ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε «κληρώνει» για ΔΝΤ και χρέος

Επόμενο «στοίχημα» η αξιολόγηση του Οκτώβρη - «Κερδίζει» έξι μήνες… ηρεμία

Τον Οκτώβριο «κληρώνει»: Όπως όλα δείχνουν Βρυξέλλες και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δύσκολα θα βρουν «κοινό τόπο» για το ελληνικό χρέος έως τις 24 Μαΐου και θα αρκεστούν στην χάραξη ενός «οδικού χάρτη». Οι οριστικές αποφάσεις πιθανότατα θα «μεταφερθούν» για το φθινόπωρο, περίοδο που θα «τρέχει» μία ακόμη «καυτή» αξιολόγηση.

του Βαγγέλη Δουράκη

«Βαρύ τίμημα» καλείται να πληρώσει η Αθήνα για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση: «Πακέτο μέτρων» τουλάχιστον 5,4 δισ. ευρώ, ένας «αυτόματος κόφτης» που θα επιφέρει και νέα μέτρα κάθε φορά που θα αποτυγχάνουν οι δημοσιονομικοί στόχοι αλλά και «μεταρρυθμίσεις» όπως το νέο ασφαλιστικό και η απελευθέρωση των κόκκινων δανείων που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της ελληνικής κοινωνίας.

Με «φόντο» αυτές τις σκληρές παρεμβάσεις η ελληνική πλευρά ευελπιστεί να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα στο πεδίο του χρέους ως «αντίβαρο» στις δεσμεύσεις που υποχρεώθηκε να πάρει, όμως με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις το «χάσμα» ανάμεσα σε Ευρώπη και ΔΝΤ παραμένει.
Έτσι, είναι πολύ πιθανό οι θεσμοί να μείνουν στην «χάραξη» ενός «οδικού χάρτη» στην συνεδρίαση του Eurogroup, που ως ένα βαθμό θα δίνει στην Ελλάδα την ικανοποίηση ότι πήρε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τους δανειστές ώστε τους επόμενους μήνες να δοθεί οριστική λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Το ζήτημα θα μετατεθεί για οριστική λύση το φθινόπωρο, περίοδο κατά την οποία θα κριθεί και η συμμετοχή του ΔΝΤ ως χρηματοδότη, θα «τρέχει» όμως και μία ακόμη «καυτή» αξιολόγηση.
Άλλωστε, η Αθήνα, «κλείνοντας» τη συμφωνία, εκτός από μια ακόμη δόση, θα λάβει και έναν ακόμη «κατάλογο υποχρεώσεων» -περίπου 43 στον αριθμό- τις οποίες θα πρέπει να εκπληρώσει μέχρι το φθινόπωρο και την επόμενη αξιολόγηση του Οκτωβρίου.

Η κυβερνητική συνοχή κατά τα φαινόμενα θα δοκιμαστεί για μια ακόμη φορά. Και αυτό γιατί μπορεί η δεύτερη αξιολόγηση να μην είναι γεμάτη από εισπρακτικά μέτρα όπως η πρώτη, ωστόσο περιλαμβάνει μέτρα που μπορεί να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, πόσο μάλλον όταν αγγίζουν «ιερές αγελάδες», όπως το Δημόσιο και η συνδικαλιστική δράση.

Στην ατζέντα περιλαμβάνονται οι ομαδικές απολύσεις, ο συνδικαλιστικός νόμος και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας υποστηρίζει ότι (προς το παρόν) δεν έχει τεθεί θέμα μείωσης μισθών από την πλευρά των δανειστών. Έχει όμως τεθεί με απόλυτη βεβαιότητα θέμα πλήρους απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων αλλά και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου θέματα στα οποία η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει επίσης ως «κόκκινες γραμμές».

«Κουβέντα» όμως θα γίνει και για το Δημόσιο που θα αγγίξει την σύνδεση του μισθολογικού κόστους με την παραγωγικότητα, αλλά και το πεδίο των… απολύσεων.

Ο κατάλογος των προαπαιτούμενων της β’ αξιολόγησης θα περιλαμβάνει επίσης θέματα περαιτέρω «ανοίγματος» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των οποίων θα είναι και η μεταβίβαση ποσοστού του ΑΔΜΗΕ.

Επίσης, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να τα «βάλει» με ακόμη περισσότερες επαγγελματικές ομάδες καθώς θα κληθεί να υλοποιήσει μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ (σ.σ μεταξύ των επαγγελμάτων και αυτό των φαρμακοποιών).

Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εξισώσει τις εμπορικές αξίες των ακινήτων με τις αντικειμενικές. Εκ πρώτης όψεως, αυτό μπορεί να φαντάζει θετικό. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι θα οδηγήσει και σε νέα αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ καθώς με δεδομένη την ύπαρξη του αυτόματου κόφτη, η κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει απώλειες φορολογικών εσόδων.

Η λίστα με τα προαπαιτούμενα θα περιλαμβάνει και άλλα κρίσιμα θέματα. Όπως για παράδειγμα την επανεξέταση όλων των κοινωνικών παροχών με στόχο να βρεθούν πόροι για τη χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Θα επανεξεταστούν επίσης οι εκπτώσεις των επιχειρήσεων όπως επίσης και το ειδικό καθεστώς φορολόγησης των ναυτιλιακών εταιρειών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.