ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αφετηρία συζητήσεων και όχι ημέρα συμφωνίας η 9η Μαΐου

Eurogroup: Μέτρα λιτότητας αλλά και ελάφρυνση χρέους για να εκταμιευθεί η δόση

Αφετηρία των συζητήσεων για συμφωνία μέχρι το τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου αναμένεται να αποτελέσει η έκτακτη συνεδρίαση του κοινοτικού οργάνου την ερχόμενη Δευτέρα.
eurogroup

Σε διάστημα δύο εβδομάδων θα πρέπει να συμφωνηθούν τα νέα μέτρα λιτότητας, ώστε να καταστεί βιώσιμο-μέσω μέτρων ελάφρυνσης-το δημόσιο χρέος και να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση με την  εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα του έκτακτου Eurogroup της 9ης Μαΐου που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, η συνεδρίαση θα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην πορεία των συζητήσεων για την χώρα μας.

Από την ατζέντα προκύπτει ότι, δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα με τους  Ευρωπαίους αξιωματούχους να μεταθέτουν τις ελπίδες τους για το τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup:

«Η Ευρωομάδα θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα».

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση το ακανθώδες σκέλος των διαβουλεύσεων δεν είναι τόσο το πακέτο μέτρων λιτότητας, για τα οποία υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, όσο οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Εν τω μεταξύ, κοινοτικές πηγές  επιβεβαιώνουν ότι το συνολικό πακέτο μέτρων αλλά και ο «εφεδρικός μηχανισμός» βρίσκονται επί τάπητος στην τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Euroworking Group).

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν «πολύ σύντομα» σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

 

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. NMan. 22:50 04/05/2016

  Η ΜΑΡΤΥΡΙΑΡΑ ΓΑΤΑ »ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ»

  4 συναντήσεις του Αλέξη με τη διαπλοκή…λένε !

  (…..) «Συγχαρητήρια για τη νίκη σου. Θα κερδίσεις σίγουρα και τις εθνικές εκλογές» είπε ο εκδότης.
  «Ευχαριστώ πολύ. Θα ήταν σημαντικό να έχω την υποστήριξη του πιο ιστορικού συγκροτήματος Τύπου» απάντησε ο πολιτικός.
  Η συζήτηση πέρασε στα θέματα της επικαιρότητας, η οποία είχε αρχίσει να επιβραδύνεται για να προσαρμοστεί στους θερινούς ρυθμούς της… γνώριμης ακινησίας.
  Ο πολιτικός ηγέτης ανέλυσε στον εκδότη την άποψή του ότι η κυβέρνηση δεν θα κατόρθωνε να ανακάμψει και ότι πλέον οι ξένοι σύμμαχοι της χώρας, ανάμεσα στους οποίους και οι ΗΠΑ, διάκεινται φιλικά προς το κόμμα του.
  Η μυστική συνάντηση, η μοναδική στην οποία ήταν απολύτως μόνοι τους, διήρκεσε ακριβώς μία ώρα. Οι δύο άνδρες εγκατέλειψαν το διαμέρισμα σε διαφορετική ώρα, με πρώτο τον εκδότη.
  ΣΧΟΛΙΟ: Ήξερε ο πολιτικός και τις θέσεις και απόψεις των ξένων
  και ειδικά των ΗΠΑ ?
  Αμερικανάκι του »κερατά» ο πολιτικός , όπως όλα δείχνουν…

 2. ΗΛΙΘΙΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΧΑΥΝΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ….ΛΕΕΙ
  Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟΝ ΣΟΪΠΛΕ

