ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μπούμερανγκ» το Wikileaks για την Αθήνα

Βρυξέλλες και ΔΝΤ ζητούν μέτρα - Ο «κατάλογος» του 1,8 δισ. που καταθέτει η Ελλάδα

«Μπούμερανγκ» μοιάζει να γυρίζει για την Αθήνα η υπόθεση με τις αποκαλύψεις του Wikileaks, καθώς οι Βρυξέλλες «στηρίζουν» Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και «ανοίγουν παράθυρο» στα νέα μέτρα: Ο «λογαριασμός» έχει συμφωνηθεί πάντως να ανέβει στα 5,4 δισ. για την ερχόμενη τριετία.
ÊÔÉÑÉÏ ÂÏÕËÇÓ

του Βαγγέλη Δουράκη

Επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων σήμερα με κοινοτικές πηγές να θέτουν πλέον ως ημερομηνία – «ορόσημο» την 15η Μαΐου! Ευρωπαίοι διπλωμάτες φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν πως «είναι ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση έως τις 22 Απριλίου, ώστε να διευκολυνθεί η συζήτηση του ελληνικού ζητήματος στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 15 Μαΐου» ενώ εξέφρασαν και την δυσφορία τους σε ό,τι αφορά τις παρακολουθήσεις των Wikileaks .

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες έγκυρες πηγές, δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του ΔΝΤ, ενώ τονίζεται πως ναι μεν οι διαπραγματεύσεις είναι σε δύσκολο σημείο, όμως όχι οριακό.

Όπως έλεγαν, τα τελευταία γεγονότα σαφώς και «δεν βοήθησαν» και το κλίμα «δεν είναι ιδανικό», ενώ χρησιμοποιήθηκε και η λέξη «προβοκάτσια» για τα Wikileaks. «Το θέμα πλέον δεν είναι το πότε, αλλά το πώς θα κλείσει η αξιολόγηση», τόνιζαν.

Η Ευρώπη ευθυγραμμισμένη με το ΔΝΤ δείχνει ξεκάθαρα να δίνει μεγαλύτερη βάση στη διαρθρωτική προσαρμογή και κατόπιν στη δημοσιονομική, πιέζοντας ευθέως για μεταρρυθμίσεις ουσίας και όχι λόγια: Όπως υπογραμμίζεται, «αν χαθεί το μομέντουμ, τότε τα πάντα θα δυσκολέψουν».

Επί της ουσίας, κυβέρνηση και ευρωπαίοι δανειστές συμφωνούν πως για να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 θα χρειαστούν μέτρα για εξοικονόμηση 5,4 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ).

Το ΔΝΤ όμως επιμένει πως ακόμη και εάν ληφθούν τα μέτρα αυτά που συμφωνούν Ελλάδα και Ευρωπαίοι, το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 το πολύ-πολύ να φτάσει στο 2,5% του ΑΕΠ. Αμφισβητούν την απόδοση συγκεκριμένων μέτρων και θέλουν σκληρά μέτρα (και όχι μέτρα «Mickey Mouse» όπως φέρεται να έχει πει ο Πολ Τόμσεν στις συζητήσεις που διέρρευσαν) για να «κλείσουν οι τρύπες» στο πρόγραμμα.

Για το σκοπό αυτό, η ελληνική πλευρά κατέθεσε μέτρα εξοικονόμησης 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) που σημαίνει όμως ότι η βεβαίωση φόρων ίσως ξεπεράσει και τα 2 δισ. ευρώ.
Τα μέτρα που παρουσίασε δεν είναι μόνον εισπρακτικά, αλλά αφορούν και περικοπές δαπανών. Το ΔΝΤ όμως φέρεται να ζητά και περικοπές στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου.

Η ελληνική πρόταση φέρνει στο τραπέζι:

- Αυξήσεις στα καύσιμα: σχεδόν βέβαιη θεωρείται η αύξηση κατά τουλάχιστον 10 λεπτά ανά λίτρο, του φόρου στην βενζίνη. Η ελληνική πρόταση δεν θα περιλαμβάνει όμως αυξήσεις ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ντίζελ, γιατί αυτό θα επιβάρυνε το σύνολο της εγχώριας αγοράς, από τις υπηρεσίες μεταφορών μέχρι τις τιμές των οπωρολαχανικών.

- Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ: η κυβέρνηση βάζει «στον πάγο» επί του παρόντος τα σχέδια για αυξήσεις στον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων. Ουσιαστικά ο ΕΝΦΙΑ δεν καταργείται και παραμένει ο ίδιος, με μικρές ίσως αλλαγές που θα επιτρέπει μεγαλύτερες εισπράξεις. Και αυτό επειδή αν και οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων μειώθηκαν, ο τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ επιτρέπει να βεβαιωθούν 3,3 δισ. ευρώ το χρόνο, από τα οποία τελικώς εισπράττονται ως τώρα μόνον τα 2,65-2,67 δισ. ευρώ.

- Αυξήσεις σε φόρους εισοδήματος: από την νέα κλίμακα φόρου, τις αυξήσεις στην εισφορά αλληλεγγύης και την κατάργηση φοροαπαλλαγών, πλήττονται τα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ. Ωστόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών επέμεναν στη μείωση του έμμεσου αφορολογήτου ορίου στα επίπεδα των 7.000-8.000 ευρώ, από 9.545 ευρώ σήμερα. Η ελληνική αντιπρόταση φέρνει μικρότερη μείωση του έμμεσου αφορολογήτου (στα 8.900 - 9.300 ευρώ περίπου αντί τα 9.545) με ταυτόχρονη αύξηση συντελεστών φορολόγησης κατά 8 έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες για ετήσια εισοδήματα πάνω από 20.00 ευρώ.

- Αυξήσεις εμμέσων φόρων: στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ευκαιρία να αυξηθούν τα τέλη κινητής τηλεφωνίας, επειδή οι λογαριασμοί μειώθηκαν από τότε που είχαν επιβληθεί για πρώτη φορά (λόγω οικονομικότερων προγραμμάτων που προσφέρει πλέον η αγορά). Η μείωση των λογαριασμών σημαίνει και μείωση των εσόδων από τα υψηλά τέλη που επιβάλλονται σε πολύ υψηλούς λογαριασμούς. Για παράδειγμα, από το 2009 και μετά έχουν μειωθεί σημαντικά οι λογαριασμοί που ξεπερνούν τα 150 ευρώ το μήνα, στους οποίους επιβάλλονται τέλη 20%, καθιστώντας τον συντελεστή αυτόν σχεδόν άχρηστο. Ερωτηματικό παραμένει αν θα επιβληθεί φόρος και στην συνδρομητική τηλεόραση, καθώς οι τιμές των συνδρομών έχουν μειωθεί, αλλά η χρήση τους δεν γνωρίσει την άνθιση άλλων εποχών.

Τα «ραντεβού» ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές μετά από το «διάλειμμα» της μίας ημέρας ξεκινούν και πάλι από σήμερα.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΧΑΡΙΣΑΝ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 1,2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΕ,
  ΣΕ ΛΑΤΣΗ ΚΑΙ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ

  Υπάρχει σήμερα κυβέρνηση με θέληση και πυγμή να κτυπήσει την διαπλοκή?

  Με τα χρήματα αυτά θα κάλυπτε η κυβέρνηση όλα τα κενά που υπάρχουν ώστε να προχωρήσουμε και να μη ‘’κολλήσουμε’’ ξανά στην ..επαιτεία μας?

  Σκάνδαλο ολκής με το λαθρεμπόριο καυσίμων… Ποιοί εμπλέκονται και πως…»φαγώθηκαν» Παπανδρέου και Πακακωνσταντίνου…

  Σκάνδαλο ολκής με το λαθρεμπόριο καυσίμων…
  Ποιοί εμπλέκονται και πως…»φαγώθηκαν» Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου… Το 2010 η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχαν φέρει στη Βουλή νόμο με τον οποίο απαγόρευαν τις ….»τριγωνικές συναλλαγές».

