ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι «ζυμώσεις» και οι συμμαχίες ενόψει Eurogroup

Εβδομάδα «Παθών» για την Αθήνα - Ποιο είναι το «μεγάλο αγκάθι»

Εβδομάδα «παθών» ξεκινά για την Αθήνα, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει όχι μόνον να τα βρει η ίδια με τους δανειστές, αλλά και οι ίδιοι δανειστές μεταξύ τους, για το περιβόητο «προληπτικό πακέτο», ώστε η «Ανάσταση» να τελεστεί στο Eurogroup της 9ης Μαίου: Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και οι ημέρες που οι υποχρεώσεις θα γίνουν «φορτικές» πλησιάζουν.
eurogrou[

του Βαγγέλη Δουράκη

Για την Κυβέρνηση το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι το πολυπόθητο «κλειδί» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τους θεσμούς, καθώς πλησιάζουν «απειλητικά» πληρωμές που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Πάντως, πηγές που έχουν γνώση της πορείας των διαπραγματεύσεων, βεβαιώνουν ότι όντως τα τελευταία 24ωρα σημειώθηκε πρόοδος ικανή να προσφέρει λύση στο αδιέξοδο στη συνεδρίαση του Eurogroup της 9ης Μαΐου, υπό τον όρο πάντα ότι όλες οι πλευρές θα επιδείξουν την απαιτούμενη ευελιξία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει σε εταίρους και δανειστές ένα σχέδιο συμφωνίας αποδεχόμενη τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσίων οικονομικών στην περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος.

Συγκεκριμένα με το σχέδιο η κυβέρνηση δεσμεύεται στη λήψη οριζόντιων μέτρων περικοπής δαπανών σε όλα τα υπουργεία, τρεις μήνες μετά τη διαπίστωση και επιβεβαίωση ενδεχόμενων δημοσιονομικών αποκλίσεων. Και στην περίπτωση που η κυβέρνηση θέλει να εξαιρέσει κάποιο υπουργείο από τις περικοπές για λόγους εθνικούς ή άλλους, αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύπτει το κενό με άλλα ισοδύναμα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση επιδίδεται σε «κούρσα» για να κλείσουν τα τελευταία μέτωπα της αξιολόγησης: Την Τρίτη θα δημοσιοποιηθούν οι εκτιμήσεις της Eurostat για τα έτη 2016 και 2017, που σύμφωνα με ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές θα ενισχύσουν τις ελληνικές θέσεις, ενώ την Τετάρτη ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συναντηθεί με τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν καθώς και με τους επικεφαλής των θεσμών, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για το Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Γενικότερα, στην ελληνική πλευρά επικρατεί συγκρατημένη αισοδοξια  με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας σε συνεργάτες του τη Μεγάλη Πέμπτη να υπογραμμίζει ότι: «η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση», ενώ προέβλεψε ότι «σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις».

Πάντως, η Αθήνα έχει αρχίσει να «μετρά» δυνάμεις εν όψει του κρίσιμου Eurogroup στις 9 Μαΐου για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Στη συνεδρίαση αυτή προσδοκά πως θα έχει στο πλευρό της τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, ενώ συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει για τη στάση της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς στο ενδιάμεσο θα πρέπει να πειστούν και οι υποστηρικτές της γραμμής Σόιμπλε (ή έστω κάποιοι από αυτούς). Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το προληπτικό πακέτο 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το Ταμείο θέλει να προσδιοριστούν εδώ και τώρα τα μέτρα, πρόταση που απορρίπτει η ελληνική πλευρά καθώς προσκρούει στο Σύνταγμα. Ο πρώτος που ξεκάθαρα στήριξε την ελληνική θέση ήταν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας με σκληρή γλώσσα για το ΔΝΤ και τις «παράλογες και αντισυνταγματικές αξιώσεις».