  Ο πλήρης και παγκόσμιος εξευτελισμός του Έλληνα ψηφοφόρου, όπως καταγράφεται ,από την συζήτηση Σόϊπλε -Τσίπρα ΠΡΙΝ από τις εκλογές του Σεπεμβρίου.
  Ο κ. Σόιμπλε πάντως σημειώνει μέσα στο βιβλίο του:
  *«Εγώ πάντως θα δυσκολευόμουν να κάνω έναν εκλογικό αγώνα με ένα κεντρικό μήνυμα και να πραγματοποιήσω κατόπιν το ακριβώς αντίθετο από αυτό».
  *Και συνεχίζει λίγο πιο κάτω κατά την εκφορά του λόγου του ο κ. Σόιμπλε
  αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα «μου είπε ότι θα κάνει έναν προεκλογικό αγώνα στον οποίον θα υποσχεθεί ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ, αλλά και ότι δε θα αποδεχθεί καμία μνημονική υποχρέωση.

  *Αν είναι έτσι του απάντησα, σου εύχομαι προσωπικά να μην κερδίσεις τις εκλογές.
  *Για αυτό και δεν εξεπλάγην όταν ο Τσίπρας τις κέρδισε, ούτε με ότι συνέβη μετά.
  *Ήμουν κάπως περίεργος πως θα έλυνε κατόπιν το πρόβλημα.
  Το έλυσε με το να κάνει το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που υποσχέθηκε στις εκλογές».

  ΣΧΟΛΙΟ: Είμαστε άραγε, τόσο ΗΛΙΘΙΟΣ λαός ώστε να μας ‘’δουλεύει’’ και ο διεθνώς …καταξιωμένος Αλέξης Τσίπρας.
  Μας ‘’έχει του χεριού του’’ ?
  Μεγαλύτερη ΝΤΡΟΠΗ, υπάρχει?

 3. ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΕΕ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  —————————————————————–
  Ο έλεγχος σε ιδιώτες

  Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι οι πιστωτές δεν εμπιστεύονταν την κυβέρνηση και ήθελαν ο έλεγχος των τραπεζικών μετοχών να βρίσκεται σε ιδιώτες. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις δεν αποκλείεται η Αθήνα να υποχώρησε στο θέμα των τραπεζών, παίρνοντας ως αντάλλαγμα τη στήριξη των Ευρωπαίων και το χαλάρωμα τις πίεσης.

  Σε κάθε περίπτωση, η μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων πολιτικά εξυπηρετούσε τους πιστωτές. Διευκόλυνε τη χρηματοδότηση της Ελλάδος, καθώς απαιτούσε λιγότερα χρήματα. Στη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου προβλέπονταν 86 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες. Από τα 86 δισ. ευρώ έχουν βρεθεί μόνο τα 50 δισ. ευρώ από τον ESM. Αν οι τράπεζες έπαιρναν τα μισά, τότε θα έμεναν μόνο 25 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της χώρας και θα έπρεπε να βρεθούν άλλα 36 δισ. ευρώ κυρίως από το ΔΝΤ.

  Ομως η Κριστίν Λαγκάρντ δεν είναι εύκολο να πείσει το Ταμείο να βάλει και άλλα λεφτά στην Ελλάδα, πέρα από τα 16 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από το προηγούμενο πρόγραμμα. Στους κόλπους του ΔΝΤ πολλοί ασκούν έντονη κριτική στη διοίκηση του Ταμείου, αφενός για την αποτυχημένη εμπλοκή του στην Ελλάδα και αφετέρου γιατί δίνει λεφτά σε μια πλούσια ευρωπαϊκή χώρα και δεν χρηματοδοτεί εξίσου φτωχές, αφρικανικές ή άλλες υπό ανάπτυξη χώρες, που είναι και ο βασικός σκοπός του Ταμείου.

  Ως εκ τούτου το σχέδιο προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα. Ετσι, μετά τα stress tests της ΕΚΤ, ο λογαριασμός για τις τράπεζες διαμορφώθηκε στα 14,4 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 3,8 δισ. ευρώ καλύφθηκαν με διάφορα εργαλεία και κυρίως από το «κούρεμα» και τη μετατροπή των τραπεζικών ομολόγων (LME) σε μετοχές. Το τελικό ποσό έπεσε στα 10,6 δισ. ευρώ, πολύ μακριά από τα 25 δισ. ευρώ της συμφωνίας. Από αυτά οι ιδιώτες έβαλαν περί τα 5 δισ. ευρώ και το Δημόσιο περί τα 6 δισ. ευρώ.

