ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει»

Ανδρουλάκης στο matrix24.gr: Όλοι ξέρουν ότι η συμφωνία θα αποτύχει - Ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει

Σκληρή γλώσσα για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του χρησιμοποίησε ο ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης. Μιλώντας στο matrix24.gr, τόνισε ότι υφάρπαξε την ψήφο του λαού με ψέμματα και τώρα του έφερεένα διαρκές μνημόνιο.
androulakis1

της Μαργαρίτας Αργυροπούλου

Ο κ. Ανδρουλάκης εξήγησε γιατί πιστεύει ότι η συμφωνία θα αποτύχει, ενώ προβλέπει σύντομα πολιτικές εξελίξεις. «Η Κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει» λέει, και παροτρύνει τον κόσμο να επενδύσει σε πολιτικούς άφθαρτους για να υπάρχει προοπτική στη χώρα.

-Είναι μια θετική συμφωνία;

-Το θετικό είναι ότι δεν θα ζήσουμε αυτά που περάσαμε πέρυσι το καλοκαίρι. Πολύ μεγάλη ανασφάλεια στην πραγματική οικονομία, το κλείσιμο των τραπεζών κλπ. Το αρνητικό είναι ότι αυτή η συμφωνία έρχεται με ένα πακέτο πολύ επώδυνων μέτρων και θα έλεγα πολύ περισσότερο από άλλες φορές. Γιατί τώρα υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση των φόρων και των εισφορών για παραγωγικές δυνάμεις. Αυτό δυστυχώς θα φτιάξει ένα κλίμα αντιεπενδυτικό, κι αν σήμερα το μείζον ζήτημα είναι η ανεργία, δεν πρόκειται να μειωθεί με αυτές τις συνθήκες.

-Υπήρχε άλλος δρόμος, άλλα μέτρα;

-Ναι υπήρχε άλλος δρόμος. Η χώρα το 2014 βγήκε στις αγορές με 4,65% επιτόκιο. Άρα υπήρχε άλλος δρόμος και ποιος είναι αυτός; Να μην σπαταλήσουμε άλλα δύο χρόνια για να επιβεβαιωθεί ότι η πολιτική του κ.Τσίπρα ήταν ψεύτικη. Μ' ένα άψε σβήσε λέει αυταπάτες. Θέλει να διαγράψει από τη μνήμη του ελληνικού λαού ότι τον κορόιδευε έξι χρόνια, ότι έλεγε ότι έχει έναν άλλο δρόμο με λεφτά από την Κίνα και τη Ρωσία; Πληρώσαμε ακριβά τη δημαγωγία και ναι υπήρχε άλλος δρόμος, που ήταν να κλείσει η συμφωνία πριν τις εκλογές του προέδρου της δημοκρατίας, να μην πάει σε εκλογές η χώρα, να βγει η χώρα στις αγορές, όπως έγινε πριν τις ευρωεκλογές και θα γινόταν κάποια στιγμή εκλογές και θα μπορούσε να βγει κυβέρνηση. Αλλά με μία πολιτική γραμμή συναίνεσης και όχι σήμερα που έχει φτάσει η χώρα στον πάτο με κλειστές τις τράπεζες, με μεγαλύτερη ανεργία από ότι πριν, και με προοπτική να μην μειωθεί, με μεγαλύτερη ύφεση, να παραμένει ο ΕΝΦΙΑ και να αυξάνονται οι φόροι. Αυτοί έλεγαν ότι θα μειώσουν τους φόρους, γιατί οι έμμεσοι φόροι ανεβαίνουν; Και ποιος τους πληρώνει; Μήπως οι πιο φτωχοί, οι άνθρωποι στα κατώτατα κοινωνικά στρώματα; Πρέπει να υπογραμμίσουμε κάτι, όλη η στρατηγική του κ.Τσίπρα επιδείνωσε την κατάσταση, δεν πρόσφερε τίποτα και επιδείνωσε την κατάσταση.

androulakis2

-Αυτό σε πρώτη φάση... Τώρα υπήρχε άλλος δρόμος;

