ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι περιμένει ο Μάριο Ντράγκι από την συνεδρίαση

EuroWorking Group «σταθμός» για την συμφωνία – Τι θα συζητηθεί πίσω από τις «κλειστές πόρτες»

Το EuroWorking Group «σφραγίζει» σήμερα την συμφωνία: Επί τάπητος το… «υπόλοιπο» των μέτρων 5,6 δισ., ο προληπτικός «κόφτης», αλλά και ο τρόπος εκταμίευσης της δόσης. «Παίζει» το πότε θα δοθεί το εξτρα ποσό για εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου. Αναμένει «λευκό καπνό» ο Ντράγκι για να δεχτεί εκ νέου τα ελληνικά ομόλογα.
euroworking

Του Βαγγέλη Δουράκη
«Ραντεβού» στις Βρυξέλλες έχουν σήμερα το απόγευμα δια ζώσης οι διαπραγματευτικές ομάδες των θεσμών και των υπουργών οικονομικών: Εκεί θα επιχειρηθεί να οριστικοποιηθούν τα κείμενα της τεχνικής «συμφωνίας επί της αρχής», αλλά και των νέων μνημονίων.
Τα κείμενα που καλούνται να οριστικοποιήσουν οι δύο πλευρές , έχουν ακόμη αρκετά «θολά» σημεία που συνδέονται σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ άλλων με:
-Τα δημοσιονομικά μέτρα που θα κληθεί να λάβει η Ελλάδα (οριστικοποίηση των παρεμβάσεων 5,6 δισ. ευρώ με εκκρεμότητα στο πακέτο των έμμεσων φόρων και στο «ψαλίδι» 400 εκατ. ευρώ περίπου στο μισθολογικό κόστος του δημοσίου)
-Τις υπόλοιπες παρεμβάσεις στα κόκκινα δάνεια, τις αποκρατικοποιήσεις, την ενέργεια και τις αγορές
-Τον μηχανισμό του νέου «κόφτη» δαπανών μέσω προεδρικού Διατάγματος, ο οποίος όπως έγινε σαφές, θα εξαιρεί ελάχιστους κωδικούς (επιδόματα ανεργίας, άμυνα κλπ.) και του οποίου το νομικό πλαίσιο πρέπει να οριστικοποιηθεί
-Το ύψος της δόσης αλλά και τα προαπαιτούμενα για την καταβολή της, με την κυβέρνηση να διεκδικεί ποσό σημαντικά υψηλότερο των 5,7 δισ. ευρώ που αναμενόταν να λάβει αν (όπως προέβλεπε το μνημόνιο) η διαπραγμάτευση είχε ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.
Για το «κομμάτι» των δόσεων οι θεσμοί, φέρεται να  έχουν κάνει σαφές στο διαπραγματευτικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι δεν θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση «ακέραιη», αλλά  «σπασμένη» σε υπό-δόσεις  και συνδεδεμένη με προαπαιτούμενα.
Ο λόγος για τα «πολύ περισσότερα από 5,7 δισ. ευρώ» που διεκδικεί ως πακέτο δόσεων η Αθήνα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αναφορές.
Όταν υπάρξει τελική πολιτική συμφωνία,  ένα πρώτο ποσό  θα καταβληθεί άμεσα για τις λήξεις των δόσεων της ΕΚΤ του Ιουλίου αλλά και για τις... άμεσες ανάγκες.
Ωστόσο, για να φτάσει το υπόλοιπο ποσό που συνδέεται με την αποπληρωμή οφειλών κράτους προς ιδιώτες (υπολογίζεται πως αφορά επιπλέον ποσό σχεδόν 2 δισ. και η εκταμίευσή του προσδιορίζεται χρονικά για τον προσεχή Οκτώβριο) , πρώτα η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει τα συμφωνηθέντα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί ζητούν  να δημιουργηθεί/ενισχυθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης της εκκαθάρισης των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, οι οποίες και πάλι εκτοξεύθηκαν: έφτασαν στα  5,7 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου καταγράφοντας μία έκρηξη 888 εκατ. ευρώ σε τρεις μήνες λόγω της καθυστέρησης της αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τον νέο προγραμματισμό που τελεί υπό οριστικοποίηση μαζί με τα κείμενα του μνημονίου, τα  "φέσια" θα αποπληρωθούν –στο καλό σενάριο-  έως τον Ιούνιο του 2017 (αντί για τον προσεχή Μάρτιο που υπολογιζόταν αρχικά από τη δανειακή σύμβαση).
