ΚΟΣΜΟΣ

Άδειασε το γραφείο της

Αβέβαιο το μέλλον της Ρούσεφ στη Βραζιλία

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ έχει αφαιρέσει προσωπικές φωτογραφίες και αδειάσει τα ράφια στο γραφείο της στον τρίτο όροφο του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο, ένδειξη ότι μπορεί να έχει παραδοθεί στην πιθανότητα να χάσει τη δουλειά της, μετά από ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στη Γερουσία σήμερα.

Σε μια συνάντηση που μπορεί να αποβεί η τελευταία της ως πρόεδρος η Ρουσέφ δέχθηκε τον γενικό γραμματέα της Οργάνωσης των Αμερικανικών Κρατών χθες, καθώς η ασφάλειά της προσπαθούσε να εμποδίσει τους φωτογράφους από το να απαθανατίσουν τα σημάδια μιας επικείμενης αναχώρησης.

Παρότι δικηγόροι της ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο, την παραμονή της ψηφοφορίας στη Γερουσία, να ακυρώσει τη διαδικασία παραπομπής της σε δίκη. Ένας σύμβουλός της είπε σε προσωπική συνομιλία ότι η αριστερή ηγέτης αναμένει να λάβει αύριο (Πέμπτη) την επίσημη ανακοίνωση ότι οι κατηγορίες εναντίον της για παραποίηση στοιχείων του προϋπολογισμού ανακαλούνται.

Η ειδική συνεδρίαση της Γερουσίας, η οποία αναμένεται να εγκρίνει την παραπομπή της Ρουσέφ, μπορεί να τελειώσει μέχρι και αργά σήμερα. Εάν παραπεμθεί, θα παυθεί από τα καθήκοντά της για διάστημα έως και έξι μηνών, όσο θα διαρκέσει η δίκη της.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μικέλ Τεμέρ θα την ανατικαταστήσει κατά το διάστημα αυτό. Εάν η απόφαση είναι καταδικαστική, η Ρουσέφ θα παυθεί οριστικά από τα καθήκοντά της.

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας σκοπεύει να φύγει από το φουτουριστικής όψης προεδρικό παλάτι μαζί με τους στενούς της συνεργάτες, κατεβαίνοντας την ίδια ράμπα που ανέβηκε δύο φορές ως πρόεδρος, το 2011 και το 2015, είπε ο σύμβουλός της.

Οι ενώσεις, οι καλλιτέχνες και άλλα κοινωνικά κινήματα, όσοι της έχουν παραμείνει πιστοί μέσα από μια βαθιά ύφεση και ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που έριξε την δημοτικότητά της σε μονοψήφια νούμερα, υποσχέθηκαν ότι θα την περιμένουν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν.

Εάν ψηφιστεί η παραπομπή της, η Ρουσέφ θα εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στην επίσημη κατοικία της, το μέγαρο Αλβοράδα, και προσωπικό 300 ατόμων όσο διαρκεί η δίκη της. Το προσωπικό της βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να ζητήσει 15-20 επιπλέον προσωπικούς συμβούλους και πρόσβαση σε αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας, είπε ο σύμβουλος.

Στους διαδρόμους του προεδρικού μεγάρου επικρατούσε μια μελαγχολική ατμόσφαιρα. Παρά το άδειο της γραφείο όμως, η Ρουσέφ συνεχίζει τις δημόσιες εμφανίσεις της και τα ταξίδια της όπως πριν. Όταν ερωτήθηκε από σύμβουλο αν θα έφερνε σε πέρας ένα προγραμματισμένο ταξίδι της, η Ρούσεφ είπε, "Τί άλλο να κάνω; Να σταματήσω να κυβερνώ; Εξακολουθώ να είμαι πρόεδρος".

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.