ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους

DW: (Σχεδόν) μόνος εναντίον όλων ο Σόιμπλε ενόψει Eurogroup

Αυτοπαγιδευμένος στην επιμονή του να παραμείνει το ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα φαίνεται πως βρίσκεται ο Β. Σόιμπλε. Η πλειοψηφία των εταίρων του ζητά να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

 
Wolfgang Schäuble

Μετά τη θυελλώδη συζήτηση στην ελληνική Βουλή και στη συνέχεια την υπερψήφιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού νομοσχέδιου με τις ψήφους του κυβερνητικού συνασπισμού, τα βλέμματα στρέφονται το μεσημέρι στο Eurogroup, όπου δεν αναμένονται μεν αποφάσεις για την πορεία της αξιολόγησης, αλλά θα καταγραφούν οι θέσεις των βασικών πρωταγωνιστών σε ό,τι αφορά κυρίως τη διαχείριση του χρέους που έχει γίνει και το αγκάθι της έκτακτης συνεδρίασης.

«Πρώτα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης»

Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το σημερινό Eurogroup θα είναι μια ιδιαίτερα μεγάλη δοκιμασία. Σε αυτό συμφωνούν όλοι οι παρατηρητές των εξελίξεων με βάση τα φειδωλά αλλά ξεκάθαρα μηνύματα των τελευταίων ημερών που έχει αποστείλει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Το τελευταίο συνοψίζεται στην χθεσινή επαναβεβαίωση της γνωστής θέσης ότι «πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, ενώ στο τέλος θα πρέπει να υπάρχει ένα βιώσιμο πακέτο».

Η θέση αυτή ακούγεται με ικανοποίηση από στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Kόμματος, που υιοθετούν πλήρως την «σκληρή γραμμή» Σόιμπλε έναντι της Ελλάδας, έρχεται όμως σε ευθείας αντίθεση με το ΔΝΤ που θεωρεί το χρέος μη βιώσιμο και απειλεί να μη συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο, εάν δεν διασφαλιστεί με τη λήψη προληπτικών μέτρων η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, χωρίς το ΔΝΤ, που ήταν το ισχυρό χαρτί του γερμανού υπουργού Οικονομικών για να προσεταιριστεί τους εσωκομματικούς αρνητές της συνέχισης της πολιτικής των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας, δεν υπάρχει περίπτωση η γερμανική βουλή να εγκρίνει οποιαδήποτε αποδέσμευση νέων δανείων προς την Αθήνα.

Επανέρχεται η συζήτηση για Grexit

«Αποτελεί αίνιγμα με ποιο επιχείρημα ο Σόιμπλε θα υποστηρίξει στη Βουλή την απομείωση του ελληνικού χρέους σε βάρος των γερμανών φορολογουμένων», περιγράφει την κατάσταση ο Ραλφ Ζίνα, ανταποκριτής στις Βρυξέλλες της Δυτικογερμανικής Ραδιοφωνίας (WDR). «Είτε θα πρέπει να δυσαρεστήσει το κόμμα του υποχωρώντας στις πιέσεις του ΔΝΤ και τη Κομισιόν, είτε τους ευρωπαίους εταίρους του, που στην πλειοψηφία τους - πλην Φινλανδίας, Αυστρίας και Πορτογαλίας – ζητούν να ανοίξει από τώρα η συζήτηση για το χρέος.

