ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην σούπερ δόση των 11 δισ. «ποντάρει» η Αθήνα

Μπρα ντε φερ για το χρέος - Πως το Βερολίνο θέλει να «δεσμεύσει» τον Τόμσεν

«Μπρα ντε φερ» μέχρι και την τελευταία στιγμή για το ελληνικό χρέος: Η Ευρώπη ως και λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση του Eurogroup διαμόρφωνε σχετική εισήγηση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ικανή να το κρατήσει στο «παιχνίδι». Σε σουπερ- δόση 11 δισ. ποντάρει η Αθήνα.
tomsensoible

του Βαγγέλη Δουράκη

Δεδομένων των διαφορών Βερολίνου- ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, οι Βρυξέλλες φέρονται έτοιμες να καταθέσουν μία έγγραφη πρόταση «δυναμικής» συμφωνίας για το ελληνικό χρέος, ως έμμεση «εγγύηση» της βιωσιμότητάς του: Το Euro Working Group και ο ESM εμφανίζονται ως επαρκώς προετοιμασμένοι να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για τη διάρκεια που αυτό έχει ως προς το ΔΝΤ, δηλαδή μέχρι και το 2023. Τότε πρόκειται να εξοφληθεί η τελευταία δόση των 612 εκατ. δολ. από το δάνειο του ΔΝΤ.

Η πρόταση είναι έτσι δομημένη ώστε να μην χρειαστεί η ευρωπαϊκή πλευρά να αναλάβει καμία υποχρέωση η οποία να αναγκάζει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να φέρει νέα πρόταση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο γερμανικό κοινοβούλιο πριν από τις γερμανικές εκλογές που είναι το φθινόπωρο  του 2017.

Σε αυτό θα βοηθήσει και η ΕΚΤ, αλλά και το Εurogroup με χειρισμούς που αφορούν στην επιστροφή των κερδών που προκύπτουν από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και τα οποία στο επίμαχο διάστημα κινούνται στα επίπεδα των 10 δισ. ευρώ.

Υποστηρικτικά στην κατεύθυνση αυτή θα λειτουργήσουν αφενός η σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, αλλά και η λειτουργία του υπερ – Ταμείου του οποίου η σύσταση ήδη δρομολογήθηκε.

Στον ίδιο κορβανά υπολογίζονται και οι διαθέσιμοι -προς διασφάλιση των πληρωμών προς το ΔΝΤ- πόροι που έχουν απομείνει από το δεύτερο δάνειο, αλλά και από το πακέτο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Έτσι θεωρείται πως μπορεί να διασφαλισθεί η βραχυ-μεσοπρόθεσμη «βιωσιμότητα» του χρέους που καλύπτει τη διάρκεια των υποχρεώσεων προς το Ταμείο.

Το κρίσιμο σημείο όμως ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup είναι το κατά πόσο η πρότασή του προς το ΔΝΤ θα επιτρέπει στον Πολ Τόμσεν να διαμορφώσει πρόταση προς το ΔΣ του Ταμείου για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Εφόσον το ΔΝΤ αναφερθεί στο ενδεχόμενο αυτό τότε η ευρωπαϊκή πλευρά νομιμοποιείται να δρομολογήσει την έναρξη αποπληρωμής δόσεων προς την Ελλάδα μέσα στον Ιούνιο.

Η Αθήνα πάντως αναμένει -ειδικά από την στιγμή που έχει κάνει το «καθήκον» της με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου- το «πράσινο φως» για την εκταμίευση μιας δόσης που θα φθάνει τα 11 δισ. ευρώ (7,2 δισ. ευρώ για αποπληρωμή χρέους και 3,8 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου) και τουλάχιστον έναν αναλυτικός «οδικός χάρτης» για την ελάφρυνση του χρέους, ο οποίος θα μπορεί να αξιοποιηθεί και πολιτικά στο εσωτερικό της χώρας.

Πάντως, το ποσό των 3,8 δισ. ευρώ μπορεί να διανεμηθεί σε δόσεις, με βάση την ικανότητα της Ελλάδας, και θα ελέγχεται καταλλήλως από τους θεσμούς, για την αποτελεσματική μείωση των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.