ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεδρίαση στις 4 Μαΐου

Αποφασίζει για τα 500ευρα η ΕΚΤ

Για το μέλλον του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ αναμένεται να συζητήσουν μεταξύ άλλων τα μέλη της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 4ης Μαίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ είχε δηλώσει ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο πώς η ΕΚΤ εξετάζει την σταδιακή κατάργηση του 500ευρου, καθώς η χρήση του συνδέεται με εγκληματικές δραστηριότητες.

Η αντίληψη που υπάρχει αυτή την στιγμή στην ΕΚΤ είναι πως ο ευκολότερος τρόπος για να καταργηθεί είναι απλώς να σταματήσει να παράγεται και η φθορά λόγω χρόνου να... αναλάβει τα υπόλοιπα.

Μια τέτοια κίνηση θα εξαιρούσε το 500ευρώ από τις νέες εκδόσεις χαρτονομισμάτων, ανέφερε αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Παρόλα αυτά, η ΕΚΤ ζυγίζει και τις συνέπειες από μια τέτοιας ενέργεια. Η Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε να επιταχύνει την παραγωγή χαρτονομισμάτων 50, 100 και 200 ευρώ, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο απλό, αφού η παραγωγή χαρτονομισμάτων προσχεδιάζεται αρκετά χρόνια πριν.

Παράλληλα υπάρχει υψηλή επιβάρυνση από το κόστος μεταφοράς και τα logistics.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την κεντρική τράπεζα της Αυστρίας, η κατάργηση του 500ευρού θα κόστιζε 500-600 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg τις ισχυρότερες αντιδράσεις προβάλει η Γερμανία και μια σειρά βόρειων χωρών.

Από αυτά τα κράτη εκφράζονται φόβοι πως η κατάργηση του 500ευρου μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω τα επιτόκια της ΕΚΤ, οδηγώντας τα χαμηλότερα και από το μηδενικό επίπεδο που βρίσκονται αυτή την περίοδο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.