ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναζητείται η χρυσή τομή μέχρι τις 24 Μαΐου

«Αγκάθι» παραμένει το χρέος στις συνομιλίες ΕΕ-ΔΝΤ

Στην ελάφρυνση του χρέους καταγράφονται οι σοβαρότερες διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ σε τεχνικό επίπεδο, δεδομένου ότι στα θέματα της αξιολόγησης η προσέγγιση των θέσεων είναι πολύ μεγάλη.
ts

«Έχουμε διαφορές, αλλά σημειώνεται πρόοδος στο θέμα του χρέους», τόνισε σήμερα πηγή της ευρωζώνης, αναφερόμενη στη χθεσινή συζήτηση στην Ομάδα Εργασίας του Εurogroup, η οποία συνεχίζεται και σήμερα στις Βρυξέλλες, όπως γράφει η Deutsche Welle.

Στη διάρκεια των χθεσινών μαραθώνιων συζητήσεων καταγράφηκε απόλυτη ταύτιση απόψεων μεταξύ των Ευρωπαίων τόσο ως προς το πακέτο των μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ όσο και ως προς το εφεδρικό πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ καθώς και τον μηχανισμό αυτόματης ενεργοποίησης των μέτρων σε περίπτωση απόκλισης από το στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Με βάση τις συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής με το ΔΝΤ, αυτό που προκύπτει είναι ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν ως προς το βασικό πακέτο της αξιολόγησης, δηλαδή τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ. Στο δεύτερο πακέτο δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία γιατί προφανώς ο διεθνής οργανισμός συνδέει το θέμα αυτό και με το χρέος.

ΔΝΤ: Τα μέτρα των Ευρωπαίων δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμα

Είναι πλέον σαφές ότι οι συζητήσεις από τώρα μέχρι και το Εurogroup της 24ης Μαΐου θα επικεντρωθούν στο χρέος, όπου προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία ούτε σε επίπεδο ευρωζώνης, ούτε μεταξύ της ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Σε επίπεδο ευρωζώνης εξετάζεται μια δέσμη μέτρων που προβλέπει επιμήκυνση κατά 5 έτη των περιόδου χάριτος και αποπληρωμής των δανείων από την Ελλάδα, το πάγωμα των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για τα επόμενα χρόνια, και την εξαγορά από τους Ευρωπαίους μέρος των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά της συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, οι διαφορές είναι προς το παρόν μεγάλες για το χρέος, γιατί ο διεθνής οργανισμός θεωρεί ότι τα μέτρα που συζητούν οι Ευρωπαίοι δεν δίνουν λύση σε βάθος χρόνου, αλλά περιορίζονται σε μια διαχείριση για τα επόμενα χρόνια και φυσικά δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα.

Στις Βρυξέλλες αναγνωρίζουν τις δυσκολίες ωστόσο σημειώνουν ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο και εκφράζουν την αισιοδοξία ότι μέχρι τις 24 Μαΐου θα βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ και στο θέμα του χρέους.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΒ 22:37 13/05/2016

  ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΣΕ Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ‘’ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ’’ ΤΟΥ καΜένου?

  Αναλυτικά ο λογαριασμός

  * Στα 10 δισ. υπολογίζεται εκ πρώτης η διαφορά στα μέτρα που ζητήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο από την προηγούμενη κυβέρνηση για να κλείσει το δεύτερο πρόγραμμα και ανέρχονταν στα 2 δισ και στα μέτρα του τρίτου μνημονίου που υπογράφει η κυβέρνηση Τσίπρα και ανέρχονται ήδη στα 12 δισ.
  *11 δισ ευρώ τα οποία έφυγαν από το ΤΧΣ και επέστρεψαν στον ESM γιατί ο Γιάνης Βαρουφάκης όταν εμφανίστηκε στις 20 Φεβρουαρίου στο πρώτο Eurogroup κάνοντας διάλεξη στους ομολόγους του όπου μεταξύ των άλλων είπε ότι η Ελλάδα δεν θέλει…χρήματα.
  * 7,9 δισ ποσό που αντιστοιχούσε στην τελευταία δόση που ήταν να καταβληθεί στην Ελλάδα από το δεύτερο πρόγραμμα το οποίο ουδέποτε ολοκληρώθηκε.
  * 1,9 δισ. που αντιστοιχούσαν στα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούσε η ΕΚΤ.
  Αυτά ως προς τα συγκεκριμένα μετρήσιμα ποσά που «χάθηκαν» ενώ ο πρώην υπουργός έκανε το «παίγνιο» του στις συνόδους του Eurogroup, στο Μαξίμου στα ΜΜΕ.
  Ο κρυφός λογαριασμός
  Επιπροσθέτως η κατρακύλα από την ανάπτυξη 2% που υπολογιζόταν στον προϋπολογισμό του 2015 στην ύφεση άνω του 3% όπως υπολογίζεται μετά το κλείσιμο των τραπεζών, μεταφράζεται σε απώλεια εθνικού εισοδήματος πάνω από 5,5 δισ.
  Η στάση «δεν πληρώνω» που κήρυξε το δημόσιο για να εξυπηρετήσει τις ζωτικές χρηματοδοτικές ανάγκες έβγαλαν από την αγορά ποσά άνω των 3,5 δισ.
  Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν ξεπεράσει τα 6,5 δις παρά τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
  Τα φορολογικά έσοδα απέκτησαν τρύπα πάνω από 2,3 δις ευρώ στο εξάμηνο.
  Οι απώλειες των καταθέσεων ξεπέρασαν τα 40 δις ευρώ από τον περασμένο Δεκέμβριο και τα κόκκινα δάνεια εκτινάχτηκαν πάνω από 100 δις ευρώ.
  Ο Γιάνης και η δολιοφθορά στο σύντροφο Α.Τσίπρα
  Κι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας με την υπογραφή της συμφωνίας επιχειρεί να αποτρέψει την «ανατίναξη του κράτους» όπως εξομολογήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανυπομονεί όπως γράφει στο προσωπικό του ιστολόγιο να ακούσει στη Βουλή τους κ. Τσίπρα και Τσακαλώτο για να…αποφασίσει.
  Ενδιαμέσως χαρακτηρίζει την συμφωνία σαν «ένα έγγραφο παράδοσης της Ελλάδας που δεν έχει τίποτα να κάνει με την οικονομία ούτε με την ατζέντα των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
  Σε δύο συνεντεύξεις του παραδέχτηκε την ύπαρξη ομάδας που δούλευε εντατικά για τη δραχμή, ενώ αποκάλυψε ότι ο ίδιος είχε εισηγηθεί την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος και την αποκοπή από την ΕΚΤ, αλλά και ότι είχε γίνει μέχρι και ψηφοφορία για το θέμα ανάμεσα στους συνεργάτες του πρωθυπουργού, την οποία τελικά έχασε με 4-2.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.