ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση, αλλά και αναπάντητα ερωτήματα για τις offshore πολιτικών

«Εξωχώριες»… σκιές στο «ηθικό πλεονέκτημα»

Ερωτήματα προκαλεί η διάταξη για την «νομιμοποίηση» πολιτικών προσώπων να διαθέτουν εξωχώριες εταιρείες, αρκεί αυτές να εδράζονται σε «συνεργάσιμες φορολογικά» χώρες, καθώς η αποκάλυψη του θέματος, σε συνδυασμό με την πολιτική σύγκρουση που αυτό έχει δημιουργήσει, δημιουργούν βαρύ κλίμα στην κυβέρνηση και απειλούν το «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ.
tsipras

Bεβαίως, η κυβέρνηση, μετά την πρώτη «αμυντική» αναφορά στο θέμα, από χθες έχει περάσει στην επίθεση, καταλογίζοντας πρακτικές «μονταζιέρας» στα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη στη ΝΔ.

Η αποκάλυψη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» προκάλεσε σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις και το κλίμα στα κυβερνητικά κλιμάκια είναι βαρύ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτίθενται στην κυβέρνηση αφήνοντας υπονοούμενα περί «εκ των υστέρων» νομιμοποίησης που… κάτι σημαίνει, ενώ κυβερνητικές πηγές σημειώνουν κατηγορηματικά ότι η διάταξη δεν αφορά νυν υπουργούς ή βουλευτές –υποστηρίζουν, δηλαδή, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν πήγε να «καλύψει» κανένα πολιτικό πρόσωπο.

«Διεθνείς υποχρεώσεις», αλλά και… αντιφάσεις

Μάλιστα, το Μαξίμου χθες παρέπεμψε οργισμένο σε «τεχνική» ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία σημειώνεται ότι η Ελλάδα απλώς τηρεί την υποχρέωσή της να εναρμονιστεί με την διεθνή νομοθεσία επί του θέματος.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «η Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, είναι υποχρεωμένη να εναρμονίζει τη νομοθεσία της σύμφωνα με τις συστάσεις διεθνών οργανισμών στους οποίους είναι μέλος. Για το συγκεκριμένο ζήτημα η GRECO (Ομάδα Κρατών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς που λειτουργεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης), στον 4ο κύκλο αξιολόγησης της χώρας μας, ζήτησε να αναθεωρηθεί το συγκεκριμένο άρθρο για τις εξωχώριες εταιρείες, καθώς προκύπτουν σημαντικές αντιφάσεις που καθιστούν το πλαίσιο ασαφές, επισφαλές και αντιπαραγωγικό. Να σημειωθεί ότι η ΝΔ έχει
υπερψηφίσει πολλάκις διατάξεις που υποχρεώνουν την Ελλάδα να συμμορφώνεται στις συστάσεις της GRECO (π.χ. αρ. 3 παρ. Γ, υποπαρ. 5.3 Ν. 4336/2015)», σημειώνει χαρακτηριστικά το υπουργείο.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το κυβερνητικό επιχείρημα αναφέρεται σε «υποχρεωτική» εναρμόνιση, η κυβέρνηση… καλεί την αντιπολίτευση σε συνεννόηση για να «διορθωθεί» ο νόμος –πράγμα που σημαίνει ότι αφήνει ανοιχτό παράθυρο να αψηφήσει η χώρα μας αυτή την «διεθνή υποχρέωση». «Εάν η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί να θέσει θέμα για καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε οποιαδήποτε μη ελληνική εταιρία, τότε «η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε πρόταση που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της διαφάνειας στο πολιτικό σύστημα, αρκεί να είναι συμβατή με τις διεθνείς συνθήκες και το κοινοτικό κεκτημένο», σημειώνεται χαρακτηριστικά, πράγμα που σημαίνει ότι επί της ουσίας προκύπτει αντίφαση: πώς η κυβέρνηση καλεί
την αντιπολίτευση να συμφωνήσει σε… κατάργηση της εν λόγω διάταξης, αν αυτή είναι «υποχρεωτική»;

Συν τοις άλλοις, το κλίμα στο Μαξίμου είναι βαρύ με δεδομένο ότι το θέμα αφορά στο περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ και ευλόγως η διάταξη προκαλεί σκιές. Συν τοις άλλοις, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση απάντησε ως προς το «τεχνικό» θέμα των υποχρεώσεων, παραμένει αναπάντητο το ηθικό ερώτημα: αν, δηλαδή, είναι δυνατόν ένας πολιτικός να διαθέτει offshore εταιρεία –έστω και σε «φορολογικά συνεργάσιμη» χώρα- και, άρα να πληρώνει λιγότερους
φόρους…

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. S. Porky 15:41 30/05/2016

    Δηλαδή η ΕκτςΧοριου αρκεί νά πληρώνει τό ίδιο ή καί παραπάνω, να βριςκεται στό ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ καί πρό πάντων να μη τό φωνάζει στίς εκκλησιές και νά ενοχλεί τούς Παπάδες. Τότε δέν ενοχλεί κανένα!
    Αλλά πως ΣΑΣ ξεφυγε εσάς τους γραφιάδες και τους 147 τήν ώρα πού γινόταν η συζήτηση στήν Βουλή δέν τό καταλαβαίνω. Εςύ Ελεύθερε μου άνθρωπε τό καταλαβαίνεις;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.