ΠΑΣΟΚ

Δημοκρατική Συμπαράταξη: «Νέα αρχή» με πολιτική διακήρυξη

Με στόχο μια «νέα αρχή» έδωσε στη δημοσιότητα την πολιτική της διακήρυξη η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία αναμένεται να εγκριθεί στην προγραμματική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο.

 

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη υποστήριζε ότι η χώρα έχει ανάγκη για ένα «Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο», μέσω του οποίου θα πετύχει τον ριζοσπαστικό και κοινωνικά δίκαιο εκσυγχρονισμό της.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, στόχο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι να συγκροτηθεί μια ευρείας προοδευτικής σοσιαλδημοκρατικής παράταξης, η οποία τοποθετείται αυτόνομα και αυτοτελώς απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ.
Στον ΣΥΡΙΖΑ για τον αριστερίστικο λαϊκιστικό λόγο του και στη Νέα Δημοκρατία για τον συντηρητισμό της, όπως σημειώνεται.

Σύμφωνα με το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης, η Δημοκρατική Συμπαράταξη πιστεύει ότι η ιστορική σύζευξη των σοσιαλιστικών αξιών με τη δημοκρατία και τον πολιτικό και κοινωνικό φιλελευθερισμό αποτελεί το θεμέλιο της σύγχρονης προοδευτικής πρότασης, της ανάγκης για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο. Συνεπώς, «αποτελεί τον ισχυρό πόλο εξουσίας απέναντι στον πόλο της συντήρησης και του οικονομικού φιλελευθερισμού», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επαναφέρει την πρόταση για κυβερνητική συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών δυνάμεων, τονίζοντας τη σηασία της εθνικής συνεννόησης ενάντια στον διχασμό.

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θεωρεί αχρείαστο να γίνουν εκλογές και επιδιώκει μια νέα ισορροπία ανάμεσα στο κράτος, την αγορά και την κοινωνία, μπορεί να γίνει το έναυσμα για την ανάπτυξη και να θωρακίσει τη δημοκρατία», σημειώνεται.

Μεταξύ άλλων, προτείνεται η «μετάγγιση» ριζικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που θα κινούνται στο τετράπτυχο «Δημοκρατία - Αλληλεγγύη - Ανάπτυξη - Κοινωνική Συνοχή».

Όσον αφορά την πορεία της Ε.Ε και γενικότερα της Ευρώπης, επισημαίνεται ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιδιώκει την προοδευτική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, στην κατεύθυνση της ομοσπονδιοποίησης και ισχυρό κοινωνικό πρόσημο.

Επίσης, μεταξύ άλλων προτείνει την αναθεώρηση του Συντάγματος, με νέο συντακτικό περιεχόμενο που θα ανοίξει το κεφάλαιο της Δ' Ελληνικής Δημοκρατίας.

Τις εργασίες της προγραμματικής συνδιάσκεψης θα ανοίξουν με ομιλίες τους ο Κώστας Σημίτης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Στη διάρκειά του θα συζητηθεί το περιεχόμενο της πολιτικής διακήρυξης, ώστε να εγκριθεί.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Αν κατέβει το ΠΑΣΟΚ με αυτά τα πρόσωπα πάλι, δεν το βλέπω καν στη βουλή.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.