ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καυτός» Μάιος

Δεν αναμένεται οριστική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας

Χωρίς προσδοκίες για οριστική συμφωνία δρομολογείται το έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας, ενώ πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters εκτίμησε ότι χρειάζονται ακόμη μερικές εβδομάδες. Έτσι, το ενδιαφέρον στρέφεται στο τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η αισιόδοξη εκδοχή είναι ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα σημειωθεί πρόοδος ώστε με περαιτέρω δουλειά να υπάρξει συμφωνία στις 24 Μαΐου. Μάλιστα πληροφορίες μιλούν και για ένα ακόμη ενδεχόμενο εμβόλιμο Eurogroup γύρω στις 18 Μαΐου.
Το τέλος Μαΐου θεωρείται ως το τέλος χρόνου για τη διαπραγμάτευση από την άποψη ότι ο Ιούνιος θα είναι αφιερωμένος στην Ευρώπη στο δημοψήφισμα της Βρετανίας και δεν θα υπάρχει χώρος για περισπασμούς με την ελληνική αξιολόγηση.

Ωστόσο, υπάρχει και η άποψη του Πολ Τόμσεν ότι η πραγματική πίεση θα έρθει όταν η χώρα δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ταμειακές της ανάγκες, δηλαδή τον Ιούλιο. Τότε θα κληθεί να πληρώσει μεταξύ άλλων 2,8 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πάντως, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε χθες ότι δεν αναμένει «μεγάλη κρίση» φέτος στην Ελλάδα. Και πρόσθεσε ότι η χώρα βρίσκεται στον δρόμο της επίτευξης ορατής προόδου χωρίς να το διευκρινίσει περαιτέρω.

Το μεγάλο εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας είναι το πακέτο των μέτρων - κάβα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που θα ενεργοποιηθούν μόνο αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Το ΔΝΤ, το οποίο πρότεινε τα μέτρα αυτά, θέλει να συγκεκριμενοποιηθούν από τώρα ενώ το ίδιο υποστηρίζουν και ορισμένες χώρες της ευρωζώνης θεωρώντας ότι μόνο έτσι το πακέτο αποκτά αξιοπιστία.

Η Ελλάδα αρνείται την προκαταβολική συγκεκριμενοποίηση και είναι διατεθειμένη να ψηφίσει μόνο έναν μηχανισμό που θα επιβάλλει αυτόματη περικοπή δαπανών - και αύξηση φόρων - σε περίπτωση δημοσιονομικής εκτροπής. Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει την ευχέρεια, μάλιστα, με βάση την ελληνική πρόταση να εξαιρεί συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών.

Κατανόηση στις ελληνικές θέσεις δείχνει κυρίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και χώρες όπως η Γαλλία, αν και αναλυτές εκτιμούν ότι η Γαλλία δεν θα συγκρουστεί με τη Γερμανία για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές έχουν ζητήσει από την Ελλάδα να προσδιορίσει από τώρα ποιες κατηγορίες δαπανών θέλει να εξαιρέσει εφ' όσον τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΜΕ ΤΙΝΟΣ ΕΝΤΟΛΗ ‘’ΕΚΤΕΛΕΙ’’ ΤΑ..ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ??

    *Θυμηθείτε τι έλεγε ο Αλέξης, τις μας υπεσχέθη και ρωτήστε τον, τι σχέση έχουν αυτά που έλεγε με αυτά που κάνει?
    *Υπάρχει έστω και η παραμικρή ‘’συγγένεια’’-σχέση, των όσων έλεγε και υποσχόταν με όσα κάνει σήμερα?
    *Με τίνος την άδεια, την εντολή, την εξουσιοδότηση προβαίνει στην ΕΣΧΑΤΗ αυτή ΠΡΟΔΟΣΙΑ , επικαλούμενος πρόστυχα , άνανδρα και ύποπτα, ότι ‘’εκτελεί το πρόγραμμα-συμφωνία’’ με το λαό?
    *Ποιος ΕΞΟΥΣΟΔΟΤΗΣΕ τον Αλέξη Τσίπρα να προβαίνει σε αυτόν τον ευτελιστικό καταστροφικό και προδοτικό σταλινικόν ‘’ελιγμό ΑΠΑΤΗΣ’’ εις βάρος της Ελλάδας και των Ελλήνων?
    *Που είναι η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και που η ΡΟΜΦΑΙΑ ΤΗΣ?
    *Που βρίσκεται και τι κάνει ο Πρόεδρος της δημοκρατίας?
    *Πως ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ αυτή την προδοσία της λαϊκής εντολής για ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ πρόγραμμα που μας υπεσχέθησαν?
    *Τι σχέση έχουν αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά ο κ. Τσίπρας, με όσα κάνει σήμερα?
    *Μήπως η εκλογή του και η επιλογή του από τον κ. Τσίπρα , αποτελεί και ‘’φραγμό’’ στην εκτέλεση των καθηκόντων του?
    *Η ΧΟΥΝΤΑ ‘’ωχριά’’ μπροστά στο αντισυνταγματικό αυτό ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ! που συντελείται σήμερα στην πατρίδα μας.
    ΣΧΟΛΙΟ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντί να συνιστά επιείκεια προς τους μη έχοντες, θα έπρεπε, κατά τα άρθρα 35 παρ. 2 εδ. δ” και 42 του Συντάγματος, να αναπέμψει στη Βουλή τους άνω αντισυνταγματικούς νόμους της κυβερνήσεως, η οποία έχει απολέσει το θεμέλιο της Δημοκρατίας, μη εφαρμόσασα το προεκλογικό πρόγραμμά της.
    Ναι μεν έχει κακώς καταργηθεί το προνόμιο του ανωτάτου άρχοντος να προκηρύσσει εκλογές σε περίπτωση δυσαρμονίας μεταξύ κυβερνήσεως και λαϊκού φρονήματος, παραμένει όμως το άνω προνόμιο της αναπομπής στη Βουλή αντισυνταγματικών νομοσχεδίων. Αν αυτό δεν ασκηθεί τώρα, πότε θα εφαρμοστούν οι άνω διατάξεις;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.