Ο... φίλος από τα παλαιά -καθώς πέρσι είχε παίξει σημαντικό ρόλο στο να κλείσει η συμφωνία- δεν δίστασε να κάνει μία ηχηρή παρέμβαση και να «απομυθοποιήσει» τη γραμμή του Ταμείου για προληπτικά μέτρα. «Καμία δημοκρατική Βουλή δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων (ex ante) μέτρα τα οποία θα εφαρμόσει αργότερα», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.Το «Ελλάς - Γαλλία συμμαχία» φαίνεται πως αναβιώνουν οι πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής του Παρισιού. Δεν είναι μόνο η συνάντηση που είχε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με τον Αλέξη Τσίπρα, που δίνει τον τόνο. Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν όσο και ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έχουν ταχθεί υπέρ της άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Να σημειωθεί πως και στη Γαλλία -όπως και στην Ελλάδα- το Σύνταγμα δεν προβλέπει τη νομοθέτηση μέτρων... εν αναμονή, με αποτέλεσμα οι θέσεις του ΔΝΤ να προκαλούν έκπληξη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η τοποθέτηση του Πιερ Μοσκοβισί για έναν «μηχανισμό» (ορολογία που είναι ταυτόσημη με αυτήν που χρησιμοποιεί η ελληνική πλευρά), αλλά όχι για αναλυτικό κατάλογο μέτρων.

Από τους σημαντικούς «παίκτες» στην ευρωπαϊκή σκακιέρα είναι και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, όπως εμπράκτως αποδείχτηκε πρόσφατα. Η ΕΚΤ αποφάσισε να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και την αγορά ομολόγων έκδοσης EFSF, προσφέροντας στις ελληνικές τράπεζες έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση, καθώς και δυνατότητα μείωσης του ισολογισμού τους.

Όπως και να έχει οι επόμενες ημέρες έως το Eurogroup είναι εξαιρετικά κρίσιμες και σε επίπεδο «ζυμώσεων» και συμμαχιών, αλλά και σε επίπεδο εξεύρεσης μιας χρυσής τομής σε τεχνοκρατικό επίπεδο: Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πληρωμές 460 εκατ. τον Μάιο, 705 εκατ. τον Ιούνιο και 3,6 δισ. τον Ιούλιο- ποσό που αυτή τη στιγμή θεωρείται μη διαχειρίσιμο.

10 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Όσοι συνδέουν την “διασφάλιση της ΑΟΖ”
  ================================
  με την “εδώ και τώρα έστω και με νοίκι”“απόκτηση” δύο φρεγατών Fremm από τη Γαλλία, έχουν στην καλύτερη περίπτωση παραπλανηθεί . Αν η “διασφάλιση” της ΑΟΖ ήταν τόσο απλή υπόθεση δεν θα το κουβεντιάζαμε να δώσουμε και ένα και δύο και πέντε δις για να προμηθευτούμε τα πλοία σωτήρες.

  Η ΑΟΖ διασφαλίζεται -ή τέλος πάντων μπορεί να διασφαλιστεί- με την ουσιαστικήενδυνάμωση και αναβάθμιση του λεγόμενου “άξονα” Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας για παράδειγμα. Δεν χρειάζονται όπλα γι΄ αυτό; Βεβαίως και χρειάζονται. Αλλά στην Ελλάδα θα πρέπει επιτέλους να μάθουμε να αγοράζουμε ότι πραγματικά χρειάζεται η χώρα και όχι ότι έχει μείνει στο ράφι άλλων χωρών. Και οι Fremm ,τουλάχιστον έξι απ΄ αυτές που είχε παραγγείλει το γαλλικό ναυτικό και τις “έκοψε” για λόγους οικονομίας έχουν μείνει στο ράφι του Ολάντ . Αυτή είνα η πρώτη αλήθεια.

  Η δεύτερη αλήθεια είναι οτι η Γαλλία προσπάθησε να “σπρώξει” και τις έξι φρεγάτες στην Ελλάδα, δήθεν με προνομιακούς όρους και με το “τυράκι” της σωτηρίας των ναυπηγείων Ελευσίνας. Έπρεπε να βγει δημόσια ο ίδιος ο Βενιζέλος και να αποκαλύψει ότι το κόστος μιας τέτοιας προμήθειας θα άγγιζε τα 7 δις για να “μαζευτούν” οι επίδοξοι “ναύαρχοι”.

  Όσο για την Ελευσίνα; Ασφαλώς η ανάληψη έργου σ΄ ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα θα ήταν σημαντική. Επειδή έχουμε προσωπική άποψη των γαλλικών ναυπηγείων στη Λοριάν και των προβλημάτων που έχουν ,είμαστε εξαιρετικά καχύποπτοι για την πρόθεση των Γαλλων να “σώσουν” την Ελευσίνα και να αφήσουν τα δικά τους ναυπηγεία να καταρρεύσουν. Αλλά αυτό είναι εκτίμηση.