  Αξιοσημείωτο είναι ότι για την κάλυψη του βασικού σεναρίου απαιτούνταν μόλις 1,8 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 8,8 δισ. ευρώ αφορούσαν το δυσμενές σενάριο. Δηλαδή για να μην πήγαινε καμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε εκκαθάριση (resolution), απαιτούνταν 1,8 δισ. ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια (1,34 δισ. ευρώ η Πειραιώς και 0,44 δισ. ευρώ η Εθνική) και τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να ήταν κεφάλαια από το ΤΧΣ.

  Ομως οι Βρυξέλλες επέμεναν να σηκώσουν οι τράπεζες όσα το δυνατόν περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια με αποτέλεσμα την εξαέρωση της συμμετοχής του Δημοσίου και των παλαιών ιδιωτών μετόχων. Οι πιέσεις που άσκησαν να γίνουν άμεσα οι αυξήσεις, τα σφικτά χρονοδιαγράμματα που έθεσαν και τα οποία έγιναν πιεστικότερα εξαιτίας των κυβερνητικών καθυστερήσεων στην υιοθέτηση των προαπαιτουμένων, οδήγησαν και τις τέσσερις τράπεζες στην αγορά ταυτόχρονα. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, τα χρήματα των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα ήταν δεδομένα και εξ αρχής υπολογίζονταν περί τα 4,5 δισ. ευρώ. Οι επενδυτές λοιπόν εξαιτίας της αυξημένης προσφοράς πίεσαν τις τιμές προς τα κάτω.

 4. ΖΗΤΑΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ‘’ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ’’ ..ΤΟΥ ΚΑΜΕΝΟΥ?

  Τα προσόντα του πολιτικού ελέφαντα Πάνου καΜένου εντελώς,
  σε …υαλοπωλείο
  Σε περασμένη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung,
  ο Μάρτιν Σουλτς δηλώνει «νομίζω πως ο σημερινός συνασπισμός του Αριστερού Κόμματος με τους δεξιούς λαϊκιστές είναι ένα λάθος» και προσθέτει ότι το επισήμανε και στον ίδιο τον κ. Τσίπρα κατά την συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
  *Ενώ για τον Πάνο Καμμένο αναφέρει ότι…….
  ένας ελέφαντας σε υαλοπωλείο είναι καλύτερος διπλωμάτης, θυμίζοντας ότι σε συνέντευξη του ο υπουργός Αμυνας στη Bild είχε απειλήσει να χορηγήσει στους μετανάστες χαρτιά για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
  *Επίσης ο Μάρτιν Σουλτς ανέφερε για τον Ελληνα υπουργό Άμυνας, ότι στη συνέντευξή του στη Bild μίλησε για τον Β. Σόιμπλε και την ανάμειξή του σε υπόθεση δωροδοκίας.«Εμείς οι Έλληνες θυμόμαστε καλά ότι ο κ. Σόιμπλε αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη θέση του ως αρχηγός του κόμματος, επειδή είχε εμπλακεί σε υπόθεση δωροδοκίας.
  -Σήμερα, όμως εξακολουθεί να είναι Υπουργός Οικονομικών,» σημειώνεται στο δημοσίευμα.
  *Ο ‘’κλέφτης’’ λοιπόν Σόϊμπλε,
  κατά τον συκοφάντη και ψεύτη Καμμένο, είναι ο άνθρωπος που κρατά στα χέρια του την τύχη της πατρίδας μας.
  *Αυτόν τον άνθρωπο τόλμησε ο πιο ηλίθιος –ξυδιάρης πολιτικός να κατηγορήσει ως ‘’λαμόγιο’’ και αφού ο Τσίπρας της Χούντας, τον ανέχεται, σημαίνει ότι συμφωνεί?
  *Τι άλλο θα ήταν τόσο συκοφαντικό, προκλητικό, ασεβές από τις εκφράσεις αυτές του πιο ηλίθιου , αγράμματου, συκοφάντη και ψεύτη πολιτικού και μάλιστα δημόσια για έναν άνθρωπο και μια χώρα η οποία μπορεί να καθορίσει το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας?
  Τι μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα και στη κυβέρνηση ο φοροφυγάς ‘’ελέφαντας ..του υαλοπωλείου , κατά τον Σούλτς?