Πρώτες βολές εναντίον του Σόιμπλε έρχονται από τον Κρίστιαν Λίντνερ, πρόεδρο το κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (FDP), που δεν εκπροσωπείται στην ομοσπονδιακή βουλή. «Η νέα αβεβαιότητα με την Ελλάδα, αποδεικνύει ότι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ», δήλωσε στο σημερινό φύλλο της Bild. «Η γερμανική κυβέρνηση από τη μια έχει πετάξει στον αέρα όλες τις απόψεις του ΔΝΤ, από την άλλη έχει θέσει ως όρο τη συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο». Κατά την άποψη του Λίντνερ η Ελλάδα χρειάζεται μια «νέα δημοσιονομική αρχή εκτός ευρώ με κούρεμα χρέους και με πόρους της ΕΕ». Το ενδεχόμενο Grexit επαναφέρει η Μισαλά Μαρκούζεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Société Générale. «Οικονομικά τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα, αλλά πολιτικά θα ήταν κίνηση υψηλού ρίσκου», δήλωσε στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

 

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΓΚΑΪΤΝΕΡ: Οι ευρωπαίοι ήταν εξοργισμένοι με τα Greek Statistics
  =================================================
  Γκάιτνερ: «Οι ευρωπαίοι ήθελαν να δώσουν ένα πολύ σκληρό μάθημα στην Ελλάδα για τα πλαστά στοιχεία του Καραμανλή» –
  Συγκλονιστικά διαφωτιστική η αφήγηση του πρώην ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ. Τι μας λέει ουσιαστικά ο Γκάιτνερ; Ότι οι ευρωπαίοι ήταν εξοργισμένοι με τα Greek Statistics των κυβερνήσεων Καραμανλή. Και επειδή ήταν εξοργισμένοι, ήθελαν να δώσουν στην Ελλάδα ένα πολύ σκληρό μάθημα, προκειμένου η ευρωζώνη να δείξει πυγμή έναντι των απείθαρχων και άσωτων μελών της. Σε τι συμπεράσματα μας ωθεί να βγάλουμε η τοποθέτηση αυτή του Γκάιτνερ;
  – για άλλη μια φορά πόσο καταστροφική ήταν για την Ελλάδα η απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων από την κυβέρνηση Καραμανλή
  – τις απίστευτες δυσκολίες που αντιμετώπισε η κυβέρνηση Παπανδρέου στην αρχή τς θητείας της και την εχθρική στάση της Ευρώπης
  – με δεδομένη αυτήν την εχθρική στάση , τι άθλος ήταν για την κυβέρνηση Παπανδρέου η δημιουργία του μηχανισμού διάσωσης
  – η αγορά των ομολόγων δεν διαταράχθηκε από τους χειρισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά από την συνειδητοποίηση ότι η Ελλάδα είχε εξαπατήσει τους εταίρους της στην ευρωζώνη
  Η αφήγηση του Γκάιτνερ μας επαναφέρει την άποψη τι θεωρείται δημόσιο συμφέρον: Εκείνος που λέει την αλήθεια και προσπαθεί να αποτρέψει την χρεοκοπία σ” ένα τόσο δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον ή εκείνος που εξαπατά συνέχεια και δραπετεύει από την εξουσία, αποκρύπτοντας την αλήθεια από έναν ολόκληρο λαό; Αφηγήσεις όπως του Γκάιτνερ μας φέρνουν πιο κοντά στην αυτογνωσία.
  Αλλά στην τελική ποιος είναι ο Γκάιτνερ; Περισσότερο αξιόπιστοι είναι οι Γεωργαντά, Τράγκας, Χατζηνικολάου, Παυλόπουλος και Αντώναρος..

 2. ΝΒ 13:44 09/05/2016

  Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν ήταν ανταγωνιστική ούτε πριν από την κρίση