-Λοιπόν είναι σαν εσείς να πάρετε ένα περίστροφο να αυτοπυροβοληθείτε και μετά να με ρωτάτε τι μπορώ να κάνω. Όταν αυτοπυροβολήσαι δύσκολα βρίσκεις άλλες λύσεις. Για μένα ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, υπήρχαν άλλες λύσεις. α) Θα μπορούσε να μην αυξήσει τόσο πολύ τις εισφορές ειδικότερα για τους νέους ανθρώπους, διότι επιδεινώνεις ένα μείζον θέμα που είναι η ανεργία των νέων. β) Στο φορολογικό αυτή τη στιγμή δεν πρόκειται να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, δεν πρόκειται να εισπράξει αυτούς τους φόρους. Γι'αυτό και οι εταίροι πίεσαν να υπάρχει ο αυτόματος κόφτης. Κορόιδευαν ο ένας τον άλλον. Το πακέτο αυτό θα αποτύχει, διότι βασίζεται σε φόρους και είναι θεωρητική η εισπραξιμότητά τους. Ο κόσμος στην Ελλάδα δεν έχει πια να πληρώσει. Άρα, μέσω του κόφτη, θα έρθει σε 1 - 11/2 χρόνο ο κ.Τσίπρας και θα κόψει μισθούς και συντάξεις, αν είναι πρωθυπουργός.

-Είπατε αν είναι πρωθυπουργός. Βλέπετε να υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις σύντομα;

-Ναι, γιατί στην Ελλάδα αποδείχθηκε ότι όποιος εφαρμόζει τέτοιες πολιτικές, χωρίς να δίνει στο λαό τη δύναμη της κατανόησης οδηγείται πολύ γρήγορα σε φθορά. Εκτιμώ ότι το ίδιο θα συμβεί και με αυτήν την κυβέρνηση, όταν έχει ένα ακόμη μεγάλο αρνητικό που είναι η μεγάλη διαχειριστική ανεπάρκεια. Κι αυτό έχει να κάνει με τα υπουργεία, με τα πρόσωπα, με μικρή εμπειρία και με στρατηγική. Δηλαδή ο κ. Καμμένος δεν βλέπω που βοηθάει αυτή την κυβέρνηση, με το να φοράει στολές να γυρνάει όλο το Αιγαίο και να δίνει σόου, όταν έχουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που λέγεται μεταναστευτικό, το οποίο θέλει σοβαρότητα. Θεωρώ λοιπόν, ότι αν αθροίσουμε τη δημοσιονομική πίεση, τα σκληρά μέτρα, συν τη διαχειριστική ανεπάρκεια, δεν πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση θα μακροημερεύσει...

androulakismargarita1

-Πάντως άνοιξε και η συζήτηση για το χρέος

-Η συμφωνία του 2012 είναι καθαρή. Έλεγε ότι αν φτάναμε σε πρωτογενές πλεόνασμα θα υπήρχε μια απομείωση του χρέους. Το μόνο που είδα  είναι ότι η χώρα καλείται να έχει 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2025 και 3,2% από το 2025 έως το 2030. Που εγώ το θεωρώ φανταστικό σενάριο αυτό. Αν λοιπόν, δεν βάλουν νερό στο κρασί τους οι δανειστές, που θα χαμηλώσει ο πρωτογενές πλεόνασμα, δυστυχώς κι εκεί θα έχουμε αστοχίες.

Αυτή την στιγμή ήρθε στην Ελλάδα ένας διπλός κόφτης: αν αποτυγχάνονται οι στόχοι θα λαμβάνονται νέα μέτρα δημοσιονομικά, τα οποία θα έχουν μέσα και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αυτό έδωσε η Κυβέρνηση, οι κόκκινες γραμμές που έγιναν ροζ και ο δεύτερος κόφτης θα είναι μια διαδικασία μακροχρόνια διαχείρισης του χρέους, δηλαδή θα πηγαίνει στο Eurogroup η εκάστοτε κυβέρνηση θα βάζει κάποιες παραμετρικές αλλαγές για να υπάρχει βιωσιμότητα του χρέους. Ο κ. Τσίπρας ψηφίστηκε από το λαό για να σκίσει 15 του Γενάρη τα μνημόνια, τον Σεπτέμβρη του 2015 έφερε ένα νέο μνημόνιο και τώρα την άνοιξη του 2016 ξέρετε τι φέρνει; Το διαρκές μνημόνιο.

Ο κόσμος πρέπει να επενδύσει σε πολιτικούς που δεν είναι ούτε με τη διαπλοκή, ούτε με το πελατειακό κράτος, ούτε με το εύκολο ψέμα για να υφαρπάζουν την ψήφο του. Αν οι πολίτες κάνουν τέτοιες επενδύσεις, τότε η χώρα θα έχει προοπτική.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.