  Η τρίτη αλήθεια είναι ότι η συζήτηση για το πόσο μας “πάνε οι Fremm” πρέπει να γίνει σοβαρά ,όχι μέσω …”παπαγάλων” που για δικούς τους λόγους προσπαθούν να μας πείσουν ότι με τις δύο Fremm “φθάνουμε Άγκυρα”.
  Οι μόνοι που πρέπει να έχουν άποψη είναι οι επαγγελματίες .

  Και αν έχουμε “διαβάσει” σωστά τις απόψεις που διατυπώνονται σε συσκέψεις η πλειοψηφία δεν έχει πειστεί.

 2. ΟΙ ‘’ΦΙΛΟΙ’’ ΓΑΛΛΟΙ ….

  ..ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΚΑΙ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ!!!

  Στις 23 Νοεμβρίου 2007,
  ===================
  μετά τιμών και πλούσιου μπουφέ στην Τανάγρα, ο υπουργός Eθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης παρέστη στην παραλαβή των 15 πολύπαθων μαχητικών Mirage 2000-5 της γαλλικής Dassault, παρουσία του ομολόγου του Ερβ Μορέν (επί τη ευκαιρία έκαναν και μια συνάντηση για θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπου ο γάλλος υπουργός τόνισε την ταύτιση των απόψεων των δύο χωρών).
  Διαβάσαμε στην «Καθημερινή» ότι «15 υπερσύγχρονα αεροσκάφη Mirage 2000-5 εντάχθηκαν στη δύναμη του στόλου της πολεμικής μας Αεροπορίας…» και νιώσαμε ασφαλείς, ίσως και λίγο περήφανοι, γιατί τα χρήματα που πάνε από την τσέπη μας στα εξοπλιστικά προγράμματα αποδίδουν καρπούς.

  Αλλά, αν υιοθετήσουμε την Global τακτική, αν προσεγγίσουμε δηλαδή το θέμα από τη διεθνή του άποψη, διαβάζουμε άλλα: «27 Νοεμβρίου 2007: Το τελευταίο από τα 601 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη της Mirage 2000 κατασκεύασε η Dassault, και έκλεισε τη γραμμή παραγωγής τους. Αυτό το αεροσκάφος παραδόθηκε στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία ως μέρος μιας παραγγελίας συνολικά 15 αεροπλάνων. (http://www.strategypage.com/htmw/htairfo/articles/20071127.aspx). Δηλαδή οι γάλλοι μάς πούλησαν τα τελευταία αεροπλάνα και μετά πάει, το ’κλεισαν το μαγαζί!
  Λίγα ακόμη στοιχεία, από την ίδια πηγή: «Το Mirage σχεδιάστηκε το 1970, πέταξε για πρώτη φορά δοκιμαστικά το 1978 και εντάχθηκε για πρώτη φορά σε πολεμικό στόλο το 1984. Υπηρέτησε σε διάφορες ζώνες μάχης, αλλά εκτός από τη ρίψη μερικών βομβών δεν έζησε ποτέ πολλή δράση. […] Το project των Mirage κόστισε στη γαλλική κυβέρνηση δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις».

  Η παραγγελία των 15 Mirage, μαζί με τον εκσυγχρονισμό άλλων 10, που είναι ήδη ενταγμένα στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας, είχε αποφασιστεί στις 21.8.2000 από τον τότε υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο. Οι εξαγγελίες μιλούσαν και για ταυτόχρονη απόκτηση του πραγματικά νέου αεροσκάφους Eurofighter, αλλά δεν είδαμε ποτέ ούτε πτερύγιο. Το συνολικό κόστος τους, συμπεριλαμβανομένων 200 νέων βλημάτων αέρος – αέρος και 56 αέρος – εδάφους, έφτασε τα 1,627 δισ. ευρώ («Απογευματινή», 16.12.06).
  Ένας από τους λόγους που είχαν προτάξει τότε για την επιλογή του συγκεκριμένου τύπου αεροπλάνου ήταν η «ελάττωση της πολυτυπίας στην Πολεμική Αεροπορία».