  Η Ελλάδα δεν ήταν ανταγωνιστική, και πριν ακόμη από την κρίση – δήλωσε ο Β. Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο της Bundesbank στην Φρανκφούρτη, και έκανε λόγο για ένα θεσμικό πλαίσιο «που δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο σε αυτό μιας αναπτυγμένης οικονομίας».
  Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις παραινέσεις Αμερικανών αξιωματούχων να προχωρήσει η Ευρωζώνη σε διαγραφή του ελληνικού χρέους, όπως έγινε με το γερμανικό χρέος το 1953, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι οι δύο περιπτώσεις δεν είναι συγκρίσιμες και χαρακτήρισε την σύγκριση παραπλανητική, καθώς «η κατάσταση τότε δεν αφορούσε την συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση».
  Οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει νομισματική ένωση – τόνισε ο κ. Σόιμπλε – και αποκάλυψε ότι πρόσφατα είπε στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου ότι η Ευρώπη θα ήταν έτοιμη να δεχθεί το Πουέρτο Ρίκο στην Ευρωζώνη, εάν οι ΗΠΑ δέχονταν την Ελλάδα στην περιοχή του δολαρίου. «Νόμιζε ότι αστειευόμουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.
  Για τον ρόλο του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι δεν υπήρχε αρκετή εμπιστοσύνη στην αντικειμενικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών και για αυτό η Καγκελάριος επέμενε για την συμμετοχή του ΔΝΤ – «και είχε δίκιο». Σε κάθε περίπτωση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε το παράπονό του, για το ότι έχει στοχοποιηθεί ως πιο αυστηρός αν και προσπαθούσε πάντα να βοηθήσει, ενώ ήταν το ΔΝΤ που τον προειδοποιούσε πάντα να μην δείχνει τόση γενναιοδωρία προς την Ελλάδα.

 3. ΗΛΙΘΙΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΧΑΥΝΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ….ΛΕΕΙ
  ====================================================

  Σόϊπλε :[[*Ήμουν κάπως περίεργος πως θα έλυνε κατόπιν το πρόβλημα. Το έλυσε με το να κάνει το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που υποσχέθηκε στις εκλογές».]]

  ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟΝ ΣΟΪΠΛΕ: ‘’ΤΟΥΣ ΚΑΝΩ ΟΤΙ ΘΕΛΩ’’ ….
  ==========================================
  Ο πλήρης και παγκόσμιος εξευτελισμός του Έλληνα ψηφοφόρου, όπως καταγράφεται , από την συζήτηση Σόϊπλε -Τσίπρα ΠΡΙΝ από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και περιγράφεται στο κοινό βιβλίο Σόϊπλε- Σαπέν, με το οποίο γελά όλος ο κόσμος για την ‘’ποιότητα’’ της πολιτικής Τσίπρα και τις επιλογές των Ελλήνων ψηφοφόρων, που τον ψήφισαν..
  Ο κ. Σόιμπλε σημειώνει μέσα στο βιβλίο του:

  *«Εγώ πάντως θα δυσκολευόμουν να κάνω έναν εκλογικό αγώνα με ένα κεντρικό μήνυμα και να πραγματοποιήσω κατόπιν το ακριβώς αντίθετο από αυτό».
  *Και συνεχίζει λίγο πιο κάτω κατά την εκφορά του λόγου του ο κ. Σόιμπλε
  αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα: «μου είπε ότι θα κάνει έναν προεκλογικό αγώνα στον οποίον θα υποσχεθεί ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ, αλλά και ότι δε θα αποδεχθεί καμία μνημονική υποχρέωση.

  *Αν είναι έτσι του απάντησα, σου εύχομαι προσωπικά να μην κερδίσεις τις εκλογές.
  *Για αυτό και δεν εξεπλάγην όταν ο Τσίπρας τις κέρδισε, ούτε με ότι συνέβη μετά.
  *Ήμουν κάπως περίεργος πως θα έλυνε κατόπιν το πρόβλημα.
  Το έλυσε με το να κάνει το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που υποσχέθηκε στις εκλογές».

  Φαντασθείτε, όλα αυτά τα ΑΚΡΩΣ υποτιμητικά σχόλια για τον κ. Τσίπρα και τους ψηφοφόρους που τον προτίμησαν, να κάνουν το γύρο του κόσμου, συμπληρώνοντας τα μύρια όσα έχουν αναφερθεί ,περιγράφοντας, τον σαν κλόουν ΗΛΙΘΙΟ Τσίπρα.
  ΣΧΟΛΙΟ: Είμαστε άραγε, τόσο ΗΛΙΘΙΟΣ λαός ώστε να μας ‘’δουλεύει’’ και ο διεθνώς …καταξιωμένος Αλέξης Τσίπρας.
  Μας ‘’έχει του χεριού του’’, ισχυρίζεται παντού.
  Μεγαλύτερη ΝΤΡΟΠΗ, υπάρχει?

