ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και κυρώσεις σε βάρος τους

ΕΕ: Κατάρτιση κοινής λίστας φορολογικών παραδείσων

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμφωνήσουν την επόμενη εβδομάδα στην κατάρτιση κοινής λίστας φορολογικών παραδείσων, καθώς και των κυρώσεων σε βάρος τους, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου της ΕΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της φοροδιαφυγής από εταιρίες και εύπορους ιδιώτες.
for

Τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αυτή τη στιγμή τις δικές τους "μαύρες λίστες" φορολογικών παραδείσων ή ''μη συνεργάσιμων'' επικρατειών, αλλά οι λίστες αυτές διαφέρουν μεταξύ τους και εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια κάθε χώρας να αποφασίσει εάν και ποια περιοριστικά μέτρα θέλει να επιβάλει.

Η κίνηση της ΕΕ να συντονίσει και να εναρμονίσει τις λίστες έρχεται στον απόηχο των διαρροών των Panama Papers τον Απρίλιο, που αποκάλυψαν λεπτομέρειες για τη φοροδιαφυγή εταιριών και ιδιωτών μέσω φορολογικών παραδείσων.

Στη συνάντηση της επόμενης Τετάρτης, οι υπουργοί της ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσουν στην έναρξη της κατάρτισης μιας κοινής "μαύρης λίστας" μη συνεργάσιμων επικρατειών έως τον Σεπτέμβριο, η οποία να οριστικοποιηθεί τον επόμενο χρόνο.

Το προσχέδιο προβλέπει επίσης την επιβολή κοινών κυρώσεων από τις χώρες της ΕΕ σε βάρος των φορολογικών παραδείσων. Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, θα μπορούσε να εξεταστεί η επιβολή φορολογικών, και όχι μόνο, κυρώσεων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.