  Η σύμβαση μιλούσε για έναρξη της παράδοσης των αεροσκαφών σε 35 μήνες (δηλαδή το 2003!), αλλά η Πολεμική Αεροπορία αρνήθηκε να τα παραλάβει λόγω προβλημάτων που παρουσίασαν σε ένα υποσύστημα αυτοπροστασίας. Η Dassault μιλούσε για οικονομικές εκκρεμότητες κι αργότερα μπήκε στη μέση η απογραφή. Έτσι, με περίσσεια υπερηφάνεια, εν έτει 2007, παραλάβαμε τα υπερσύγχρονα Mirage – λίγο πριν βάλουν οριστικό λουκέτο στη γραμμή παραγωγής τους…

 3. NMan. 13:55 02/05/2016

  Η γλυκιά διαπλοκή των εξοπλιστικών…

  Η ξαφνική συμπάθεια των Γάλλων για το ελληνικό χρέος και το θολό τοπίο των «χρυσών» μιζών γύρω από τα εξοπλιστικά – Ποιοι και πώς έβγαλαν από τη μέση Ρώσους και Αμερικανούς εμπόρους όπλων και μεσάζοντες και άφησαν το παιχνίδια στα χέρια των Γάλλων;
  Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου που υποτίθεται ότι θα βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο και θα έστελνε στη φυλακή όλους όσοι ενεπλάκησαν στο φαγοπότι δεκαετιών, φαίνεται ότι ξεχνάει πολλά πράγματα…
  Το Newsbomb.gr θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ξεδιαλύνει την ομολογουμένως ξαφνική αγάπη του Ολάντ με την Ελλάδα και την πρόθεσή του να λύσει το θέμα της απομείωσης του χρέους.
  Επειδή στην πολιτική όλα είναι business δεν είναι δύσκολο να σκεφτεί κάποιος γιατί οι φίλοι μας οι Γάλλοι εμφανίζονται ως… από μηχανής θεοί τώρα που βγήκαν από τη μέση οι υπόλοιποι έμποροι όπλων (Ρώσοι και Αμερικανοί).
  Για να μπούμε όμως στην ουσία της υπόθεσης αξίζει να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει ξεψαχνίσει όλους τους φακέλους των ρωσικών εταιρειών που πουλούσαν οπλικά συστήματα και έχει στείλει στη δικαιοσύνη τον Κωνσταντίνο Δαφέρμο που εκπροσωπούσε τα συμφέροντα της Μόσχας.
  Παράλληλα, έστειλε στη φυλακή και τον Θωμά Λιακουνάκο που εκπροσωπούσε τα συμφέροντα των Αμερικανών, αλλά δεν έχει τολμήσει να ακουμπήσει την πιο καυτή υπόθεση.
  Η υπόθεση αυτή ακούει στο όνομα «Λουκάς Ρωμανός».
  Άραγε στην κυβέρνηση δεν γνωρίζουν τίποτα για τον φάκελο «Ρωμανός»;
  Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που ευαγγελίζεται ότι θα τους στείλει όλους φυλακή δεν γνωρίζει κάτι για τον κ. Λουκά Ρωμανό και πώς σχετίζεται με την υπόθεση της γαλλο-ολλανδικής εταιρείας Thales, την οποία και φέρεται να εκπροσωπεί;
  Συγκεκριμένα, ο κ. Ρωμανός εμφανίζεται ως σύμβουλος της εταιρείας, η οποία κατέχει όλα τα γαλλικά αμυντικά συστήματα, τις γαλλικές φρεγάτες και τα όπλα Scalp και Exocet των γαλλικών αεροσκαφών, τα ηλεκτρονικά της Thomson και της Signia, ενώ έχει συνεργαστεί πολλάκις με το ελληνικό Δημόσιο κ αι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φροντίζοντας για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών φρεγατών.
  Ένα από τα πολλά γνωστά deal της εν λόγω εταιρείας είναι η σύμβαση εκσυγχρονισμού 6 φρεγατών τύπου Standard αξίας 381 εκατ. ευρώ, η οποία είχε εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ το 2002 και είχε υπογραφεί επί Γιάννου Παπαντωνίου το 2003.
  Μάλιστα, σοβαρό θέμα είχε εγερθεί και το 2005 όταν πρώην στέλεχος γαλλικής εταιρείας οπλικών συστημάτων με δηλώσεις και καταθέσεις του, υποστήριξε ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γ. Παπαντωνίου εμπλέκεται σε υπόθεση χρηματισμού για το συμβόλαιο εκσυγχρονισμού 6 ελληνικών φρεγατών αξίας 381 εκατ. ευρώ.
  Ο Μισέλ Ζοσεράν, στέλεχος της εταιρείας Thales μιλώντας στην εφημερίδα Le Monde είχε υποστηρίξει ότι η εταιρεία του είχε δώσει χρήματα σε μέλος ελληνικής Κυβέρνησης για να προωθήσει το συμβόλαιο των φρεγατών ενώ λίγο μετά η Liberation είχε δημοσιεύσει μέρος της κατάθεσης του σύμφωνα με την οποία, όπως του είχαν υποδείξει κάποιοι ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών έγινε ύστερα από μεσολάβηση του Υπουργού Άμυνας. Τότε, ο κ. Παπαντωνίου είχε προσφύγει στη γαλλική Δικαιοσύνη και είχε δικαιωθεί.

  Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν τι κοινό έχουν ο αντιπρόσωπος των μαχητικών «Ραφάλ» και διευθυντής της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας «Ντασό», Ανρί Λερουά, μεσίτης οπλικών συστημάτων, και οι κύριοι Χρ. Ζώης (πρώην μέλος της επιτροπής της Βουλής για τα εξοπλιστικά προγράμματα) και Π. Καμμένος, (πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της ΝΔ και νυν υπουργός Άμυνας) και ο κ. Χρήστος Χούμπαυλης;
  Μήπως και οι τέσσερις είναι ιδρυτικά μέλη του Σωματείου Ελλήνων Φίλων του Νικολά Σαρκοζί (Club des amis grecs du candidat a la presidentielle francaise Nikolas Sarkozy);

  • Mνήμων 14:04 02/05/2016

   Κανείς στο Μαξίμου δεν γνωρίζει ποιες είναι οι σχέσεις Σαρκοζί-Ντασό;
   =========================================
   Μήπως ο Σερζ Ντασό, πρόεδρος του ομίλου «Dassault Aviation», είναι γερουσιαστής του UMP (του κόμματος Σαρκοζί), ενώ ο γιος του, Ολιβιέ Ντασό, βουλευτής και προσωπικός φίλος του Σαρκοζί;
   Στη Γαλλία άπαντες γνωρίζουν ότι ο Όλιβερ Ντασό είναι τόσο στενός φίλος με τον Σαρκοζί, ώστε στο δικηγορικό γραφείο στο οποίο είναι συνέταιρος ο Σαρκοζί ανατέθηκε η δύσκολη υπόθεση ξεκαθαρίσματος της κληρονομιάς των Ντασό.
   Στην οικογένεια άνηκε μέχρι πρόσφατα και η μεγαλύτερη συντηρητική εφημερίδα της Γαλλίας, η «Figaro».
   Τυχαίες συμπτώσεις θα πείτε.
   ======================
   Όπως τυχαία είναι προφανώς και η έλευση του Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.
   Το ενδιαφέρον της Γαλλικής πλευράς για τους εξοπλισμούς είναι παλιό και ξεκινά από την κυβέρνηση Σημίτη. Συνεχίστηκε έντονα και κατά τη διακυβέρνηση Σαμαρά αφού ο Χρ. Χούμπαυλης είχε οικογενειακές σχέσεις με τον τότε πρόεδρο της ΝΔ.

   Τώρα πια που έφυγαν από τη μέση Ρώσοι και Αμερικανοί,
   ========================================
   το ενδιαφέρον της Γαλλίας έγινε κάτι παραπάνω από στενό… και βεβαίως ο φάκελος «Λουκάς Ρωμανός» αραχνιάζει στα συρτάρια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το… καλό του τόπου!
   Φανταστείτε κάποια στιγμή η δημοσιογραφική έρευνα να έφερνε στο φως τον φάκελο με τα στοιχεία των μιζών από τα γαλλικά εξοπλιστικά… με τους δημοσιογράφους και τις εφημερίδες που πληρωνόντουσαν μέσω Κυπριακής εταιρείας από την γαλλική κρατική εταιρεία DCN για να γράφουν υπέρ της Ντασό.

   Αν δει κανείς τα αποδειχτηκά πληρωμών
   ==========================
   θα διαπιστώσει ότι υπήρχαν εφημερίδες που έπαιρναν 25 εκατομμύρια ελληνικές δραχμές την εβδομάδα!!!
   Φανταστείτε να βγει και το όνομα του Έλληνα FIXER που όλα αυτά τα χρόνια κανονίζει τις δουλειές των Γάλλων και μοιράζει τις μίζες.

