ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτοβουλία του Refugees Welcome

Αναζητούνται σπίτια για συγκατοίκηση με πρόσφυγες

Όταν τον Οκτώβριο του 2015 η πρωτοβουλία του Refugees Welcome ξεκίνησε και στην Ελλάδα, ήταν συγκινητική η ανταπόκριση που έδειξαν αρκετοί κάτοικοι της χώρας για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στα σπίτια τους.

Αυτό ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της πρωτοβουλίας, Όλγα Θεοδωρικάκου. Από τότε έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 40 συγκατοικήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η πρωτοβουλία λαμβάνει εκατοντάδες αιτήματα, μέσω της ιστοσελίδας της, από πολίτες που επιθυμούν να ανοίξουν τις πόρτες του σπιτιού τους σε πρόσφυγες, δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να χτίσουν από την αρχή τη ζωή τους.

Παρ' όλα αυτά, εξηγεί η κ. Θεοδωρικάκου, μεγάλο κομμάτι αυτών των αιτημάτων χαρακτηρίζονται ως μη αξιοποιήσιμα. «Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί πως η διαδικασία της συγκατοίκησης δεν ενέχει καμία φιλοσοφία άμισθης εργασίας ή υπηρεσιών από τη μεριά των προσφύγων, ως αντάλλαγμα για τη συγκατοίκηση, και αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο, ως πρωτοβουλία, απορρίπτουμε πολλά από τα αιτήματα», συμπληρώνει.

Η συγκατοίκηση αποφασίζεται από κοινού, από τους ιδιοκτήτες και τους πρόσφυγες, όπως και η σχέση μεταξύ των συγκατοίκων. «Κινούμαστε στη λογική της αλληλεγγύης, όχι της φιλανθρωπίας. Ενθαρρύνουμε τον σχηματισμό κανόνων κατά τη διάρκεια της συγκατοίκησης, κανόνων, όμως, που διαμορφώνονται και συναποφασίζονται και από τις δύο πλευρές», υπογραμμίζει η κ. Θεοδωρικάκου.

Το Refugees Welcome δεν συμμετέχει σε κάποιο πρόγραμμα επιδότησης των ιδιοκτητών των σπιτιών, καθώς η πρωτοβουλία δεν πιστεύει πως η εμπορευματοποίηση της συγκατοίκησης μπορεί να αποτελέσει μόνιμη λύση στο πρόβλημα της στέγασης αλλά και της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων. Αντίθετα, όπως τονίζει η κ. Θεοδωρικάκου, από την αλληλεγγύη και τις ισότιμες σχέσεις όλοι κερδίζουμε, και ακόμα περισσότερο από μία διαπολιτισμική συγκατοίκηση.

Σύμφωνα με την ίδια, «απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να υπάρχει ενδιαφέρον συγκατοίκησης για τουλάχιστον έναν μήνα, η ύπαρξη ελεύθερου δωματίου για όλους τους συγκατοίκους, ενώ σχετικά με τη διάθεση άδειων διαμερισμάτων, ενθαρρύνουμε την εγγραφή τους στη φόρμα μας, αλλά η κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά».

Στην πρωτοβουλία Refugees Welcome συμμετέχουν περισσότερες από 11 ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ιταλία, Πολωνία, Τσεχία κ.α.) και ο Καναδάς, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι στιγμής, πάνω από 650 συγκατοικήσεις. Η αρχή έγινε στα τέλη του 2014, στη Γερμανία και την Αυστρία.

Με δελτίο Τύπου, το οποίο εξέδωσε, η πρωτοβουλία απευθύνει ανοιχτή έκκληση σε κατοίκους της Αθήνας να παραδειγματιστούν από τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν ανοίξει τα σπίτια τους σε πρόσφυγες, χωρίς καμία διάκριση για το φύλο, την εθνικότητα ή την καταγωγή τους, και να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συγκατοίκηση, μέσω της ιστοσελίδας, στο www.refugees-welcome.gr.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.