ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τηλεδιάσκεψη «θρίλερ» με τους δανειστές

Εφιάλτης στο δρόμο… για τη δόση

Σε… εφιάλτη μετατρέπεται η διαπραγμάτευση για τις «ουρές» της συμφωνίας που κρίνουν και την εκταμίευση της δόσης: Η Αθήνα θέλει να κλείσουν άμεσα τα «ανοιχτά» ζητήματα για να διασφαλίσει… ρευστό από τον Μάριο Ντράγκι την Πέμπτη, αλλά οι δανειστές «κάνουν νερά»!
tsakalotos

του Βαγγέλη Δουράκη

Σε κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για «κόκκινα δάνεια» και ΕΚΑΣ, θέματα που κρίνουν και την υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ: Μάλιστα σε πολύωρη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη και Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών το κλίμα ήταν τεταμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βαριά ατζέντα των τελευταίων προαπαιτούμενων- που συμπεριλαμβάνεται και το Υπερταμείο- προκάλεσε εντάσεις στην τηλεδιάσκεψη και δεν ήταν λίγες οι φορές που υψώθηκαν οι τόνοι πάνω από σύνηθες, καθώς άπαντες στην ελληνική πλευρά αντιλαμβάνονται ότι οι εκκρεμότητες πρέπει να έχουν διευθετηθεί ως τα μέσα της εβδομάδας.

Ο λόγος της έντασης δεν ήταν άλλος από το ότι οι πιστωτές εμμένουν σε εκτενείς αλλαγές σε πολλές από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που υπερψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.

Η Αθήνα θέλει να γεφυρωθεί το χάσμα που τη χωρίζει από τους δανειστές  το αργότερο μέχρι μεθαύριο, Τετάρτη, προκειμένου το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μπορέσει, βασιζόμενο στην εξέλιξη αυτή, να αποφασίσει μία ημέρα αργότερα, την Πέμπτη, ότι τα ελληνικά ομόλογα ξαναγίνονται αποδεκτά ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο προϋποθέτει πως η συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών θα έχει επιτευχθεί μέχρι τότε και θα έχει πάρει και νομική αποτύπωση.

Η απαίτηση των για πώληση των «κόκκινων» δανείων με εγγυήση του Δημοσίου και η επιστροφή των αναδρομικών του ΕΚΑΣ αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα «αγκάθια».

Η ελληνική πλευρά αντιδρά στην πώληση των «κόκκινων» δανείων που έλαβαν ΔΕΚΟ, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και ιδιώτες και επιχειρήσεις με εγγύηση του Δημοσίου, γιατί έτσι θα προέκυπτε επιβάρυνση του προϋπολογισμού.

ΕΚΤ και ΔΝΤ επιμένουν ότι δεν πρέπει να εξαιρούνται από την πώληση σε funds, με κυβερνητικό αξιωματούχο, να μην κρύβει τη δυσφορία του για τη στάση των δανειστών, οι οποίοι –όπως έλεγε- «δεν αντιλαμβάνονται ότι με την εμμονή τους δημιουργούν και δημοσιονομικό πρόβλημα», καθώς η κατάπτωση των εγγυήσεων επιβαρύνει το χρέος άρα και τις δανειακές ανάγκες κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Παράγοντας του οικονομικού επιτελείου εκτίμησε, πάντως, ότι το πρόβλημα είναι τεχνικό και θα επιλυθεί εντός των ημερών.

Επιπλέον, η Αθήνα προσπαθεί να αποφύγει την επιστροφή των αναδρομικών του ΕΚΑΣ, μολονότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αυτό, λέγοντας πως υπάρχει ενδεχόμενο οι δικαιούχοι να αποζημιωθούν… αργότερα.

Άλλα δύο ανοιχτά μέτωπα είναι η υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ επενδυτών-ΤΑΙΠΕΔ για το Ελληνικό και η νομική κάλυψη της διοίκησης και των εμπειρογνωμόνων του Κατοχικού Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως αρκούν νομοτεχνικές βελτιώσεις και δεν θα χρειαστεί ψήφιση νέων διατάξεων, όμως αυτό φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο στην πράξη, γι' αυτό και ένα από τα σενάρια που διακινούνται είναι να συμπεριληφθούν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου οι όποιες τροποποιήσεις και προσθήκες στο πολυνομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.