ΚΟΣΜΟΣ

Υποψήφιος με τους Εργατικούς

Ένας μουσουλμάνος φαβορί για τη δημαρχία του Λονδίνου

Ο υποψήφιος των Εργατικών για τον δήμο του Λονδίνου, ο Σαντίκ Χαν, διεύρυνε το προβάδισμά του σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ενισχύοντας τις πιθανότητες να διαδεχθεί τον συντηρητικό Μπόρις Τζόνσον και να γίνει ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος μιας μεγάλης δυτικής πρωτεύουσας.
santik

Την παραμονή των δημοτικών εκλογών και έπειτα από μια εκστρατεία που σημαδεύτηκε από έντονη αντιπαράθεση, κυρίως όσον αφορά το θρήσκευμα του Χαν και τις συναναστροφές του όταν ήταν δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτός ο γιος ενός Πακιστανού οδηγού λεωφορείου διαθέτει διαφορά μεγαλύτερη των δέκα μονάδων από τον υποψήφιο των Συντηρητικών Ζακ Γκόλντσμιθ.

Μια δημοσκόπηση της Opinium, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Evening Standard, δίνει στον Χαν ποσοστό 35% στην πρόθεση ψήφου πρώτης προτίμησης, έναντι 26% για τον Ζακ Γκόλντσμιθ.

Κατανέμοντας στη συνέχεια τις ψήφους δεύτερης προτίμησης (δηλ. τον υποψήφιο τον οποίο οι εκλογείς επιλέγουν ως δεύτερη επιλογή), ο υποψήφιος των Εργατικών διευρύνει περαιτέρω το προβάδισμά του με ποσοστό 57% στην πρόθεση ψήφου έναντι 43% του συντηρητικού υποψηφίου.

Μια δεύτερη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από την ComRes για το τηλεοπτικό δίκτυο ITV και τον ραδιοφωνικό σταθμό LBC, δίνει το 45% των ψήφων πρώτης προτίμησης στον Χαν, έναντι 36% στον Γκόλντσμιθ. Με τις ψήφους δεύτερης προτίμησης, ο υποψήφιος των Εργατικών ανεβαίνει στο 56% και εκείνος των Συντηρητικών στο 44%.

Θέλοντας να δει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους να πηγαίνουν αύριο στις κάλπες, ο Σαντίκ Χαν προειδοποίησε πως όλα θα εξαρτηθούν από το ποσοστό της συμμετοχής.

Για τον Τόνι Τράβερς, καθηγητή στην Οικονομική Σχολή του Λονδίνου (LSE), «δεν μπορούμε να πούμε ότι το παιχνίδι έχει κριθεί». «Οι περισσότεροι πιστεύουν πως όσο μικρότερο είναι το ποσοστό συμμετοχής, τόσο αυτό θα είναι θετικό για τον Ζακ Γκόλντσμιθ», δήλωσε στην εφημερίδα Evening Standard.

Ο Χαν χρειάστηκε επίσης να πάρει αποστάσεις από δηλώσεις, που χαρακτηρίστηκαν αντισημιτικές, ορισμένων μελών των Εργατικών, που οδήγησαν σε κρίση στο εσωτερικό του κόμματος. Για μια πενηνταριά μέλη του κόμματος ανεστάλη η ιδιότητα του μέλους, ανάμεσά τους μια βουλευτής και ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον ενώ ο ηγέτης του κόμματος, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, αποφάσισε να διεξαγάγει έρευνα σε εθνικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.