   Και φανταστείτε όλα αυτά
   =====================
   να τα ξέρει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Μαξίμου και να μην πηγαίνουν το φάκελο στη δικαιοσύνη όπως έκαναν με τις προηγούμενες περιπτώσεις μιζών.

   Η έκρηξη από τις αποκαλύψεις θα είναι υπερκαινοφανής!!! Διότι θα τινάξει την Μπάνγκα και σε πολιτικό επίπεδο, σε όλο αυτό το ωραίο αφήγημα ότι οι φίλοι μας οι Γάλλοι έβαλαν πλάτη για να μειώσουν το χρέος της χώρας.
   Υπομονή, όλα στην ώρα τους.

 4. NB 11:47 02/05/2016

  ΓΑΛΛΙΚΗ ΜΑΣΟΝΙΑ ΚΑΙ…ΜΕΤΑΛΛΙΟ?
  =================================
  ‘’ΑΛΟΓΑΚΙ’’ ΤΟΥ ..καΜένου εντελώς, Ο ΤΣΙΠΡΑΣ
  ==================================
  ΑΥΤΑ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ..
  Η κυβέρνηση όμως εξακολουθεί να πουλάει …’’ΣΑΝΟ’’ !!!
  ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ? ΕΠΙΤΥΧΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΥΒΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ »ΜΕΡΚΟΖΗΔΕΣ»» ???

  «Ο θυμός τού Σόιμπλε είναι για άλλη μια φορά εναντίον του Τσίπρα, διότι αυτές τις μέρες έκανε περιοδεία στην Ευρώπη αναζητώντας στήριξη έναντι των δανειστών.
  Ειδικά η επίσκεψη στον Ολάντ θύμωσε περισσότερο τον Σόιμπλε, διότι ήταν μόνο η γερμανική κυβέρνηση, η
  =======================================================================
  οποία κατά την προσφυγική κρίση απέτρεψε εκδίωξη της Ελλάδας από την Σένγκεν.
  ====================================================================
  Ως «ευχαριστώ»
  ===============
  δεν είχε να κάνει κάτι άλλο από το να πάει στο Παρίσι για το πακέτο διάσωσης»,
  ============================================================
  σημειώνεται, ενώ σχετικά με το ΔΝΤ αναφέρεται: «Ο Σόιμπλε είναι όμως θυμωμένος και με το ΔΝΤ, από τότε που υπήρξε η διαρροή της υποκλοπής συνομιλίας (…)

  Το θεωρεί ανόητο να συζητάς εμπιστευτικά θέματα στο τηλέφωνο, αλλά θύμωσε και με το περιεχόμενο, δηλαδή την εξαγγελία ότι το ΔΝΤ, αν χρειαστεί, θα πιέσει την Μέρκελ για την Ελλάδα. Θεωρεί ότι πρόκειται για προσπάθεια εκβιασμού».

  Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ακόμη ότι δύο Γερμανοί ευρωβουλευτές οι οποίοι συμμετείχαν σε ομάδα εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επισκέφθηκε την Ελλάδα, σε επιστολή τους προς τον κ. Σόιμπλε εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία» τους για την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι «ούτε η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι βιώσιμη ούτε η καταπολέμηση της διαφθοράς δείχνει κάποια επιτυχία».

 5. ΟΙ ΡΩΣΙΑ ΞΕΒΡΑΚΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

  ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.

  «Δεν υπάρχει άλλη λύση μέχρι στιγμής»
  ‘’Ποτέ δεν υποσχεθήκαμε χρήματα σε κανέναν’’
  =====================================
  Το μήνυμα της Μόσχας στην Αθήνα: Βρείτε τα με τους δανειστές σας
  Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει με τους πιστωτές της για τους νέους όρους των δανειακών πληρωμών και να συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε στο ρωσικό δορυφορικό δίκτυο «Ρωσία-24» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Τράπεζα Ανάπτυξης των BRICS Σεργκέι Στορτσάκ.
  Όπως μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ, ο κ. Στορτσάκ είπε επιλέξει: «Εκτός από τις προσπάθειες να βρει έναν συμβιβασμό με τους δανειστές, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής άλλη λύση (για την Ελλάδα). Η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος είναι η συνέχιση εκείνων των δομικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες ανέπτυξαν οι Αρχές της Ελλάδας και κατά την υλοποίηση των οποίων βασίζονται στους πολίτες της χώρας».
  Κατά τη γνώμη του Ρώσου αξιωματούχου, η απώλεια της υποστήριξης της ελληνικής κυβέρνησης από την πλευρά των φορολογουμένων πολιτών θα σημάνει την αποτυχία των δομικών μεταρρυθμίσεων.

