ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποίηση για το «θετικό Eurogroup»

Ευ. Τσακαλώτος: Στη βάση της ελληνικής πρότασης ο μηχανισμός διόρθωσης

Tην ικανοποίησή του για το σημερινό «θετικό Eurogoup για την Ελλάδα και την Ευρώπη», εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup.
tsakalotos

O Eυ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία στα δημοσιονομικά μέτρα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ότι μόλις ολοκληρωθεί η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων δράσεων θα υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης από τον ESM.

O υπουργός Οικονομικών ανέφερε, επίσης, ότι τις επόμενες εβδομάδες το Euroworking Group θα προετοιμάσει το Eurogroup της 24ης Μαΐου, μέχρι το οποίο αναμένεται να κλείσουν τα διάφορα συστατικά της συμφωνίας.

Όσον αφορά το μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι στο Eurogroup συμφωνήθηκε πως βάση των συζητήσεων αποτελεί η ελληνική πρόταση. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το EWG τις επόμενες εβδομάδες θα εργαστεί για να συμφωνηθούν τα τεχνικά σημεία.

Όσον αφορά το χρέος, το οποίο είναι μέρος της συνολικής συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι σήμερα έγινε μια πρώτη συζήτηση και «ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων». Ανέφερε ότι η αναμόρφωση του ελληνικού χρέους θα γίνει σε τρία στάδια.

Το πρώτο, σε βραχυπρόθεσμη βάση, από τη στιγμή που θα κλείσει η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση και θα εκταμιευθεί η δόση. Το δεύτερο, σε μεσοπρόθεσμη βάση, θα προσδιοριστούν συγκεκριμένα μέτρα και στη συνέχεια θα εφαρμοστούν το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα. Το τρίτο στάδιο, σε μακροπρόθεσμη βάση, για μέτρα που θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες.

To Εuroworking group θα εξετάσει τα τεχνικά ζητήματα όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους στα τρία στάδια, πρόσθεσε ο υπουργός.

Συνεχίζοντας, ο Ευ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε «πολύ διαφορετική» τη σημερινή απόφαση για το χρέος, σε σχέση με αυτή του 2012, διότι όπως εξήγησε, προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα και τα κριτήρια πάνω στα οποία θα βασιστεί η εφαρμογή των μέτρων είναι αντικειμενικά και δεν εξαρτώνται από τους πιστωτές.
Καταλήγοντας, ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και τελείωσε ο φαύλος κύκλος των τελευταίων ετών.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Mνήμων 22:18 09/05/2016

  «Χαμένη στη μετάφραση» η ελληνική πρόταση στο EuroWorking Group
  5/09/2016 07:43:00 μ.μ.

  Στα ελληνικά έστειλε η κυβέρνηση την πρόταση της για το έκτακτο μηχανισμό, με αποτέλεσμα το EuroWorking Group, το οποίο συνεδρίασε νωρίς το πρωί της Δευτέρας, να μην μπορεί να αναλύσει διεξοδικά την πρόταση, αναφέρει το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MNI.

  Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν που επικαλείται το MNI, η τεχνική επεξεργασία και η μετάφραση στα αγγλικά θα συζητηθούν σε ένα νέο EuroWorking Group το οποίο θα γίνει την Πέμπτη, όπου εκεί αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα φέρει και την συμφωνία που όλοι θέλουν στις 24 Μαΐου.

  Νωρίτερα, κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο MNI ότι είναι “δύσκολο” να υπάρξει σήμερα στο Eurogroup πολιτική συμφωνία, καθώς απαιτείται περισσότερος χρόνος για να γίνει η επεξεργασία της ελληνικής πρότασης.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.