ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η συμβιβαστική πρόταση που ετοιμάζουν προς το ΔΝΤ

Έντονο παρασκήνιο για το χρέος - Τι θα γίνει με την πολυαναμενόμενη δόση

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαΐου: Η Αθήνα ποντάρει σε «κλείσιμο» της αξιολόγησης και εκταμίευση της δόσης, αν και η κατάσταση περιπλέκεται καθώς ούτε το ζήτημα του χρέους δείχνει ώριμο, ούτε ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει ξεκαθαρίσει.
tsak

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Συμφωνία ούτως ή άλλως και … προχωράμε», λένε κοινοτικές πηγές στο matrix24 αν και παραδέχονται ότι στην επικείμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης η Αθήνα στην καλύτερη περίπτωση αυτό που μπορεί να πάρει στο πεδίο του χρέους είναι έναν «οδικό χάρτη».

Εμπόδιο συνιστά και το γεγονός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει ξεκαθαρίσει την θέση του για τον ρόλο που θα παίξει στο ελληνικό Πρόγραμμα.

Αν και υπό φυσιολογικές συνθήκες αυτός ο συνδυασμός (χρέος και ρόλος ΔΝΤ) θα αποτελούσε «αγκάθι» για την αξιολόγηση, οι Βρυξέλλες δείχνουν αποφασισμένες να «κλείσουν» το θέμα και να πάνε… παρακάτω!
Άλλωστε, η προσέγγιση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιάζει να έχει αλλάξει «επίπεδο» και να είναι και αντικείμενο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων: Μάλιστα «κομμάτι» αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι έτοιμοι να δεχθούν έναν περιορισμένο ρόλο για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης αντί να προβούν σε περαιτέρω παραχωρήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν την πλήρη συμμετοχή του Ταμείου.

Ειδικά, η «κουβέντα» για το ελληνικό χρέος αναμένεται να πάρει «φωτιά» στις 24 στο Eurogroup, αλλά και στις 26 του μήνα, οπότε και στο νησί Kashiko στην πόλη Shima της Ιαπωνίας θα συγκεντρωθούν οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων χωρών του πλανήτη, οι γνωστές και ως G-7.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αν δεν έχει υπάρξει ξεκαθάρισμα της θέσης του ΔΝΤ απέναντι στην ευρωπαϊκή πρόταση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τότε το θέμα θα ενταχθεί στην ατζέντα του G-7. Και το ΔΝΤ θα επιχειρήσει να αντιμετωπισθεί το ζήτημα στο πλαίσιο της «διεθνούς συνεννόησης» και όχι σαν διμερές του Ταμείου με την Ευρωζώνη και ειδικά με τη Γερμανία.

Μάλιστα, όπως λένε κάποιες πηγές έχει ζητηθεί από τον Κλάους Ρέγκλινγκ η προσαρμογή της ευρωπαϊκής πρότασης σε ένα σχήμα, που να «σέβεται» την σθεναρή αντίθεση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο να υποχρεωθεί ο ίδιος να φέρει πρόταση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο γερμανικό κοινοβούλιο πριν από τις εκλογές του 2017.

Ταυτόχρονα το σχέδιο πρότασης καταρτίζεται ώστε να επιτρέπει στο ΔΝΤ να πάρει μία θέση συμβατή με το καταστατικό του, που προϋποθέτει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για να μείνει στο πρόγραμμα.
Ανεξάρτητα πάντως από τις ζυμώσεις για το χρέος, στο άλλο «καυτό» ζήτημα, αυτό του «κόφτη» που παρουσιαζόταν ως «τελειωμένο», Ευρωπαίος αξιωματούχος εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος ότι κινούμαστε προς λύση που θα ικανοποιεί τα κριτήρια που έθεσε το Eurogroup. Προκειμένου μάλιστα η πρόταση να είναι συμβατή για όλες τις πλευρές, η Αθήνα «καθυστερεί» την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας που θα κατατεθεί στην Βουλή ξεχωριστά από το «πακέτο» των υπόλοιπων παρεμβάσεων και λίγο αργότερα από αυτές.

Ο ίδιος αξιωματούχος «χαμήλωσε» τον πήχη των προσδοκιών για το ύψος της δόσης, για την οποία πληροφορίες ανέφεραν πως μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 10 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.