ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Από τον Μπιλ Ράσελ στον Μάικλ Τζόρνταν

Ένα απίστευτο top 10: Τα πιο τρελά περιστατικά σε αγώνες πλέι οφ στο ΝΒΑ

Το ΝΒΑ έχει τόσες ομάδες και τόσους αγώνες που κατά τη διάρκεια της κανονικής σεζόν συμβαίνουν πολλά αξιομνημόνευτα πράγματα, αστεία και μη.

Ό,τι όμως και να συμβεί στην κανονική περίοδο δεν μπορεί να συγκριθεί με την αναμονή για τα πλέι οφ. Μια αναμονή που μόνο τυχαία δεν είναι, αφού κάθε χρόνο στα πλέι οφ συμβαίνουν "πράγματα και θάματα".

Σύμφωνα με το TheRichest, αυτά είναι τα 10 πιο τρελά πράγματα που έχουν συμβεί στα πλέι οφ στην ιστορία του NBA.

10. Τελικοί του 1970 (7o παιχνίδι) - Ο Ριντ Γουίλις αγωνίζεται με σοβαρό μυικό τραυματισμό στο δεξί μηρό

Στους τελικούς του 1970, οι Νικς πήγαιναν στο 7ο παιχνίδι χωρίς ένα από τα αστέρια τους, τον σέντερ τους, Ριντ Γουίλις. Ο Γουίλις είχε σοβαρό μυικό τραυματισμό στο δεξί του μηρό και θεωρούνταν τρελό να αγωνιστεί.

Ο τραυματισμός του θα έστελνε κάθε φυσιολογικό άνθρωπο στο νοσοκομείο, αλλά ο Ριντ δεν ήταν ένας απλός, φυσιολογικός άνθρωπος. Αποφάσισε να μην το βάλει κάτω, έκανε την απαραίτητη ένεση και κατέβηκε στο παρκέ.

Παρότι κούτσαινε, έπαιξε κόντρα στον Τσάμπερλεϊν και κατάφερε να βάλει τα δύο πρώτα καλάθια του αγώνα. Δεν είναι τα στατιστικά του αυτά που έκαναν την συγκεκριμένη εμφάνισή του αξιομνημόνευτη, αλλά το γεγονός πως δεν το έβαλε κάτω και αποτέλεσε έμπνευση για τους συμπαίκτες του, οι οποίοι κέρδισαν τους Λέικερς με 113-99. Ο Ριντ απέδειξε ότι ένας άνθρωπος μπορεί να εμπνεύσει μια ολόκληρη ομάδα και να την βοηθήσει να πετύχει το στόχο της.

Ο φίλαθλοι των Νικς παραληρούν στην είσοδο του Ριντ στο γήπεδο:


9. 1995, ημιτελικοί Ανατολής (1ο παιχνίδι) - Ο Ρέτζι Μίλερ βάζει 8 πόντους σε 8.9''

Είναι τρομερό να πετυχαίνει κάποιος buzzer beater. Ακόμα "τρομερότερο" είναι να βάζει κάποιος 80 πόντους σε ένα παιχνίδι. Το να σκοράρει όμως 8 πόντους σε 8,9'' τι είναι; Αδιανόητο!

Το 1995 οι Πέισερς πήγαν στο Madison Square Garden να αντιμετωπίσουν το Νικς με το κοινό της Νέας Υόρκης να είναι πολύ εχθρικό απέναντι τους.

Η συνέχεια στο παρακάτω video:


8. Τελικοί του 1970 (3ο παιχνίδι) - Ο Τζέρι Γουέστ σκοράρει από τα 18 μέτρα

Ακόμα μια αναφορά στους σπουδαίους τελικούς του '70. Πριν την ηρωική εμφάνιση του Ριντ, είχε κάνει τα μαγικά του ο Γουέστ. Στο ημίχρονο του τρίτου παιχνιδιού οι Λέικερς προηγούνταν με 56-42. Παρόλα αυτά, οι Νικς έκαναν τα πάντα και ισοφάρισαν το παιχνίδι. Έμεναν 13'' ο Τσάμπερλεϊν έβαλε 1/2 βολές και το 2-1 ήταν κοντά για τους Λέικερς.

