ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Από την αυταπάτη στην κατάντια

Αν δεν ενοχλεί τους άλλους, δεν είναι κακό να κοροϊδεύει κανείς τον εαυτό του. Τίποτε, άλλωστε, δεν καθορίζει τους ανθρώπους περισσότερο από την προθυμία τους να κάνουν παράλογα πράγματα στην επιδίωξη για οφέλη που είναι εξωφρενικά απίθανα. Αυτή είναι η αρχή της αυταπάτης πίσω από το κυνήγι του κέρδους στο Τζόκερ ή την αναμονή για μια θέση στο παράδεισο.

Το να αυτοοικτίρεται, όμως μια κυβέρνηση , όπως διατυπώθηκε στη Βουλή από τα χείλη του πρωθυπουργού που είπε:”Κατηγορήστε μας για αυταπάτες, όχι για ψέματα!” δεν αποτελεί συγνώμη. Ούτε καν έκκληση για άφεση αμαρτιών. Δικαίωμά της να αυτοπαραμυθιάζεται και να πλασάρει με υποτιθέμενη ειλικρίνεια το αφήγημά της. Όταν, όμως, επιχειρεί να παραμυθιάσει τον άλλο, αυτό δε λέγεται αυταπάτη αλλά σκέτα απάτη. Ειδικότερα, όταν προσπαθεί να κοροϊδέψει και όλους τους άλλους, αυτό λέγεται απλώς κατάντια. Σε αυτή ακριβώς τη κατηφορική λογική πορεύεται η κυβερνητική προπαγάνδα, που μόνο δεν προέτρεψε την κοινωνία να πανηγυρίσει για τα εις βάρος της ακρωτηριαστικά μέτρα που ψήφισε προχθές στη Βουλή.

Ενδεχομένως, θα μπορούσε να ανακαλύψει κανείς ελαφρυντικά σε μια κυβέρνηση αριστερού προφίλ, αν είχε καταφέρει να εμπεδώσει μια ελάχιστη αξιοπιστία προς το δημόσιο σώμα. Αν οι ανέξοδες επαγγελίες της για ένα «διαφορετικό», έστω ανέφικτο κόσμο, δεν αθετούνταν συνειδητά οδηγώντας την αδιαλείπτως από οδυνηρούς συμβιβασμούς σε περήφανες ήττες- και τούμπαλιν. Εν προκειμένω, όμως, η ταλαιπωρημένη κοινωνία παρακολουθεί με κρεμασμένο το σαγόνι ένα παραλυτικό συνονθύλευμα που ανεβοκατεβάζει την παράσταση των ξεθωριασμένων «κόκκινων γραμμών» και μετακινείται από ψέμα σε ψέμα αλλάζοντας θέσεις.

Πώς να της παρέχουν, μετά τις αλλεπάλληλες παλινωδίες και «εκπτώσεις» της, την υποστήριξη ή ακόμη και την φιλευσπλαχνία τους οι ταπεινωμένοι αριστεροί ψηφοφόροι της; Με ποιο καλλιεργημένο κλίμα εμπιστοσύνης και με ποιο ηθικό έρεισμα μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ να την επαναδιεκδικήσει όταν ή ίδια άλλαξε το «Όχι» του δημοψηφίσματος σε «Ναι» με μια εντυπωσιακά ακροβατική, ακόμη και για τσίρκο, κωλοτούμπα; Και επί πλέον όταν αναίρεσε κυνικά την υπόσχεσή προς τους αγρότες, πως δεν θα φορολογηθούν οι επιδοτήσεις, παραβίασε τη δέσμευσή της για μη μείωση του αφορολογήτου και των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων, ξευτέλισε τις εξαγγελίες της για την προστασία των «κόκκινων» αλλά και ενήμερων δανείων.

Επειδή, όμως, είναι διαπιστωμένο ότι μετά από ένα κακό, ακολουθεί συνήθως ένα χειρότερο, το αντί-ασφαλιστικό και το φορομπηχτικό νομοσχέδιο θα το ακολουθήσει ένα ακόμη πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή και θα πρέπει να ψηφιστεί από την ίδια πλειοψηφία μέχρι τις 24 Μαΐου.

Πρόκειται για το αποκαλούμενο σκληρό «δημοσιονομικό πακέτο» που θα περιλαμβάνει την αύξηση του ΦΠΑ, οριζόντιες επιβαρύνσεις σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, μειώσεις αμοιβών δημοσίων υπαλλήλων και περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες. Το ερώτημα είναι αν για μια ακόμη φορά οι εγνωσμένης ηθικής ακεραιότητας και φιλολαϊκής κατεύθυνσης αγωνιστές της Αριστεράς που πυκνώνουν τις γραμμές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα ενδώσουν στις αντινομίες της υποταγμένης στους δανειστές κυβέρνηση απέναντι στο χειμαζόμενο πληβειοποιημένο και διαψευσμένο ελληνικό λαό. Αν δεν αντισταθούν θα επιβεβαιώσουν με ωμότητα ότι δεν υπάρχει τίποτε το ένδοξο στη στρουθοκαμηλική διαχείριση της εξουσιολαγνίας τους. Μόνο κλαψουρίσματα περί αυταπάτης τάχα και δήθεν ειλικρίνειας για να ρίξουν προπέτασμα καπνού στο ρεζίλεμα της ντροπής τους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.