 6. ΧΑΜ 11:25 02/05/2016

  Ντομπρόβσκις :Δεν φεύγουν τα έκτακτα μέτρα από το τραπέζι
  ============================================
  Πρόοδο στις συζητήσεις διαπίστωσε το Eurogroup όπως ενημέρωσε μέσω του twitter ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις.
  Ωστόσο η ανάρτησή του επεφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη για την Αθήνα αφού όπως σημειώνει θα συζητηθούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

  Στη σχετική ανάρτηση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup σημείωσε πως διαπιστώθηκε πρόοδος στις συζητήσεις για την πρώτη αξιολόγηση.

 7. ΝΜαν. 11:22 02/05/2016

  Ρέγκλινγκ: Χωρίς μέτρα δεν εκταμιεύεται δόση»
  ======================================
  Τη βεβαιότητά του για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας εξέφρασε μιλώντας στο Bloomberg ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ.
  ΕΘΝΟΣ On Line

  Επανέλαβε ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει βιωσιμότητα χρέους χωρίς κουρέματα.
  Υπογράμμισε ότι είναι αδύνατον να γνωρίζουμε ποιες προβλέψεις είναι σωστές, του ΔΝΤ ή της Κομισιόν για την Ελλάδα. «Ολοι ξέρουμε ότι οι προβλέψεις ενέχουν μεγάλη αβεβαιότητα, ακόμη και για εφέτος. Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για το τι θα συμβεί ως το 2018», τόνισε.
  Δεν είναι παράξενο που υπάρχουν διαφορετικές προβλέψεις. Πρέπει να ζήσουμε με αυτές, και οι Έλληνες πρέπει να ζήσουν με αυτές, γι” αυτό και υπάρχουν αυτά τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν εάν επιβεβαιωθούν οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, σημείωσε ο επικεφαλής του ESM.
  Οπως ανέφερε, η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται για να φτάσουμε στους στόχους που συμφωνήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι. «O ΕSM είναι σαν το ΔΝΤ, από αυτή την άποψη. Δεν μπορούμε να εκταμιεύσουμε δόσεις χωρίς όρους. Η Αθήνα θα πρέπει να κάνει αυτό που οφείλει.», υπογράμμισε.

  Σε ερώτηση γιατί δεν έχει προχωρήσει η συμφωνία, σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι πολιτικά δύσκολη, ακόμη και σε καλύτερες εποχές και σε χώρες με καλύτερα οικονομικά, όπως η Γερμανία.

 8. ΜΕ ΒΙΒΛΙΟ! ΣΟΪΜΠΛΕ ΚΑΙ ΣΑΠΕΝ ΤΟΥΣ ‘’ΞΕΒΡΑΚΩΝΟΥΝ’’
  ===========================================
  Ένα βιβλίο με αποκαλύψεις από τους Σόιμπλε και Σαπέν
  ====================================
  του υπουργούς οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας αντίστοιχα έρχεται να αποκαλύψει όλα όσα έγινα το 2015 στα εκοφίν που μετείχε ο Γιάνης Βρουφάκης αλλά και στις συζητήσεις τους με τον Αλέξη Τσίπρα.
  Πόσο γρήγορα και πόσο καθαρά οι ξένοι συνομιλητές του Τσίπρα σε όλο τον κόσμο ΑΝΤΕΛΗΦΘΗΣΑΝ άμεσα τον κίνδυνο που πηγάζει, από κάθε επαφή του Τσίπρα με οποιονδήποτε για την διακυβέρνηση της Ελλάδας , αλλά και τα μυριάδες προβλήματα που δημιουργούσε η ..προσπάθεια του επιτελείου Τσίπρα να συναγωνιστεί την Ηλιθιότητα που τους ‘’έδερνε’’ και τους δέρνει και ειδικά, η προσπάθεια να ξεχωρίσουν και να αυτοπροβληθούν συναγωνιζόμενοι την ειδικού βάρους εξυπνάδα του συγκυβερνήτη ψεύτη και συκοφάντη εντελώς.
  *Όπως αποκαλύπτει «ΤΟ ΒΗΜΑ» σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι σήμερα ο ιδανικός εκτελεστής του τρίτου μνημονίου .

