ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομοφωνία και… εκκρεμότητες στη Συνδιάσκεψη

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Νέα διαταραχή στις σχέσεις με το Ποτάμι

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς η πολιτική εισήγηση του φορέα ψηφίστηκε ομοφώνως και η προσέλευση μελών πέραν όσων είχαν δικαίωμα ψήφου, ξεπέρασε τα προσδοκώμενα. Το διήμερο στο ΣΕΦ όμως, άφησε πίσω του εκκρεμότητες…
syndiaskepsi

Επί των πολιτικών θεμάτων που συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες είναι μικρές. Στην πραγματικότητα, μένει να διασαφηνιστεί περαιτέρω η πολιτική προγραμματική στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο θέμα των κόκκινων δανείων, που συζητήθηκε εκτενώς σε επιμέρους workshop, αλλά δεν αποκρυσταλλώθηκε μέχρι την λήξη των εργασιών. Έτσι, ενώ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ειλημμένη απόφαση το ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη σχετική ρύθμιση που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση, επεξεργάζονται ακόμα τη δική τους πολιτική προγραμματική τοποθέτηση επί του θέματος, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες. Στο ίδιο μήκος κύματος, τελική διατύπωση δεν υπήρξε στο θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων, με την Φώφη Γεννηματά πάντως να δίνει τον τόνο στη δευτερομιλία της κάνοντας λόγο για ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας στην χώρα, αλλά και για προσέλκυση φοιτητών που θα μείνουν στην χώρα μας, με τα πανεπιστήμια να αποκτούν έτσι έσοδα.

Σημαντικότερη εκκρεμότητα όλων, όμως, φαντάζει την επαύριο της Συνδιάσκεψης η διαμόρφωση των σχέσεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το Ποτάμι στο εξής. Με το πέρας της πρώτης μέρας ακόμα της Συνδιάσκεψης, άρχισαν οι ‘γκρίνιες’ για την μη παρουσία του Σταύρου Θεοδωράκη στο ΣΕΦ, αλλά και για την επιλογή του να μιλήσει την ίδια μέρα στο συνέδριο της Δράσης. Σε αυτές, απάντησε άμεσα η Σεβαστουπόλεως, αφήνοντας αιχμές για ορισμένους που ‘πιστεύουν ότι με διαρροές και ψιθύρους θα κάνουν πολιτική’ όπως λένε, διευκρινίζοντας ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν κλήθηκε ποτέ να μιλήσει ή να χαιρετήσει τη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ αντίθετα η πρόσκληση να μιλήσει στο συνέδριο της Δράσης είχε γίνει πολλές εβδομάδες πριν και η αποδοχή της ήταν γνωστή στον Τύπο από τις αρχές του μήνα.

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, πάλι, είχαν άλλη ανάγνωση. Με τη Φώφη Γεννηματά να έχει αποφασίσει να μην τηλεφωνήσει σε κανέναν αρχηγό άλλου κόμματος και κανείς εξ αυτών να μην προσκληθεί, τηλεφώνησε κατ’ εξαίρεση στον Σταύρο Θεοδωράκη, προφανώς εξαιτίας και της συνεργασίας των κομμάτων τους και του είπε ότι δεν θα καλέσουν άλλους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά αν εκείνος θέλει, μπορεί να πάει και να μιλήσει στη Συνδιάσκεψη. Όσο για την απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη, υποστηρίζουν πως ήταν ότι είχε ήδη απαντήσει θετικά στη Δράση, και έπρεπε να βρεθεί άλλη λύση, για αυτό και συμφώνησαν  να προσκληθεί η Επιτροπή Διαλόγου που έχουν συστήσει Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και άλλες κινήσεις του χώρου. Έτσι και έγινε, με τον εκπρόσωπο του Ποταμιού στην Επιτροπή μάλιστα, Δημήτρη Τσιόδρα να παρίσταται στις πρώτες θέσεις του ΣΕΦ και να τον χαιρετά μετά την ομιλία της η Φώφη Γεννηματά.

Κατόπιν τούτων, στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι το όλο σχόλιο του Ποταμιού δεν είναι παρά μία ‘γραμμή άμυνας’ εκ μέρους τους, γιατί ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν προσήλθε σε μία συζήτηση για την Κεντροαριστερά, ενώ αντίθετα «σήκωσε μεγάλη σκόνη» με την ομιλία του στο συνέδριο της Δράσης, επαναφέροντας σενάρια συνεργασίας με τη ΝΔ και τη φιλελεύθερη παράταξη. Σε άτυπη ενημέρωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μάλιστα, γινόταν λόγος για «φανταστικούς μικροπολιτικούς διαλόγους και διαρροές» που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, ενώ διευκρινιζόταν ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού κλήθηκε στη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και απάντησε ότι δεν μπορούσε να παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Η αιχμή πάντως, που άφησε ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας χθες στην «Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων του Ποταμιού», μαρτυρά ότι οι σχέσεις μεταξύ Ποταμιού και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κάθε άλλο παρά αδιατάραχτες παραμένουν.  «Αν πιστέψουμε τα φερέφωνα της κυβέρνησης, τα προβλήματα της χώρας τελειώνουν με το Eurogroup της Τρίτης. Αν πιστέψουμε τη Νέα Δημοκρατία,τα προβλήματα θα τελειώσουν αν γίνουν εδώ και τώρα εκλογές. Και αν πιστέψουμε κάποιους στην Κεντροαριστερά τη λύση θα δώσει η επανασυσπείρωση του ΠΑΣΟΚ και... άλλες δημοκρατικές δυνάμεις. Αν πιστέψουμε όμως τα όσα έχουμε ζήσει τα 7 χρόνια της κρίσης, η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα αρχή», είπε, καλώντας τους παρευρισκόμενους να αντισταθούν σε αυτό που ζουν, αλλά να μην επιστρέψουν στο παρελθόν. Αντίθετα, τους κάλεσε να προχωρήσουν σε ένα new deal - πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό - που σε δύο χρόνια θα αλλάξει εντελώς τη χώρα...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.