ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Χαλάρωση των capital controls προ των πυλών

Ελευθερία στο «νέο χρήμα» και τις εισαγωγές...
capitalcontrols

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών καθώς εντός του Ιουνίου η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παροχή πλήρους ελευθερίας στο νέο χρήμα, δηλαδή τις καταθέσεις που θα επιστρέψουν στις τράπεζες, αλλά και στις εισαγωγές. Σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με τις τράπεζες έχουν ολοκληρώσει την σχετική τεχνική προετοιμασία και είναι έτοιμες να εφαρμόσουν τη χαλάρωση των capital controls, σχεδόν ένα χρόνο μετά την επιβολή τους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η χαλάρωση των περιορισμών να γίνει γρήγορα μετά την επαναφορά της εξαίρεσης (waiver) από την ΕΚΤ κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη συνεδρίαση του ΔΣ της ευρωτράπεζας την επόμενη Πέμπτη 2 Ιουνίου.

Με τις προωθούμενες αλλαγές κάθε νέο ευρώ εκτός τραπεζικού συστήματος (θυρίδες, στρώματα κλπ) που θα επιστρέψει στις τράπεζες ως κατάθεση θα είναι ελεύθερο να μετακινείται χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη η κίνηση θα ενισχύσει σημαντικά την εμπιστοσύνη και θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την επιστροφή μέρους των χρημάτων που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος. Σημειώνεται ότι στο διάστημα Νοέμβριος 2014 - Ιούνιος 2015 (οπότε και επιβλήθηκαν οι περιορισμοί) οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 42 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα περισσότερα περί τα 30 δισ. ευρώ βρίσκονται εντός χώρας. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι σταδιακά μέρος αυτών, θα επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα κάτι που θα εντίνεται όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί και ενισχύεται το κλίμα εμπιστοσύνης. Επιπλέον ώθηση στη ρευστότητα των τραπεζών θα δώσουν τα 3 δισ. ευρώ που αποτελούν μέρος της δόσης που φέρνει η αξιολόγηση και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, τραπεζικά στελέχη, προειδοποιούν ότι με την «απελευθέρωση» του νέου χρήματος θα πρέπει, πάση θυσία, να διασφαλιστεί το θετικό κλίμα και η σταθερότητα καθώς σε περίπτωση νέας επιδείνωσης των συνθηκών το ελεύθερο χρήμα θα μπορούσε γρήγορα να αποχωρήσει από τη χώρα αποδυναμώνοντας καίρια τις τράπεζες και την οικονομία.

Σημαντική για τις επιχειρήσεις θα είναι η απελευθέρωση των εισαγωγών, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου. Σήμερα κάθε συναλλαγή άνω των 10.000 ευρώ απαιτεί μια «βαριά» γραφειοκρατική διαδικασία, για τη λήψη εγκρίσεων, που διαρκεί κάποιες ημέρες επιβαρύνοντας το τραπεζικό σύστημα και τις επιχειρήσεις. Με την αλλαγή οι επιχειρηματικές συναλλαγές για εισαγωγές, μέχρι ενός ορίου πιθανότατα 50.000 ευρώ, θα απελευθερωθούν και δεν θα χρειάζονται καμία εγκρίσεις. Ωστόσο η ευθύνη θα βαρύνει την επιχείρηση και θα πρέπει να είναι σε θέση, όταν ζητηθεί, να αποδείξει ότι η συναλλαγή αφορούσε εισαγωγές αγαθών.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών τα δυο αυτά βήματα θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ψυχολογία και θα βοηθήσουν αποκατάσταση της εμπιστοσύνης καθώς θα σηματοδοτήσουν την σταδιακή επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.