Το σενάριο αυτό προϋποθέτει ότι όλες οι επόμενες τρίμηνες αξιολογήσεις δεν θα καθυστερήσουν. Αν αυτό συμβεί -όπως τώρα- τότε  και πάλι ο ορίζοντας θα μεταφερθεί προς τα πίσω.
Στο τραπέζι των θεσμών σύμφωνα με πληροφορίες τίθεται και ένα άλλο θέμα: η εφαρμογή της Οδηγίας περί καθυστερήσεων στις πληρωμές που έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο. Προβλέπει «τόκο» περί το 7-8% σε ετήσια βάση που θα πρέπει να δίνει το κράτος για χρέη προς επιχειρήσεις αν βέβαια αυτές το διεκδικήσουν.
Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής. Αν σε αυτές προστεθούν και οι οφειλές μικρότερης διάρκειας, τότε εκτιμάται πως η κατάσταση από τον Μάρτιο και μετά θα είναι χειρότερη λόγω της στάσης πληρωμών...
Αν η συμφωνία δεν καταστεί εφικτό να «κλείσει» σήμερα, τότε δεν αποκλείεται η συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί σε  ένα νέο EWG, που έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ορισθεί για  τις 23 Μαΐου, δηλαδή μία ημέρα πριν την Σύνοδο των υπουργών.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πάντως δηλώνει «έτοιμη» να επαναφέρει την κατ' εξαίρεση αποδοχή των ομολόγων έκδοσης ή εγγύησης του Δημοσίου, ως ενέχυρα για απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών, είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ακόμη και πριν, την ψήφιση των υπόλοιπων προαπαιτούμενων μέτρων από τη Βουλή.
Θεωρητικά, πιθανή υπογραφή του staff level agreement από το Euroworking Group επιτρέπει στην επόμενη, τακτική ή έκτακτη, συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ να αποφασισθεί η επαναφορά του waiver.
Η συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί ακόμη και σήμερα εάν κυβέρνηση και θεσμοί συμφωνήσουν στα εναπομείναντα προαπαιτούμενα μέτρα (τροποποίηση του νόμου Σταθάκη, έμμεσοι φόροι) καθώς και στον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης τυχόν αποκλίσεων του προϋπολογισμού.
Αλλά ακόμη και αν η ΕΚΤ αποφασίσει να περιμένει την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής σε όσα συμφωνήθηκαν, ακόμη και τότε η επαναφορά του waiver μπορεί να διενεργηθεί στις αρχές Ιουνίου (σ.σ. 2 Ιουνίου), υποβοηθώντας τις τράπεζες και ενισχύοντας την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης συνολικά για τη χώρα.
Τα ομόλογα και έντοκα έκδοσης Δημοσίου ή τίτλοι με εγγύηση Δημοσίου που κατέχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανέρχονται σε περίπου 15 δισ. ευρώ: Όμως βάσει συγκεκριμένων περιορισμών τα assets που μπορούν να μεταφερθούν από τον ELA στην ΕΚΤ σε περίπου 10 δισ. ευρώ.
Έτσι και αλλιώς το μεγαλύτερο όφελος σε μια τέτοια εξέλιξη θα προκύψει σε επίπεδο ψυχολογίας καθώς η επαναφορά του waiver σηματοδοτεί ως πράξη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΒ 18:00 12/05/2016