Η συνέχεια στο video που ακολουθεί:


7. Τελικοί του 2001 (2ο παιχνίδι) - Το (σχεδόν) Quadruple Double του Σακίλ

Το να κάνεις triple-double δεν είναι και από τα πιο απλά πράγματα που μπορούν να συμβούν στο NBA. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των παικτών είναι κάτι που δεν θα καταφέρουν να κάνουν ποτέ στην καριέρα τους. Φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι το Quadruple Double. Το Quadruple Double το οποίο πλησίασε ο Σακίλ Ο' Νιλ όχι σε κάποιο φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας, αλλά στον 2ο τελικό του 2001.

Οι Λέικερς ήταν οργισμένοι μετά την ήττα τους στο πρώτο παιχνίδι των τελικών, η οποία ήταν η πρώτη ήττα τους γενικά στα πλέι οφ και έψαχναν για εκδίκηση. Έτσι, ο Σακίλ αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Ο απολογισμός; 28 πόντοι, 20 ριμπάουντ, 9 ασίστ και 8 τάπες (ρεκόρ στο ΝΒΑ)! Ο Σακίλ ήταν ασταμάτητος όπως γενικότερα οι Λέικερς στα επόμενα παιχνίδια, όπου πήραν τρεις σερί νίκες και δημιούργησαν μία ομάδα-θρύλο για το ΝΒΑ. Ποτέ, κανείς δεν πλησίασε την ιστορική εμφάνιση του σέντερ των "λιμνανθρώπων".

 

6. 1999, τελικοί Δύσης (2ο παιχνίδι) - Το απίστευτο καλάθι του Σον Έλιοτ

Τα τέλη της χιλιετίας ήταν περίπου η εποχή που οι Σπερς άρχισαν να κυριαρχούν στο ΝΒΑ. Ο Ντέιβιντ Ρόμπινσον και ο Τιμ Ντάνκαν είχαν αρχίσει να αναζητούν τον πρώτο τους τίτλο. Το σουτ του Σον Έλιοτ ήταν αυτό που θα τους οδηγούσε στο ιερό "δισκοπότηρο" του ΝΒΑ. Οι Σπερς έχαναν 20 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο και κατάφεραν 12'' πριν τη λήξη να πάνε στο -2.

Δείτε το καλάθι του Έλιοτ που έκανε το 2-2 για τους Σπερς:


5. 1949, τελικοί πρωταθλήματος (5ο παιχνίδι) - Ο Τζορτζ Μάικαν αγωνίζεται με τραυματισμένο καρπό

Κομβικό έτος για την ιστορία των Λέικερς είναι το 1949 και η εμφάνιση του Τζορτζ Μάικαν στον 5ο τελικό του πρωταθλήματος. Τότε οι Λέικερς ήταν γνωστοί ως Μινεάπολις Λέικερς και ο Μάικαν είχες ως στόχο να τους οδηγήσει στο πρώτο τους πρωτάθλημα. Στην κανονική περίοδο είχαν ρεκόρ 51-17. Ο στόχος έμοιαζε εφικτός, αλλά ο Μάικαν τραυματίστηκε στον καρπό του κατά τη διάρκεια των τελικών.

Παρά τον τραυματισμό του, ο Μάικαν δεν μπορούσε να μην αγωνιστεί στον 5ο τελικό. Έσφιξε τα δόντια και με μισοκατεστραμμένο καρπό έβαλε 22 πόντους! Κατάφερα να οδηγήσει τους Λέικερς στο πρώτο τους πρωτάθλημα, βάζοντας 303 πόντους στα πλέι οφ, αριθμό ρεκόρ.

