ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιγότερες οι «διορθώσεις» ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για τη δόση

Eurogroup: Συμφωνία για εκταμίευση σε δυο δόσεις-Οδικός χάρτης για το χρέος

Στο ζήτημα του χρέους επικεντρώνονται οι διαπραγματεύσεις κατά τη συζήτηση για την Ελλάδα στο  Eurogroup. Η Ελλάδα είναι το θέμα που απασχολεί  τους υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι συνεδριάζουν από τις 4 μετά το μεσημέρι μέχρι αυτή την ώρα που συντάσσεται η τελική ανακοίνωση με πολλές αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι 19 υπουργοί αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης ύψους της τάξης των 10,3 δισ., παρ΄όλο που υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες όμως θα περιληφθούν στην τελική δήλωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, η δόση προς τη χώρα μας «σπάει» σε δύο κομμάτια και όχι σε μηνιαίες μέχρι τον Νοέμβριο. Το πρώτο, ύψους 7,5 δισ. ευρώ θα δοθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τον Ιούνιο και το δεύτερο, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, θα δοθεί τον Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα του ελληνικού χρέους, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται μια λύση σε τρία στάδια, με τις κυριότερες παρεμβάσεις να προγραμματίζονται για μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος και πιο συγκεκριμένα το 2018 και συμφωνία, από το 2019 και μετά να μην υπάρχουν περιορισμοί στα πλεονάσματα όπως επιθυμεί και το ΔΝΤ. Εάν τελικά συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, ο "κόφτης" θα μείνει το "ράφι". Σε επόμενα στάδια εξετάζεται η πρόωρη εξαγορά δανείων του ΔΝΤ και η επιστροφή των κερδών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (SMPs και ANFAs).

«Περιμένω μια συμφωνία επί της αρχής για την Ελλάδα, η οποία θα υπόκειται σε κάποια τεχνική αξιολόγηση μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή αυτές οι εκκρεμότητες δεν είναι καθοριστικές και θα επιλυθούν με συνοπτικές διαδικασίες. Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το χρέος, η απόσταση μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας είναι ακόμα μεγάλη και στόχος είναι να επιτευχθεί σήμερα μεγαλύτερη σύγκλιση. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, σε συνέχεια των πιέσεων του ΔΝΤ το βάρος έχει πέσει στα μέτρα που θα ληφθούν βραχυπρόθεσμα, δηλαδή κατά τη διάρκεια του προγράμματος στα οποία αντιτίθεται κυρίως η Γερμανία. Ωστόσο, παράγοντες της ευρωζώνης ευελπιστούν πως τελικά θα επιτευχθεί σήμερα κάποια συμφωνία με το ΔΝΤ, καθώς υπάρχει πολιτική πίεση να αποφευχθεί αναζωπύρωση της κρίσης.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την εκταμίευση των δόσεων, αλλά η οριστική έγκριση του βήματος αυτού θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» σε κάποιες διαστάσεις της ελληνικής νομοθεσίας. Δεν υπεισήλθαν σε λεπτομέρειες σχετικά με τις «διορθώσεις» αυτές. Οι υπουργοί αναμένεται κατά συνέπεια να ζητήσουν από τους υφυπουργούς να επιβλέψουν τις απαιτούμενες τροπολογίες μέσα σε ένα διάστημα που θα διαρκέσει μία ως δύο εβδομάδες και κατόπιν να δώσουν το οριστικό πράσινο φως, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters στις Βρυξέλλες.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.