  • ΝΜ 13:31 09/05/2016

   Σόιμπλε : Δεν γίνεται να ικανοποιείτε το λαό με τα λεφτά άλλων
   και να μας βρίζετε από πάνω

   Μεγαλύτερα αποσπάσματα βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τη συνέντευξη του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτός από το περιβόητο «λυπάμαι για τον ελληνικό λαό που επέλεξε μια ανεύθυνη κυβέρνηση».
   Μιλώντας ο κ. Σόιμπλε στο DLF αναφέρθηκε στις συνομιλίες του Eurogroup, λέγοντας πως το θέμα δεν είναι εάν θα υπάρξει συμβιβασμός, αλλά στο να δοθεί στην Ελλάδα κάποια στιγμή να φτιάξει την οικονομία της ώστε να μην χρειάζεται τη βοήθεια άλλων.
   Μάλιστα, ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει πως η Ελλάδα για χρόνια έζησε πάνω από τις δυνατότητές της και πως κανείς δεν θέλει να δανείσει τη συγκεκριμένη χώρα, χωρίς να υπάρχει η εγγύηση τρίτων.
   Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του έλληνα ομολόγου του, κ. Βαρουφάκη για ένα κοινωνικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ο κ. Σόιμπλε όχι μόνο το απέρριψε αλλά δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι χάσιμο χρόνου».
   Αναφερόμενος σε ένα πιθανό Grexit σχολίασε χαρακτηριστικά:
   «Να ρωτήσετε τον έλληνα ομόλογό μου. Εμείς δεν το θέλουμε. Εμείς το λέγαμε πάντα».
   Όπως σημείωσε ο κ. Σόιμπλε πως η κάθε κυβέρνηση δεν μπορεί να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του λαού του με τα λεφτά των άλλων «κι από πάνω να τους βρίζεις διαρκώς».

   • ΝΒ 13:34 09/05/2016

    Σόιμπλε Ανεκτίμητη η βοήθεια του ΔΝΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης
    ========================================================
    Συνέντευξη στην Ξένια Κουναλάκη για την Καθημερινή της Κυριακής παραχώρησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε o οποίος υπήρξε για πρώτη φορά ιδιαίτερα αναλυτικός για την ευρωπαϊκή και ελληνική κρίση.

    Προσωπικά, ξεχωρίζω το παρακάτω απόσπασμα των τοποθετήσεων του:

    Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στο να παραμείνει ενεργό το ΔΝΤ. Γιατί από το 2010 μας παρείχε ανεκτίμητη βοήθεια στην αντιμετώπιση της κρίσης. Επειδή όμως το ΔΝΤ έχει τους δικούς του κανόνες, τα πράγματα μερικές φορές δεν είναι απλά. Αλλά η υψηλή τεχνογνωσία του ΔΝΤ λειτουργεί ως αντίβαρο. Και για την περίπτωση της Ουκρανίας, όλοι είπαν αμέσως ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να έχει τον ηγετικό ρόλο.

    Θυμίζω ότι για χρόνια πλήθος ελληνικών κομμάτων και ΜΜΕ προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι το ΔΝΤ ήρθε στην Ευρώπη επειδή το ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου. Την ίδια ώρα, το σύνολο των ξένων ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η Γερμανία ήταν αυτή που επέμεινε στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του Ταμείου.

    Τώρα, ο Σόιμπλε αποθεώνει το ΔΝΤ και δημόσια. Άραγε να έχουν πια όλοι πειστεί για το τι ακριβώς συνέβη το 2010;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.