ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος του Μαξίμου να γυρίσει σελίδα

«Αλλαγή ατζέντας» με βροχή νομοσχεδίων

«Τώρα, η διαπραγμάτευση τελείωσε και δεν έχουμε κανένα άλλοθι». Αυτό είναι το κυρίαρχο σκεπτικό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να δείξει στην κοινωνία εν τοις πράγμασι ότι η χώρα γυρίζει σελίδα, με «βροχή νομοσχεδίων» που θα αλλάξουν την πολιτική ατζέντα και θα καταδείξουν στους πολίτες ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμά της.
tsipras

του Γιώργου Μελιγγώνη

Σύμφωνα με επιτελείς του πρωθυπουργού, ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου δεν αφορά μόνο στην επικοινωνιακή διάσταση του πράγματος, αλλά και στην ουσιαστική. «Πρέπει να ασχοληθούμε με την Υγεία, με την Παιδεία, με τις δημόσιες δομές που έχουμε παραλάβει διαλυμένες. Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της κοινωνίας», φαίνεται να επαναλαμβάνει μονότονα ο Αλέξης Τσίπρας σε όλα τα κυβερνητικά στελέχη κατά τις συσκέψεις που γίνονται στο πρωθυπουργικό γραφείο, ζητώντας τους «άμεσα αποτελέσματα».

Τα νομοσχέδια

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή περισσότερα από 10 νομοσχέδια, τα οποία βρίσκονταν εδώ και καιρό στα συρτάρια των υπουργών, αναμένοντας το κλείσιμο της αξιολόγησης. Δεν είναι τυχαία, εξάλλου, η προαναγγελία του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, ότι δε θα κλείσει η Ολομέλεια και δε θα υπάρξουν φέτος το καλοκαίρι θερινά τμήματα.

Ήδη, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης έχει προαναγγείλει ότι το αργότερο ως την Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή ο περίφημος αναπτυξιακός νόμος, τον οποίο περιμένει πώς και πώς η αγορά, οι επιχειρηματίες, αλλά και υποψήφιοι επενδυτές. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιούνιο παρουσιάζονται οι διατάξεις για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και ξεχωριστά νομοσχέδια για την διασφάλιση της διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις. Επίσης, νομοσχέδια θα κατατεθούν στη Βουλή σχετικά με τις αδήλωτες καταθέσεις και τον επαναπατρισμό τους, όπως επίσης και όσα
αφορούν στις ηλεκτρονικέ συναλλαγές. Στα «σκαριά» βρίσκεται και νομοσχέδιο για αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και ο «νέος Καλλικράτης», τον οποίο καταρτίζει στο υπουργείο Εσωτερικών ο υφυπουργός, Γιάννης Μπαλάφας, σε συνεργασία με τον γ.γ. του υπουργείου και βαθύ γνώση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κώστα Πουλάκη.

Αμέσως μετά απ’ αυτά, έρχεται το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει συνολικά ζητήματα εκπαίδευσης, βάσει των αποτελεσμάτων που έχουν προκύψει από τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία. Την ίδια στιγμή, ως το τέλος Ιουνίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης θα καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδια για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, αλλά και καπνικών προϊόντων, ενώ μες στο καλοκαίρι –τον Αύγουστο, συγκεκριμένα- θα δημοπρατηθούν και οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Θεσμική «αντεπίθεση»

Συν τοις άλλοις, η κυβέρνηση θα δείξει κινητικότητα και σε ό,τι αφορά την ανάγκη αναθέσμισης της ελληνικής Πολιτείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προτίθεται να εκθέσει έναν «οδικό χάρτη» για την διακυβέρνηση της χώρας και για την μετάβαση στην εποχή της «κανονικότητας». Εκεί, θα ανοίξει και το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, προκειμένου αυτή να ολοκληρωθεί στην επόμενη Βουλή, αλλά και το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου –για τον οποίο έχει ήδη προϊδεάσει ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, με τους
βασικούς άξονες των αλλαγών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.