ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο έκτακτο Eurogroup

Φρ. Ολάντ: Θέλουμε συμφωνία για την Ελλάδα τη Δευτέρα

«Η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει τη Δευτέρα μια συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα» κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στεφάν Λε Φολ.

«Η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει τη Δευτέρα μια συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα. Είναι ένα μήνυμα στο οποίο επιμένω, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το είπε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο», εξήγησε ο Λε Φολ μεταφέροντας τη δήλωση αυτή που έγινε στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Διευκρίνισε ότι «η κατάσταση της Ελλάδας μπορεί να είναι ένα στοιχείο που καθιστά εύθραυστη την ευρωζώνη», εκτιμώντας ότι πρέπει «συνεπώς να παραμείνουμε στη γραμμή που ακολουθεί σήμερα η ευρωζώνη: σταθερότητα και επιστροφή της ανάπτυξης».

Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να επαναληφθεί ένα «σενάριο κρίσης» αναφορικά με την Ελλάδα όπως το 2015, εκφράζοντας παράλληλα μετρημένη αισιοδοξία αναφορικά με τις πιθανότητες να επιτευχθεί μια συμφωνία τη Δευτέρα.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Mνήμων 17:20 04/05/2016

    Για την ΑΟΖ χρειάζονται πολλά περισσότερα από «νοικιασμένες Fremm» – Αλήθειες για τις φρεγάτες

    Όσοι συνδέουν την “διασφάλιση της ΑΟΖ” με την “εδώ και τώρα έστω και με νοίκι”“απόκτηση” δύο φρεγατών Fremm από τη Γαλλία, έχουν στην καλύτερη περίπτωση παραπλανηθεί . Αν η “διασφάλιση” της ΑΟΖ ήταν τόσο απλή υπόθεση δεν θα το κουβεντιάζαμε να δώσουμε και ένα και δύο και πέντε δις για να προμηθευτούμε τα πλοία σωτήρες.

    Η ΑΟΖ διασφαλίζεται -ή τέλος πάντων μπορεί να διασφαλιστεί- με την ουσιαστική ενδυνάμωση και αναβάθμιση του λεγόμενου “άξονα” Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας για παράδειγμα. Δεν χρειάζονται όπλα γι΄ αυτό; Βεβαίως και χρειάζονται. Αλλά στην Ελλάδα θα πρέπει επιτέλους να μάθουμε να αγοράζουμε ότι πραγματικά χρειάζεται η χώρα και όχι ότι έχει μείνει στο ράφι άλλων χωρών. Και οι Fremm ,τουλάχιστον έξι απ΄ αυτές που είχε παραγγείλει το γαλλικό ναυτικό και τις “έκοψε” για λόγους οικονομίας έχουν μείνει στο ράφι του Ολάντ . Αυτή είνα η πρώτη αλήθεια.

    Η δεύτερη αλήθεια είναι οτι η Γαλλία προσπάθησε να “σπρώξει” και τις έξι φρεγάτες στην Ελλάδα, δήθεν με προνομιακούς όρους και με το “τυράκι” της σωτηρίας των ναυπηγείων Ελευσίνας. Έπρεπε να βγει δημόσια ο ίδιος ο Βενιζέλος και να αποκαλύψει ότι το κόστος μιας τέτοιας προμήθειας θα άγγιζε τα 7 δις για να “μαζευτούν” οι επίδοξοι “ναύαρχοι”.

    Όσο για την Ελευσίνα; Ασφαλώς η ανάληψη έργου σ΄ ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα θα ήταν σημαντική. Επειδή έχουμε προσωπική άποψη των γαλλικών ναυπηγείων στη Λοριάν και των προβλημάτων που έχουν ,είμαστε εξαιρετικά καχύποπτοι για την πρόθεση των Γαλλων να “σώσουν” την Ελευσίνα και να αφήσουν τα δικά τους ναυπηγεία να καταρρεύσουν. Αλλά αυτό είναι εκτίμηση.

    Η τρίτη αλήθεια είναι ότι η συζήτηση για το πόσο μας “πάνε οι Fremm” πρέπει να γίνει σοβαρά ,όχι μέσω …”παπαγάλων” που για δικούς τους λόγους προσπαθούν να μας πείσουν ότι με τις δύο Fremm “φθάνουμε Άγκυρα”. Οι μόνοι που πρέπει να έχουν άποψη είναι οι επαγγελματίες . Και αν έχουμε “διαβάσει” σωστά τις απόψεις που διατυπώνονται σε συσκέψεις η πλειοψηφία δεν έχει πειστεί.

  2. N Bράχος 17:17 04/05/2016

    ΟΙ ‘’ΦΙΛΟ’’ ΓΑΛΛΙΚΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΜΑΣ

    Το ενδιαφέρον της Γαλλικής πλευράς για τους εξοπλισμούς είναι παλιό και ξεκινά από την κυβέρνηση Σημίτη. Συνεχίστηκε έντονα και κατά τη διακυβέρνηση Σαμαρά αφού ο Χρ. Χούμπαυλης είχε οικογενειακές σχέσεις με τον τότε πρόεδρο της ΝΔ.
    Τώρα πια που έφυγαν από τη μέση Ρώσοι και Αμερικανοί, το ενδιαφέρον της Γαλλίας έγινε κάτι παραπάνω από στενό… και βεβαίως ο φάκελος «Λουκάς Ρωμανός» αραχνιάζει στα συρτάρια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το… καλό του τόπου!
    Φανταστείτε κάποια στιγμή η δημοσιογραφική έρευνα να έφερνε στο φως τον φάκελο με τα στοιχεία των μιζών από τα γαλλικά εξοπλιστικά… με τους δημοσιογράφους και τις εφημερίδες που πληρωνόντουσαν μέσω Κυπριακής εταιρείας από την γαλλική κρατική εταιρεία DCN για να γράφουν υπέρ της Ντασό.
    Αν δει κανείς τα αποδειχτικά πληρωμών θα διαπιστώσει ότι υπήρχαν εφημερίδες που έπαιρναν 25 εκατομμύρια ελληνικές δραχμές την εβδομάδα!!!
    Φανταστείτε να βγει και το όνομα του Έλληνα FIXER που όλα αυτά τα χρόνια κανονίζει τις δουλειές των Γάλλων και μοιράζει τις μίζες.
    Και φανταστείτε να αποδειχθεί ότι είναι Πασόκος που όμως διατηρεί τον ίδιο ρόλο ακόμα και σήμερα με όλες τις κυβερνήσεις!!!
    Και φανταστείτε όλα αυτά να τα ξέρει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Μαξίμου και να μην πηγαίνουν το φάκελο στη δικαιοσύνη όπως έκαναν με τις προηγούμενες περιπτώσεις μιζών.
    Η έκρηξη από τις αποκαλύψεις θα είναι υπερκαινοφανής!!! Διότι θα τινάξει την Μπάνγκα και σε πολιτικό επίπεδο, σε όλο αυτό το ωραίο αφήγημα ότι οι φίλοι μας οι Γάλλοι έβαλαν πλάτη για να μειώσουν το χρέος της χώρας.
    Υπομονή, όλα στην ώρα τους.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.