  Τι θα έλεγε ο Τσίπρας του 2012 για τον Τσίπρα του 2015

  Εκείνο που χαρακτήρισε το πολιτικό σύστημα και το οδήγησε στην ανυποληψία ήταν άλλα να διακηρύσσονται πριν τις εκλογές και άλλα να εφαρμόζονται τελικά. Ειδικά μάλιστα όταν επαναλαμβάνονται ακριβώς εκείνα τα επιχειρήματα που είχαν απορριφθεί.
  Δείτε τι έλεγε ο σημερινός πρωθυπουργός στο Ζάππειο το 2012.
  Για το αν μπορεί μια αριστερή κυβέρνηση να εφαρμόσει μνημονιακά μέτρα, για τη λογική των «ισοδύναμων», για τη δανειακή σύμβαση, για την βάση της πολιτικής διαπραγμάτευσης, για τα επιχειρήματα της ΔΗΜΑΡ που σήμερα επαναλαμβάνονται αυτούσια:
  http://agonaskritis.gr/%CF%84%CE%B9-%CE%B8%CE%B1-%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CE%B5-%CE%BF-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-2012-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81/

 2. ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΠΑ!!! ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ..».ΠΑΠΠΑΡΙΕΣ . » ΦΛΟΜΩΣΑΜΕ!!!

  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ! ΑΛΛΑΞΤΕ…ΣΕΝΤΟΝΙΑ ΚΥΡΙΕ ΤΣΙΠΡΑ. ΒΡΩΜΙΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ »ΜΠΟΧΑ» ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΣ!!!

  ΗΜΑΡΤΟΝ ! ΟΧΙ ΚΙ ΑΛΛΗ ..ΣΩΤΗΡΙΑ . ΗΜΑΡΤΟΝ ! ΟΧΙ ΚΙ ΑΛΛΗ …ΜΕΙΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ !!!!

  Δείτε κάθε πότε αλλάζουν σεντόνια οι Άγγλοι…

  Μετά από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά, έξω στους δρόμους ή οπουδήποτε αλλού ένα από τα πιο απολαυστικά πράγματα που μπορεί να προσφέρει κανείς στον εαυτό του είναι…

  ένα ζεστό μπανάκι και μετά ύπνος σε φρεσκοπλυμένα και ευωδιαστά σεντόνια.

  Όχι όμως και για τους Βρετανούς, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το ένα τέταρτο των Βρετανών δεν έχει αλλάξει τα σεντόνια του για τουλάχιστον… έξι μήνες!

  Το 17% αλλάζουν τα κλινοσκεπάσματα κάθε εβδομάδα, ενώ το 28% παραδέχεται ότι πλένει τα σεντόνια που κοιμάται κάθε βράδυ μόνο μία φορά το μήνα!

  Μάλιστα, το 24% δεν ντράπηκε καν να δηλώσει ότι δεν έχει αλλάξει σεντόνια για τουλάχιστον έξι μήνες, ενώ ένα 32% δεν έχει φροντίσει ούτε για την καθαριότητα του μπάνιου του για μισό χρόνο!
  Μόνο 29% των Βρετανών δηλώνουν ότι βάζουν ηλεκτρική σκούπα ή σκουπίζουν το σπίτι τους κάθε εβδομάδα.

  Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, που διεξήχθη για λογαριασμό της ιστοσελίδας HushHush.com, οι γυναίκες είναι χειρότερες από τους άντρες σε ό,τι έχει να κάνει με τις δουλειές του σπιτιού. Σε ποσοστό 19% των αντρών, μόλις 15% των γυναικών αλλάζουν τα σεντόνια τους κάθε εβδομάδα.

  Οι γυναίκες, ωστόσο, προσέχουν περισσότερο την καθαριότητα στο μπάνιο. Το 41% δήλωσε ότι καθαρίζει την τουαλέτα κάθε εβδομάδα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άντρες είναι 36%.
  Και παρότι οι Βρετανοί δεν το έχουν και τόσο με την καθαριότητα, σε ποσοστό 62% δηλώνουν ότι θέλουν να ζουν σε καθαρά σπίτια και πως αν είχαν την οικονομική δυνατότητα θα προσλάμβαναν μια οικιακή βοηθό για να τους κάνει τις δουλειές.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.