 

4. 1984, πρώτος γύρος Ανατολής (5ο παιχνίδι), Μπέρναρντ Κινγκ VS Αϊζάια Τόμας

Τόσο οι Πίστονς όσο και οι Νικς ήθελαν να ξεκινήσουν με τον ιδανικότερο τρόπο τα πλέι οφ του 1984. Το γεγονός ότι βρέθηκαν αντίπαλοι από τον πρώτο γύρο δεν βοήθησε καμία από τις δύο ομάδες. Προς το τέλος του 5ο παιχνιδιού οι Νικς έχαναν με 20 πόντους. Κάποιος έπρεπε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Ο Αϊζάια Τόμας βγήκε μπροστά και έβαλε 16 πόντους σε περίπου ενάμιση λεπτό και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση. Παρόλα αυτά, υπήρχε κάποιος που "διψούσε" περισσότερο από τον Τόμας για τη νίκη. Το όνομα του; Μπέρναρντ Κινγκ. Αγωνιζόταν με δύο εξαρθρωμένα δάχτυλα και με γρίπη. Παρόλα αυτά, δεν το έβαλε κάτω. Έκανε double-double με 44 πόντους και 12 ριμπάουντ και οδήγησε τους Πίστονς στη νίκη, παρά την επική εμφάνιση του Τόμας στο τέλος της 4ης περιόδου.

 

3.  1986, πρώτος γύρος Ανατολής (2ο παιχνίδι) - Ο Μάικλ Τζόρνταν βάζει 63 πόντους

Λίστα του ΝΒΑ χωρίς τον Μάικλ Τζόρνταν δεν έχει λόγο ύπαρξης. Και πώς θα μπορούσε να λείπει όταν στο συγκεκριμένο παιχνίδι δημιούργησε ένα απίστευτο ρεκόρ σκοράροντας 63 πόντους; Έναν αριθμό που δεν έχει καταφέρει να πλησιάσει κάποιος από εκείνη τη βραδιά του 1986.

Συγκεκριμένα στις 20 Απριλίου ο Τζόρνταν έβαλε 63 πόντους μέσα στο γήπεδο των Σέλτικς. Είχε 22/41 δίποντα και 19/21 βολές. Όλως περιέργως δεν έριξε ούτε ένα τρίποντο. Παρ' όλη την επική εμφάνισή του, οι Μπουλς κατάφεραν να χάσουν με 135-131.

 

2. 1957, τελικοί (7ο παιχνίδι) - Οι rookies Μπιλ Ράσελ και Τόμι Χάινσον έκαναν double double

Συνήθως οι rookies θέλουν χρόνο για να προσαρμοστούν στην πίεση και τον τρόπο παιχνιδιού του ΝΒΑ. Παρόλα αυτά, το 1957 υπήρξαν δύο παίκτες που όχι μόνο προσαρμόστηκαν αμέσως, αλλά πήραν και το πρωτάθλημα.

Οι μελλοντικοί Hall of Famers Μπιλ Ράσελ και Τόμι Χάινσον ξεκίνησαν να αγωνίζονται στη λίγκα το 1956 και μπαίνοντας στα πλέι οφ ήθελαν να αποδείξουν ότι είχαν έρθει για να μείνουν. Σε μια σπουδαία σειρά τελικών που έφτασε μέχρι το 7ο παιχνίδι οι δυο τους οδήγησαν τους Σέλτικς στη νίκη επί των Χοκς κάνοντας και οι δύο double-double. Τα στατιστικά τους; Ο Ράσελ έβαλε 19 πόντους και μάζεψε 32 ριμπάουντ(!) και ο Χάινσον 37 πόντους και 23 ριμπάουντ. Η δυναστεία των Σέλτικς ήταν πλέον γεγονός.

 

1. 1998, τελικοί (6ο παιχνίδι) - Ο Τζόρνταν κερδίζει τους Τζαζ

Πρόκειται για μία από τις εμβληματικότερες στιγμές του ΝΒΑ και γενικότερα του παγκόσμιου αθλητισμού. Στις 14 Ιουνίου του 1998 και ενώ βρισκόμασταν στο τελευταίο λεπτό του αγώνα, οι Μπουλς έχαναν από τους Τζαζ του Μαλόουν. Το σχέδιο των Μπουλς; Δώστε την μπάλα στο "23". Τα υπόλοιπα είναι ιστορία...

Πηγή: contra.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.