  Συγκεκριμένα είχε ψηφιστεί νόμος που απαγόρευε αυτές τις «τριγωνικές συναλλαγές» μέσω «φορολογικών παραδείσων» του εξωτερικού καθώς είχε διαπιστωθεί ότι με τον τρόπο αυτό, εταιρείες εισαγωγών στην Ελλάδα καυσίμου αλλά και άλλων προϊόντων γλύτωναν την καταβολή μεγάλων ποσών για φόρους στο ελληνικό δημόσιο. Είχαμε δηλαδή να κάνουμε με ένα καλά στημένο σύστημα λαθρεμπορίας που ο νόμος του 2010 ήθελε να καταστρέψει. Τι σημαίνει «τριγωνικές συναλλαγές»..???

  Κάποιος μεγάλος εισαγωγέας αγοράζει προϊόντα από τρίτες (εκτός Ε.Ε) χώρες, τα πηγαίνει σε χώρα της Ε.Ε με χαμηλή φορολογία (πχ Κύπρο ή Βουλγαρία) και στη συνέχεια τα φέρνει στην Ελλάδα αφορολόγητα, στερώντας νόμιμους φόρους και έσοδα από το ελληνικό κράτος..

  Αυτό γινόταν κατά κόρον από τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου (που αποθήκευαν στην Κύπρο) και έφερναν αφορολόγητο πετρέλαιο στην Ελλάδα…

  Τα πρόστιμα που μπήκαν στις εταιρείες πετρελαίου (Βαρδινογιάννης, Λάτσης κλπ) από τον
  =============================================================
  Παπακωνσταντίνου ανήλθαν σε 1,2 δις ευρώ (από αυτά 240.000.000 ευρώ ήταν πρόστιμο στην Μότορ Οϊλ του Βαρδινογιάννη) και ξεκίνησε η διαδικασία είσπραξης τους, που καθυστερούσε με τα γνωστά κόλπα και τις…ενστάσεις των εταιρειών….!!! Τα μεγάλα αυτά συμφέροντα, που ελέγχουν τράπεζες, μίντια, επιχειρήσεις , δικαστικούς, δημοσιογράφους και…πολιτικούς έβαλαν μπρος το σχέδιο…

  Πρώτα φαγώθηκαν Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου..

  Ηταν ενοχλητικοί.. Ιδιαίτερα ο δεύτερος που τον ενέπλεξαν στη λίστα Λαγκάρντ για να απαλλαγούν οριστικά…. Ενώ τον πρώτο τον πολεμούν, ακόμη, με όλα τα μέσα γιατί…γνωρίζει και μπορεί να μιλήσει κάποια στιγμή… με ονόματα και διευθύνσεις…!!!

  Επειτα, από ένα μεσοδιάστημα Παπαδήμου (που το σαμποτάρησαν) έριξαν στο παιχνίδι τα μεγάλα τους χαρτιά… Σαμαράς, Βενιζέλος και…Στουρνάρας… Αποτέλεσμα και ενώ έπρεπε να είχαν καταβάλει, ήδη, τα πρόστιμα του 1, 2 δις ευρώ…..σβήνονται αναδρομικά τα πρόστιμα αυτά…με τροπολογία που κατέθεσαν-στη
  ========================================================================
  ζούλα-στη Βουλή οι υπουργοί Στουρνάρας και Βρούτσης…

  Αν δεν είναι σκάνδαλο αυτό τότε ποιό είναι..??
  Και πόσες τρύπες θα μπορούσαν να κλείσουν τα χρήματα αυτά, όταν αναζητούνται μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να μην μειωθούν και άλλο οι συντάξεις, ή μερικές δεκάδες εκατομμύρια για να έχουν ρεύμα όλοι οι έλληνες… ΝΤΡΟΠΗ τους…

  ΓΙΑΤΙ ο κ. Τσίπρας δεν επαναφέρει το πρόστιμο των 1,2 δις ευρώ με νέο νόμο, ΑΦΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΠΑΡΑΒΑΣΗ !!! ώστε με τα χρήματα αυτά να επιλύσει ΟΛΑ! σχεδόν τα παρόντα προβλήματα?

  ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ! ΕΝΤΙΜΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.