελληνικό λαό και τη νεολαία της πατρίδας μας, όχι γενικά προβλήματα δημόσιας ασφάλειας, αλλά σημαντικά προβλήματα ανασφάλειας, μαζί με συσσωρευμένη οργή, εξαιτίας της ανεργίας, της συνεχούς φτωχοποίησης, λόγω των αντιλαϊκών μέτρων των μνημονίων, που παρεούλα όλοι σας ψηφίσατε και συνεχίζετε και υλοποιείτε, άσχετα από τις φωνές και τις δημαγωγικές κορώνες κοροϊδίας του ελληνικού λαού».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ, υπογράμμισε πως υπάρχει πλέον σημαντική πείρα διεθνώς, που καταδεικνύει πχ, ότι τόσο τα χτυπήματα στους δίδυμους πύργους παλιότερα, όσο και στο Παρίσι, χρησιμοποιήθηκαν αμέσως για την επιτάχυνση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και συγκρούσεων. Επίσης, προσέθεσε πως στο όνομα, μάλιστα, της καταπολέμησης της «ριζοσπαστικοποίησης», όπως την εννοεί η ΕΕ, σκόπιμα ενοχοποιείται η πάλη της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ενάντια στους εκμεταλλευτές τους.

«Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις, στοχοποιούνται κυρίως εργατογειτονιές στο Βέλγιο, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες, για να φορέσουν πρόσθετες αλυσίδες σε λαϊκές οικογένειες, ταυτίζοντας τη φτώχεια που γεννάει ο καπιταλισμός, ως δήθεν αιτία γέννησης της αποκρουστικής δράσης τέτοιων μηχανισμών. Μόνο και μόνο για να αποκρύψουν ότι είναι δημιουργήματα αστικών, κρατικών μηχανισμών και μυστικών υπηρεσιών, που παίζουν τον εντεταλμένο ρόλο τους στον πόλεμο συμφερόντων και ανταγωνισμών», είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Καταλήγοντας, στην ομιλία του, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ είπε πως οι λαοί πρέπει να αντιπαραθέσουν την οργάνωση της αυτοτελούς εργατικής/λαϊκής πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στην δήθεν «ειρήνη» που επιβάλλεται από τους πολεμοκάπηλους με «το πιστόλι στον κρόταφο», μέχρι την οριστική εξάλειψη των αιτιών που τα γεννούν. «Αυτή η πάλη είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για να λυθεί το καθοριστικό ζήτημα της εξουσίας για το λαό. Για να βγουν ο λαός μας και οι άλλοι λαοί νικητές από τον πόλεμο με το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, τον καπιταλισμό, που γεννάει κρίσεις, ανταγωνισμούς, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά, δολοφονικές βομβιστικές ενέργειες, αθώα θύματα, άνδρες γυναίκες και παιδιά» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Επιμένει για οικουμενική κυβέρνηση ο Λεβέντης

Κριτική εφ' όλης της ύλης, στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, άσκησε κατά την τοποθέτησή του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα θέματα ασφάλειας και το προσφυγικό, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

«Μου ζητάτε να τοποθετηθώ για την ασφάλεια, αλλά το θέμα μού φαίνεται λίγο αστείο, τη στιγμή που οι πολίτες αναρωτιούνται τι θα γίνει με το φορολογικό και το ασφαλιστικό- και είναι πανικόβλητοι», είπε ο κ. Λεβέντης.

Συνεχίζοντας καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειψη ενημέρωσης και αδιαφάνεια, και ανέφερε ότι ο ίδιος ζήτησε συνάντηση πολιτικών αρχηγών πριν να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή τα νομοσχέδια, για τις συντάξεις και το φορολογικό, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απήντησε ότι δεν μπορεί να συγκαλέσει τέτοια συνάντηση χωρίς να γίνει σχετική πρόταση από τον πρωθυπουργό.

Για τους φόρους, είπε ότι δεν ευθύνονται οι δανειστές, αλλά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν κάνει μεταρρυθμίσεις και έτσι δίνουμε την εντύπωση αναξιόπιστου κράτους.

«Η αναξιοπιστία οφείλεται στην πρακτική που ακολουθείτε. Όταν είναι να πάρουμε μια δόση, ψηφίζουμε ένα νομοσχέδιο για τα μάτια του κόσμου, και μετά το ξεχνάμε», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό ζήτησε εκ νέου την επιβολή πλαφόν 1.500 ευρώ στις διπλές και τριπλές συντάξεις, και να μειωθούν περισσότερο οι συντάξεις των βουλευτών.

Καταλήγοντας, επανέλαβε την πρότασή του για κυβέρνηση υποστηριζόμενη από 250 βουλευτές, τόνισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να κάνει συνεργασίες με την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, ενώ υποστήριξε ότι λόγω της στάσης του αυτής, έχει αποκλειστεί από τα κανάλια.

«Σήκωσα επί 35 χρόνια το βάρος του αγώνα εναντίον του δικομματισμού και υπέρ της εφαρμογής της απλής αναλογικής και δεν θα πάρω μέρος σήμερα σε συγκολλήσεις», είπε ο κ. Λεβέντης και εκτίμησε ότι η Ένωση Κεντρώων έχει την υποστήριξη των νέων ψηφοφόρων και στις επόμενες εκλογές θα αναδειχθεί τρίτο κόμμα.

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. SPARTA. 19:20 20/04/2016

    Ο Αλέξης Τσίπρα τις τελευταίες εβδομάδες όποτε πηγαίνει να μιλήσει στην Βουλή, παθαίνει συντριβή.Δέν έχει πιά να πεί τίποτα παρά μόνο ψέματα.Μιλάει από μόνη της η καθημερινότητα και η χρεοκοπία που είναι τραγική.Δεν έχει πιά λαικό έρισμα.Το μόνο που του μένει είναι να τσακιστεί να φύγει.Αρκετά κατέστρεψε την Ελλάδα, ο προδότης, μαζί με τον δοσίλογο συνεργάτη του.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.