ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μονόδρομος η συμφωνία»

Αξιολόγηση: Γιατί αισιοδοξούν τράπεζες και επενδυτές

Μονόδρομο θεωρούν την ολοκλήρωση της συμφωνίας...
ependites

Αισιόδοξοι για την ολοκλήρωση της συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών εμφανίζονται επενδυτές και τράπεζες θεωρώντας ότι η ψήφιση του ασφαλιστικού – φορολογικού αποτελούν δυο αποφασιστικά βήματα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η αισιοδοξία αποτυπώνεται και στην πορεία του χρηματιστηρίου τις τελευταίες ημέρες αλλά και των τιμών των ελληνικών ομολόγων. Η τιμή του 10ετούς ομολόγου έχει ενισχυθεί σημαντικά με αποτέλεσμα η απόδοση από πάνω από 10% που ήταν πριν λίγες διαμορφώνεται τώρα στο 8,64%. Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε χθες κέρδη 1,94% κλείνοντας πάνω από το όριο των 600 μονάδων! Ο δείκτης των τραπεζών κατέγραψε κέρδη άνω του 7%  ενώ σε σχέση με τα επίπεδα τιμών στις αρχές Φεβρουαρίου τα κέρδη του τραπεζικού δείκτη ξεπερνούν το 130% (είχε προηγηθεί ωστόσο μεγάλη πτώση οδηγώντας τις μετοχές των τραπεζών σε τιμές κατά πολύ χαμηλότερες των τιμών που πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης).

Από πού αντλούν την αισιοδοξία τους οι επενδυτές; Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη οι ξένοι θεσμικοί «στοιχηματίζουν» στην ολοκλήρωση  της αξιολόγησης η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μια θεαματική αντίδραση των αγορών. Σύμφωνα με την Morgan Stanley, η αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης φαίνεται έτοιμη να ολοκληρωθεί, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, για την άρση των capital controls και για την ανάκαμψη της οικονομίας. Έτσι δήλωσε έτοιμη να τοποθετηθεί σε μετοχές εγχώριων τραπεζών και σε ελληνικά ομόλογα, ενώ προχώρησε στην αναβάθμιση των τιμών των συστημικών τραπεζών, εκτιμώντας ότι μπορεί να αποκομίσουν από τα τρέχοντα επίπεδα κέρδη άνω του 90%.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη που μιλούν με τους ξένους, οι ξένοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος εκτός της συμφωνίας καθώς το ενδεχόμενο ρήξης θα αποτελούσε μια επικίνδυνη και δυνητικά καταστροφική εξέλιξη για την χώρα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.