ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα υιοθετεί κανονικά τις δεσμεύσεις της

Ερωτηματικό το ΔΝΤ στο Πρόγραμμα

Και το «μπρα ντε φερ» ανάμεσα σε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρώπη για το χρέος… καλά κρατεί: Η Αθήνα προχωρά κανονικά όμως τις δικές της δεσμεύσεις και καταθέτει ως την Τετάρτη στην Βουλή νέο πολυνομοσχέδιο που φέρνει ανατροπές παντού!

του Βαγγέλη Δουράκη

Με την ελπίδα να κλείσουν τα πάντα έως το Eurogroup της 24ης Μαίου και να εκταμιευτεί η πολυπόθητη δόση πορεύεται η Κυβέρνηση, την ώρα που ΔΝΤ και Βρυξέλλες κάνουν την δική τους… ύστατη προσπάθεια να «γεφυρώσουν το χάσμα» στο «καυτό» ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους: Ο συμβιβασμός όμως με τα μέχρι τώρα δεδομένα… μοιάζει ανέφικτος.

Η Αθήνα σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σηκώσει το βάρος ενός καταιγισμού από σκληρές διατάξεις, που αφορούν σε καταιγίδα έμμεσων φόρων, ένταξη όλης της δημόσιας περιουσίας στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, πώληση «κόκκινων» και «πράσινων» δανείων, αυτόματο «κόφτη» σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, κοινωνικές και επενδυτικές δαπάνες και επιδόματα με εξαίρεση αυτά της ανεργίας, στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί την Τετάρτη στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί την προσεχή Κυριακή, χωρίς να περιμένει να λάβει επαρκές αντάλλαγμα στο θέμα του χρέους.

Βάσει δηλώσεων και διαρροών Ευρωπαίων αξιωματούχων, στην καλύτερη περίπτωση η ελληνική πλευρά μπορεί να περιμένει στο επικείμενο Eurogroup συμφωνία για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και έναν «οδικό χάρτη» για το χρέος, ο οποίος θα είναι στα μέτρα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Δηλαδή, δεν θα περιλαμβάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις προτού ολοκληρωθεί το 3ο Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 και θα συνοδεύεται από ασφυκτική επιτήρηση διαρκείας από τους Ευρωπαίους πιστωτές.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν πληροί τους όρους που έχει θέσει το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα η συμμετοχή του Ταμείου ως δανειστή να θεωρείται πως δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει πριν από το φθινόπωρο.

Στο μεσοδιάστημα, προκειμένου η Ελλάδα να αντεπεξέλθει στις άμεσες χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της, οι Ευρωπαίοι δανειστές θα εκταμιεύσουν την επόμενη δόση, η οποία όμως θα... περάσει από τα δημόσια ταμεία χωρίς να ακουμπήσει!

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, οπότε προγραμματίζεται η επόμενη αξιολόγηση, η Ελλάδα πρέπει να καλύψει υποχρεώσεις ύψους 6,556 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 4 δισ. ευρώ αναμένεται να δοθούν για ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Συνεπώς, ακόμα και αν η δόση αγγίξει τα 11 δισ. ευρώ, δε θα μείνει τίποτα στον κρατικό κορβανά.

Έτσι, στην Αθήνα μένει η θεσμοθέτηση μια θύελλας έμμεσων φόρων –και όχι μόνον- μετά την ψήφιση του φορολογικού και του ασφαλιστικού..

Η υιοθέτηση των νέων φόρων θα υλοποιηθεί σε τρία στάδια που ξεκινούν από την 1η Ιουνίου, για να ενισχυθούν την 1η Ιουλίου και να κορυφωθούν από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους

Με αποκορύφωμα την αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% από την 1η Ιουλίου 2016 και την επιβολή νέου χαρατσιού ακόμα και στη σταθερή τηλεφωνία, ο μακρύς κατάλογος των αυξημένων και των καινούργιων έμμεσων φόρων υπολογίζεται να αποφέρει πρόσθετα έσοδα ύψους 1,65 δισ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εντούτοις η εμπειρία έχει δείξει πως οι αυξήσεις φόρων «στρώνουν το χαλί» για μεγαλύτερη φοροδιαφυγή και, εάν κάτι τέτοιο αποδειχτεί για ακόμη μία φορά στην πράξη, τότε θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς του αυτόματου «κόφτη» στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις όταν έρθει η ώρα του «λογαριασμού» από τη Eurostat και το κουαρτέτο των πιστωτών.

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. NM 12:20 16/05/2016

    «Βιώσιμο» το χρέος μέχρι το 2022, λόγω Γιώργου Παπανδρέου, φυσικά.

    Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνεται ότι η συζήτηση για την όποια «ελάφρυνση» από τα κράτη της Ευρωζώνης αφορά στην περίοδο μετά το 2022, δηλαδή μετά τη λήξη της 10ετούς «περιόδου χάριτος» που αποφασίστηκε (αποκλειστικά με τα κράτη της Ευρωζώνης) μετά την αναδιάρθρωση και το «κούρεμα» το 2012.
    -Αλήθεια ποιος πρωθυπουργός κατάφερε όλα αυτά τα ‘’θαύματα’’ για την περίοδο και τις συνθήκες της εποχής 2010?
    Φυσικά ο αφανής ήρωας, ο αθόρυβος αλλά εργατικός και παγκόσμια αποδεκτός Γιώργος Παπανδρέου.
    -Μήπως ‘’ακούσατε’’ κάποιο… πολιτικό, κάποιο…δημοσιογράφο να τα αναφέρει και να ενημερώνει τον κόσμο ΠΩΣ!!! γλιτώσαμε από την χρεοκοπία?

    Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του «Ecomomist» (διοργανωτής του φόρουμ), ο Γ. Σταθάκης, αναφερόμενος στη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους τόνισε:
    «Το χρέος είναι βιώσιμο μέχρι το 2022,μετά τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, αλλά μία μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους μετά από το 2022 απαιτεί έναν νέο κύκλο συζητήσεων, που επίσης περιλαμβάνεται στην άμεση ατζέντα».
    Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνεται ότι η συζήτηση για την όποια «ελάφρυνση» από τα κράτη της Ευρωζώνης αφορά στην περίοδο μετά το 2022, δηλαδή μετά τη λήξη της 10ετούς «περιόδου χάριτος» που αποφασίστηκε (αποκλειστικά με τα κράτη της Ευρωζώνης) μετά την αναδιάρθρωση και το «κούρεμα» το 2012.
    «Η βασική ιδέα είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των δημοσιονομικών και άλλων μεγάλων μεταρρυθμίσεων και να επιτραπεί χώρος για το άλλο μέρος της συμφωνίας, που σχετίζεται με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Σταθάκης.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.