 5. - Αλήθειες για τις ‘’νοικιασμένες Fremm’’ φρεγάτες
  =======================================
  Όσοι συνδέουν την “διασφάλιση της ΑΟΖ” με την “εδώ και τώρα έστω και με νοίκι”“απόκτηση” δύο φρεγατών Fremm από τη Γαλλία, έχουν στην καλύτερη περίπτωση παραπλανηθεί . Αν η “διασφάλιση” της ΑΟΖ ήταν τόσο απλή υπόθεση δεν θα το κουβεντιάζαμε να δώσουμε και ένα και δύο και πέντε δις για να προμηθευτούμε τα πλοία σωτήρες.

  Η ΑΟΖ διασφαλίζεται -ή τέλος πάντων μπορεί να διασφαλιστεί- με την ουσιαστική ενδυνάμωση και αναβάθμιση του λεγόμενου “άξονα” Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας για παράδειγμα. Δεν χρειάζονται όπλα γι΄ αυτό; Βεβαίως και χρειάζονται. Αλλά στην Ελλάδα θα πρέπει επιτέλους να μάθουμε να αγοράζουμε ότι πραγματικά χρειάζεται η χώρα και όχι ότι έχει μείνει στο ράφι άλλων χωρών. Και οι Fremm ,τουλάχιστον έξι απ΄ αυτές που είχε παραγγείλει το γαλλικό ναυτικό και τις “έκοψε” για λόγους οικονομίας έχουν μείνει στο ράφι του Ολάντ . Αυτή είνα η πρώτη αλήθεια.

  Η δεύτερη αλήθεια είναι οτι η Γαλλία προσπάθησε να “σπρώξει” και τις έξι φρεγάτες στην Ελλάδα, δήθεν με προνομιακούς όρους και με το “τυράκι” της σωτηρίας των ναυπηγείων Ελευσίνας. Έπρεπε να βγει δημόσια ο ίδιος ο Βενιζέλος και να αποκαλύψει ότι το κόστος μιας τέτοιας προμήθειας θα άγγιζε τα 7 δις για να “μαζευτούν” οι επίδοξοι “ναύαρχοι”.

  Όσο για την Ελευσίνα; Ασφαλώς η ανάληψη έργου σ΄ ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα θα ήταν σημαντική. Επειδή έχουμε προσωπική άποψη των γαλλικών ναυπηγείων στη Λοριάν και των προβλημάτων που έχουν ,είμαστε εξαιρετικά καχύποπτοι για την πρόθεση των Γαλλων να “σώσουν” την Ελευσίνα και να αφήσουν τα δικά τους ναυπηγεία να καταρρεύσουν. Αλλά αυτό είναι εκτίμηση.

  Η τρίτη αλήθεια είναι ότι η συζήτηση για το πόσο μας “πάνε οι Fremm” πρέπει να γίνει σοβαρά ,όχι μέσω …”παπαγάλων” που για δικούς τους λόγους προσπαθούν να μας πείσουν ότι με τις δύο Fremm “φθάνουμε Άγκυρα”. Οι μόνοι που πρέπει να έχουν άποψη είναι οι επαγγελματίες . Και αν έχουμε “διαβάσει” σωστά τις απόψεις που διατυπώνονται σε συσκέψεις η πλειοψηφία δεν έχει πειστεί.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.