ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Aγωνία και αισιοδοξία στο Μαξίμου

Δύο «σίγουρα» και ένα ερώτημα στη μάχη του Eurogroup

«Νυν υπέρ πάντων ο αγών» είναι το σύνθημα που εκφράζει το πώς βλέπει το Μέγαρο Μαξίμου την σημερινή, καθοριστική συνεδρίαση του Eurogroup, αφού η κυβέρνηση προσδοκά μία απόφαση που θα σηματοδοτεί την λήξη του «ελληνικού δράματος» και την αλλαγή σελίδας για τη χώρα.
tsipras

Βεβαίως, η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης έχει τα «σίγουρά» της, αλλά και τις γκρίζες ζώνες της. Η κυβέρνηση επενδύει σε αποφάσεις που έχουν ήδη διαφανεί, βάσει διαρροών από κοινοτικούς αξιωματούχους, αλλά και διαβεβαιώσεων που έχουν λάβει σε ανώτερο επίπεδο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τα «σίγουρα»

Τα δύο θέματα που αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, να λυθούν στο Eurogroup και να αποτελέσουν σοβαρή πολιτική ανακούφιση και για την κυβέρνηση, αλλά και για την κοινωνία, είναι το θέμα της αξιολόγησης, αλλά και της εκταμίευσης της δόσης. Στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν πώς και πώς να ακούσουν τον επικεφαλής του οργάνου, Γερούν Ντάισελμπλουμ, να ανακοινώνει ότι «έχουμε συμφωνία με την Ελλάδα για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου», αφού κάτι τέτοιο θα επισημοποιεί την λήξη της «ελληνικής εκκρεμότητας» και την μετάβαση της χώρας σε μία εποχή πολιτικής, αλλά και οικονομικής σταθερότητας –τουλάχιστον ως την δεύτερη αξιολόγηση, που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο και μπορεί να κρατήσει… ως την Άνοιξη του 2017.

Παράλληλα, το Μαξίμου αναμένει και το δεύτερο «σιγουράκι» της συνεδρίασης: την απόφαση, δηλαδή για εκταμίευση μίας δόσης-μαμούθ, είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή η δόση να υπερβαίνει κατά πολύ τα 5,7 δισεκατομμύρια της δεύτερης δόσης του προγράμματος, αλλά να περιλαμβάνει και αρκετά ακόμη δισεκατομμύρια, τα οποία θα κατευθυνθούν προς την πραγματική οικονομία, υπό μορφήν της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς επιχειρήσεις και ιδιώτες. Η κυβέρνηση περιμένει πώς και πώς αυτά τα χρήματα –ακόμη κι αν δίνονται σε δόσεις των 800
εκατομμυρίων κάθε μήνα- καθώς στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι αν «πέσουν» στην αγορά ως εξόφληση κρατικών υποχρεώσεων, τότε θα «ανακυκλωθούν» πολύ γρήγορα και εύκολα και αυτό θα σημάνει αναθέρμανση της οικονομίας.

Το ερώτημα

Βεβαίως, είναι σαφές ότι στο Μαξίμου θα κρατούν ως την τελευταία στιγμή την ανάσα τους, μήπως και κάποιος «παίκτης» του Eurogroup θελήσει να βάλει κάποιο εμπόδιο της τελευταίας στιγμής. Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη έχοντας διαβεβαιώσεις από την Άνγκελα Μέρκελ ότι αποτελεί επιθυμία και της Γερμανίας να λήξει η ελληνική «εκκρεμότητα», στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι… άγνωστες αι βουλαί του Σόιμπλε. Ως εκ τούτου, ουδείς μπορεί να αποκλείσει κάποια –δυσάρεστη- έκπληξη της τελευταίας στιγμής, αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται προσώρας πιθανό.

Όπως και να έχει, η μεγάλη «γκρίζα ζώνη» της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν είναι άλλη από τις αποφάσεις για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Ήδη από χθες, με την δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ με την οποία ζητείται αναδιάρθρωση χρέους νωρίτερα από την λήξη του προγράμματος, το 2018, κατέστη σαφές ότι το μπρα ντε φερ μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου αγριεύει. Η κυβέρνηση, βεβαίως, ελπίζει ότι οι αποφάσεις του Eurogroup θα είναι τέτοιες, που θα επιτρέπουν στο Μέγαρο Μαξίμου να υποστηρίξει ότι το ελληνικό χρέος έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι και ότι τα πρώτα βήματα για την αποκατάσταση της διαχειρισιμότητάς του έχουν αρχίσει να γίνονται. Μ’ άλλα λόγια, το Μαξίμου θέλει αποφάσεις σαφέστερες από τις γενικόλογες υποσχέσεις του Νοεμβρίου του 2012, παρότι κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι «το χρέος είναι ένα θέμα που θα αποτελέσει αντικείμενο μακράς συζήτησης και δε θα λυθεί αύριο το πρωί».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.