ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ούτε πρόσκληση, ούτε πρόθεση»

Διαψεύδει το Βερολίνο το δείπνο Τσακαλώτου με Σόιμπλε, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Γιουνκέρ και Ντάισελμπλουμ

Άγνοια επικρατεί στο Βερολίνο για επικείμενη συνάντηση Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε, Σαπέν, Τσακαλώτου, Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ για την προετοιμασία του Eurogroup της 9ης Μαΐου για την Ελλάδα.

Το Βερολίνο δεν έχει υπόψη του προπαρασκευαστική συνάντηση του επικεφαλής του Eurogroup Ντάισελμπλουμ με τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας και Ελλάδας καθώς και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με ορόσημο την 9η Μαΐου, ημέρα συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Νέα δεδομένα σε σχέση με την πορεία αξιολόγησης δεν υπάρχουν.

Ούτε πρόσκληση, ούτε πρόθεση

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν στην Deutsche Welle ότι δεν υπάρχει πληροφορία για μια τέτοια συνάντηση αύριο ή τις επόμενες ημέρες μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, και ότι δεν έχουν γνώση κάποιας πρόθεσης για πρόσκληση προς αυτήν την κατεύθυνση. Υπενθύμισαν ότι η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση για την αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων έχει οριστεί για τη Δευτέρα, 9 Μαΐου. Βεβαίως, δεν μπορεί να αποκλειστεί τηλεφωνική επικοινωνία του γερμανού υπουργού Οικονομικών στο πλαίσιο του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, πόσο μάλλον που είναι φυσικό ένας υπουργός να τηλεφωνεί χωρίς να ενημερώνει με ποιον συνομιλεί.

Σε ό,τι αφορά στις πιθανότητες επιτυχίας του Eurogroup της Δευτέρας, το Βερολίνο δεν διαθέτει μέχρι τώρα νέα δεδομένα ή κάτι το νεώτερο που να προδιαγράφει την έκβαση του Eurogroup. Στα βασικά κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, δηλαδή στο συνταξιοδοτικό, στο φορολογικό, στα κόκκινα δάνεια και στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων έχει ήδη επιτευχθεί πρόοδος, παραμένει το αγκάθι των προληπτικών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, πηγή του υπουργείου ανέφερε ότι μέχρι την επομένη Δευτέρα υπάρχει χρόνος και ίσως προκύψει κάποιο νέο στοιχείο. Για τη Γερμανία σημασία έχει να κλείσει με επιτυχία η αξιολόγηση και να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. NB 22:37 03/05/2016

    Ρέγκλινγκ: Χωρίς μέτρα δεν εκταμιεύεται δόση»

    Τη βεβαιότητά του για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας εξέφρασε μιλώντας στο Bloomberg ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ.
    ΕΘΝΟΣ On Line

    Επανέλαβε ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει βιωσιμότητα χρέους χωρίς κουρέματα.
    Υπογράμμισε ότι είναι αδύνατον να γνωρίζουμε ποιες προβλέψεις είναι σωστές, του ΔΝΤ ή της Κομισιόν για την Ελλάδα. «Ολοι ξέρουμε ότι οι προβλέψεις ενέχουν μεγάλη αβεβαιότητα, ακόμη και για εφέτος. Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για το τι θα συμβεί ως το 2018», τόνισε.
    Δεν είναι παράξενο που υπάρχουν διαφορετικές προβλέψεις. Πρέπει να ζήσουμε με αυτές, και οι Έλληνες πρέπει να ζήσουν με αυτές, γι’ αυτό και υπάρχουν αυτά τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν εάν επιβεβαιωθούν οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, σημείωσε ο επικεφαλής του ESM.
    Οπως ανέφερε, η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται για να φτάσουμε στους στόχους που συμφωνήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι. «O ΕSM είναι σαν το ΔΝΤ, από αυτή την άποψη. Δεν μπορούμε να εκταμιεύσουμε δόσεις χωρίς όρους. Η Αθήνα θα πρέπει να κάνει αυτό που οφείλει.», υπογράμμισε.

    • NB 23:54 03/05/2016

      ΜΕ ΤΙΝΟΣ ΕΝΤΟΛΗ ‘’ΕΚΤΕΛΕΙ’’ ΤΑ..ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ??

      *Θυμηθείτε τι έλεγε ο Αλέξης, τις μας υπεσχέθη και ρωτήστε τον, τι σχέση έχουν αυτά που έλεγα με αυτά που κάνει?
      *Υπάρχει έστω και η παραμικρή ‘’συγγένεια’’-σχέση, των όσων έλεγε και υποσχόταν με όσα κάνει σήμερα?
      *Με τίνος την άδεια, την εντολή, την εξουσιοδότηση προβαίνει στην ΕΣΧΑΤΗ αυτή ΠΡΟΔΟΣΙΑ , επικαλούμενος πρόστυχα , άνανδρα και ύποπτα, ότι ‘’εκτελεί το πρόγραμμα-συμφωνία’’ με το λαό?
      *Ποιος ΕΞΟΥΣΟΔΟΤΗΣΕ τον Αλέξη Τσίπρα να προβαίνει σε αυτόν τον ευτελιστικό καταστροφικό και προδοτικό σταλινικόν ‘’ελιγμό ΑΠΑΤΗΣ’’ εις βάρος της Ελλάδας και των Ελλήνων?
      *Που είναι η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και που η ΡΟΜΦΑΙΑ ΤΗΣ?
      *Που βρίσκεται και τι κάνει ο Πρόεδρος της δημοκρατίας?
      *Πως ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ αυτή την προδοσία της λαϊκής εντολής για ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ πρόγραμμα που μας υπεσχέθησαν?
      *Τι σχέση έχουν αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά ο κ. Τσίπρας, με όσα κάνει σήμερα?
      *Μήπως η εκλογή του και η επιλογή του από τον κ. Τσίπρα , αποτελεί και ‘’φραγμό’’ στην εκτέλεση των καθηκόντων του?
      *Η ΧΟΥΝΤΑ ‘’ωχριά’’ μπροστά στο αντισυνταγματικό αυτό ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ! που συντελείται σήμερα στην πατρίδα μας.

      ΣΧΟΛΙΟ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντί να συνιστά επιείκεια προς τους μη έχοντες, θα έπρεπε, κατά τα άρθρα 35 παρ. 2 εδ. δ” και 42 του Συντάγματος, να αναπέμψει στη Βουλή τους άνω αντισυνταγματικούς νόμους της κυβερνήσεως, η οποία έχει απολέσει το θεμέλιο της Δημοκρατίας, μη εφαρμόσασα το προεκλογικό πρόγραμμά της.
      Ναι μεν έχει κακώς καταργηθεί το προνόμιο του ανωτάτου άρχοντος να προκηρύσσει εκλογές σε περίπτωση δυσαρμονίας μεταξύ κυβερνήσεως και λαϊκού φρονήματος, παραμένει όμως το άνω προνόμιο της αναπομπής στη Βουλή αντισυνταγματικών νομοσχεδίων. Αν αυτό δεν ασκηθεί τώρα, πότε θα εφαρμοστούν οι άνω διατάξεις;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.