ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν μείωσαν τα ελλείμματα

Αναβάλλεται η λήψη μέτρων για Ισπανία και Πορτογαλία

Την απόφαση να αναβάλει μέχρι τον Ιούλιο τουλάχιστον την επιβολή κυρώσεων στην Πορτογαλία και την Ισπανία, παρ’ ότι απέτυχαν να μειώσουν τα ελλείμματά τους σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, πήρε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά για να κάνουμε αυτό το βήμα. Αλλά θα πρέπει να επανέλθουμε σε αυτό το θέμα στις αρχές Ιουλίου», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Όπως εξήγησε περαιτέρω, σε οικονομικό επίπεδο «βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια συγκυρία επιβράδυνσης», ενώ σε πολιτικό επίπεδο οι επερχόμενες εκλογές στην Ισπανία, δεν δίνουν περιθώριο στην κυβέρνηση να λάβει δράση.

Επί της ουσίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Επιτροπή συστήνει στις δύο χώρες να λάβουν περισσότερα μέτρα για να μειώσουν τα ελλείμματά τους το 2016 και το 2017, αλλά τους δίνει παράλληλα παράταση ενός έτους για να φτάσουν κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σε γενικές γραμμές, το συνολικό έλλειμμα στη ζώνη του ευρώ αναμένεται φέτος να μειωθεί στο 1,9%, κατά πολύ μειωμένο σε σχέση με τη μέγιστη τιμή που είχε φτάσει το 2010 (6,1%). Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις ανέφερε σήμερα πως στη μείωση αυτή συνέβαλε και η «συνεχιζόμενη ανάκαμψη», τονίζοντας ωστόσο πως «προσπάθειες προσαρμογής εξακολουθούν να απαιτούνται σε ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα σε εκείνες όπου τα υψηλά επίπεδα χρέους παραμένουν τροχοπέδη για την ανάπτυξη και βασική πηγή των αδυναμιών τους».

Πέρα από την Πορτογαλία και την Ισπανία, η Επιτροπή συνεχίζει τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) για τέσσερις ακόμα χώρες (Κροατία, Γαλλία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο). Η Ελλάδα δε λαμβάνει ωστόσο συστάσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, καθώς βρίσκεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και ακολουθείται διαφορετική διαδικασία.

Εξάλλου, η Επιτροπή συστήνει στο Συμβούλιο να κλείσει τη ΔΥΕ για τρεις χώρες, την Κύπρο, την Ιρλανδία και τη Σλοβενία, οι οποίες διόρθωσαν τα ελλείμματά τους κάτω από το 3% το 2015, ποσοστό στο οποίο αναμένεται να παραμείνουν για το 2016 και το 2017. O αρμόδιος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί συνεχάρη την Κύπρο για την εξυγίανση των δημοσιών οικονομικών της, τονίζοντας ωστόσο πως οφείλει να αντιμετωπίσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες που απομένουν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης και περιέχονται στην έκθεση περί μακροοιοκονομικών ανισορροπιών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Π.Μοσκοβίσι ανέφερε πως οι συγκεκριμένες ανισορροπίες που η Κομισιόν έχει εντοπίσει αφορούν τους τομείς του δημοσιονομικού πλαισίου κατάρτισης του προϋπολογισμού, τις δημόσιες επενδύσεις, το ύψος του ιδιωτικού χρέους και τη στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του δημοσίου τομέα.

Τέλος, η Επιτροπή εξέδωσε εκθέσεις για το Βέλγιο, την Ιταλία και τη Φινλανδία, στις οποίες επισημαίνεται πως το δημόσιο χρέος και των τριών χωρών ξεπερνάει την τιμή αναφοράς του χρέους που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας (60% του ΑΕΠ) και πως δεν ακολουθούν τον ρυθμό μείωσης που απαιτείται για την επίτευξή της. Ωστόσο, μετά από ανάλυση των σχετικών παραγόντων, η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρέπει προς το παρόν να θεωρηθεί ότι πληρούνται οι όροι του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και να μην ξεκινήσουν ΔΥΕ.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την Ιταλία, ο επίτροπος Μοσκοβισί ανέφερε ότι «θα επωφεληθεί της ευελιξίας που ζήτησε», και πως η Επιτροπή θα «επανεξετάσει το σχέδιο προϋπολογισμού της τον ερχόμενο Οκτώβριο», καθώς η Ιταλία έχει δεσμευτεί «γραπτώς» και «επίσημα» πως το 2017 θα ακολουθήσει τους κανόνες για το χρέος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.