  Ο κ. Σόιμπλε πάντως σημειώνει μέσα στο βιβλίο του:
  ==========================================
  *«Εγώ πάντως θα δυσκολευόμουν να κάνω έναν εκλογικό αγώνα με ένα κεντρικό μήνυμα και να πραγματοποιήσω κατόπιν το ακριβώς αντίθετο από αυτό».

  *Και συνεχίζει λίγο πιο κάτω κατά την εκφορά του λόγου του ο κ. Σόιμπλε
  ================================================
  αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα «μου είπε ότι θα κάνει έναν προεκλογικό αγώνα στον οποίον θα υποσχεθεί ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ, αλλά και ότι δε θα αποδεχθεί καμία μνημονική υποχρέωση.

  *Αν είναι έτσι του απάντησα, σου εύχομαι προσωπικά να μην κερδίσεις τις εκλογές.

  *Για αυτό και δεν εξεπλάγην όταν ο Τσίπρας τις κέρδισε, ούτε με ότι συνέβη μετά.

  *Ήμουν κάπως περίεργος πως θα έλυνε κατόπιν το πρόβλημα.
  ================================================
  Το έλυσε με το να κάνει το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που υποσχέθηκε στις εκλογές».
  ===============================================================

  ΣΧΟΛΙΟ: Τι άλλο να διαβάσει κανείς, για να αντιληφθεί πόσο «ΚΛΟΟΥΝ»“ είναι οι κυβερνώντες πολιτικοί, που γράφει ΟΛΟΣ ο Γερμανικός τύπος.

  Το βρόμικο ‘’ΔΙΠΛΟ παιχνίδι’’ του Τσίπρα, άλλα να συμφωνεί με τους έξω και άλλα να μας ’’προσφέρει’’ μέσα ως ΣΑΝΟ λησμονιάς και αποχαύνωσης, αποκαλύπτεται πλήρως, δείχνοντας με την πικρή γεύση της ΠΑΝΤΕΛΟΥΣ αποτυχίας , το εθνικό μας ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ! να αναθέσουμε την διακυβέρνηση σε Τσίπρες και ΚαΜένους εντελώς.

  Έχουν συμφωνήσει και ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ !!! σε όλες τις απαιτήσεις της ΕΕ από τον Ιούλιο του 2015.
  ===================================================================
  *ΣΗΜΕΡΑ! ..θυμήθηκαν να φέρουν αντιρρήσεις στις συμφωνίες αυτές?
  *Έχουμε εξευτελισθεί διεθνώς με τον ΗΛΙΘΙΟ και κουτοπόνηρο τρόπο που προσπαθούμε σαν χώρα μέλος της ΕΕ να διαψεύσουμε την ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ και συνεχίζουμε ΔΙΑΡΚΩΣ την ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ !!! των Ελλήνων.

  *Τελικά σε αυτή την κυβέρνηση υπάρχει κάποιος που διαθέτει ΦΙΛΟΤΙΜΟ?
  Μάλλον ..ΟΧΙ !!! αφού θα είχε ΗΔΗ παραιτηθεί ΑΜΕΣΩΣ!!!!

  • Μήνυμα Βερολίνου: Δεσμευτικά τα συμφωνηθέντα, δεν αλλάζουν από τη νέα κυβέρνηση
   ===============================================================
   Τήρηση της συμφωνίας Ελλάδας-εταίρων ζήτησε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, στέλνοντας… μετεκλογικό μήνυμα στην Αθήνα.
   Το Βερολίνο τόνισε ότι παρά την προεκλογική εκστρατεία η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο τρίτο πρόγραμμα, αλλά και ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν προκύψει από τις εκλογές πρέπει να το εφαρμόσει.
   «Τα όσα συμφωνήθηκαν για την Ελλάδα είναι δεσμευτικά», διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γκέγκερ, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα από μια νέα κυβέρνηση». Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ είπε ακόμη σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις «υποθέτω ότι γίνονται πολύ λίγα πράγματα», συμπληρώνοντας ότι παρ” όλα αυτά εξακολουθεί να ισχύει το συμπεφωνημένο χρονοδιάγραμμα».

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.