ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

Περήφανος για τη μεταρρύθμιση

Γ. Κατρούγκαλος: Το 2018 θα ξαναμιλήσουμε για το ΕΚΑΣ

Περήφανος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, χαρακτηρίζοντας το νέο σύστημα δίκαιο με ίσους κανόνες για όλους.
katrougalos1

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πέτυχε το μεγάλο στοίχημα που είχε, που ήταν η διαμόρφωση ενός δίκαιου συστήματος.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε: «Ήταν για εμένα το μεγάλο στοίχημα: Πώς μία υποχρέωση που μας ήρθε από το μνημόνιο και έχει όλα αυτά τα κακά πράγματα, όπως τη μείωση της δαπάνης κατά 1%, το κόψιμο του ΕΚΑΣ πώς θα μπορούσα αυτά να τα εφαρμόσω, όπως ήταν στο μνημόνιο; Οπότε, πράγματι, θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση. Εγώ προσπάθησα όλα αυτά να τα ενσωματώσω σε μία πολύ μεγαλύτερης στόχευσης μεταρρύθμιση, που θα κάλυπτε και κάτι που το έχει ανάγκη ο τόπος εδώ και δεκαετίες: Το να ξαναφτιάξουμε το συνταξιοδοτικό μας σύστημα από την αρχή, να προστατεύει τους πιο αδύναμους και να έχει κανόνες ισότητας. Και, ακριβώς, επειδή το πέτυχα αυτό και επειδή βασικές αρχές της αριστεράς είναι η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη, πιστεύω ότι έκανα το χρέος μου. Και πράγματι είμαι περήφανος γι' αυτή τη μεταρρύθμιση».

Αναφερόμενος στην κατάργηση του ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι θα είναι κλιμακωτή, επισημαίνοντας ότι το ΕΚΑΣ ήταν μία προνοιακή παροχή, μία παροχή που δεν αντιστοιχούσε σε εισφορές και, μάλιστα, δινόταν, μετά από έλεγχο εισοδημάτων.

«Εμείς θελήσαμε το ρόλο που επιτελεί το ΕΚΑΣ, να τον παίξει στο μέλλον η εθνική σύνταξη. Το ΕΚΑΣ δεν ήταν ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια των ηλικιωμένων, γιατί από ένα τυχαίο γεγονός που εξαρτάται από τα εισοδήματα, κάποιος ο οποίος είχε λιγότερες εισφορές από κάποιον άλλον, μπορούσε να κατέληγε να λάμβανε μεγαλύτερη σύνταξη, ενώ τώρα με το νέο σύστημα η εθνική σύνταξη θα είναι η βάση για όσο θα πάρει ο οποιοσδήποτε στο μέλλον» υπογράμμισε ο υπουργός. Όπως είπε, «το 2018, θα δοθεί ένα μεγάλο κομμάτι από αυτό που χάθηκε από το ΕΚΑΣ, ενώ διευκρίνισε ότι τότε θα επανυπολογιστούν όλες οι συντάξεις.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μία αναπροσαρμογή στις επικουρικές, που θα αφορά λιγότερο από το 10% των συνταξιούχων.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι προσπάθησε να βελτιώσει τη δομή του συστήματος και όχι να λύσει μόνο το δημοσιονομικό πρόβλημα, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. «Δεν θα κάνουμε οριζόντιες μειώσεις, αλλά η εξοικονόμηση θα βγει από τη δομή, την αρχιτεκτονική της μεταρρύθμισης. Ξεχωρίσαμε τις προνοιακές παροχές από τις συνταξιοδοτικές» διευκρίνισε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι η προσπάθεια επικεντρώθηκε στο πως θα μοιραστεί πιο δίκαια μία μικρότερη συνταξιοδοτική πίτα.

«Εξασφαλίσαμε ότι, όποιοι έχουν εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ, που σήμερα είναι, δυστυχώς, η μεγάλη πλειονότητα, αυτοί θα πάρουν με το δικό μας νόμο καλύτερη σύνταξη από αυτή που θα έπαιρναν» σχολίασε ο κ. Κατρούγκαλος.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Καλά, αφενός δεν ξέρουμε αν θα είσαι Ελλάδα το 2018, αφετέρου ας μιλήσουμε για το σήμερα:

  «Η κυβέρνηση συνεχίζει να ζει σε έναν κόσμο εικονικής πραγματικότητας στον οποίο όλα βαίνουν καλώς!!!, αλλά η καθημερινότητα κραυγάζει με αγωνία», αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, αποκαλύπτοντας παράλληλα, πως «για πρώτη φορά, από την ίδρυση του ΟΑΣΑ, λεωφορεία αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία και έμειναν στο αμαξοστάσιο του Αγ. Ιωάννη Ρέντη και του Ελληνικού, καθώς δεν υπάρχει… πετρέλαιο για να ανεφοδιαστούν».

  «Αντί να κάνουν δρομολόγια και να εξυπηρετούν τους πολίτες, «σταλιάζουν», όπως και οι επιβάτες του λεκανοπεδίου στις στάσεις, δημιουργώντας ουρές, έξω από το αμαξοστάσιο της Π. Ράλλη για να βάλουν μια στάλα πετρέλαιο, για πόσο ακόμη;», διερωτάται ο κ. Μανιάτης και συμπληρώνει: «Προφανώς, αφού οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, συμβάλλοντας στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει ένα πλασματικό πρωτογενές πλεόνασμα, έκαναν στάση πληρωμών και στα καύσιμα».

  «Το μάρμαρο το πληρώνουν οι “προνομιούχοι” πολίτες που χρησιμοποιούν τις συγκοινωνίες για τη μετακίνησή τους», επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και καλεί τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σπίρτζη «να εξηγήσει την απόλυτη απαξίωση των ΟΣΥ που είναι το πρώτο βήμα για να ανοίξει ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού. Πέρσι, προσέφερε δωρεάν διαδρομές με τα μέσα συγκοινωνίας για να κατευνάσει τον θυμό του κόσμου από τα capital controls».

  «Φέτος, ούτε αυτό μπορεί να κάνει, γιατί ξέμεινε από καύσιμα. Έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες!», καταλήγει ο κ. Μανιάτης.

 2. ΝΜαν. 12:48 14/05/2016

  ΤΟΝ ΑΝΑΤΡΕΨΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΔΩΣΑΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΠΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
  ======================================================
  Κάθε μέρα που περνά αφήνει πίσω της ένα ακόμη γκρεμισμένο καλτερίμι σωτηρίας και λύτρωσης.
  Έτσι δεν είναι ούτε παράκαιρο ούτε και περίεργο να σκεφτούμε πως φτάσαμε σήμερα εδώ που είμαστε και πως(?) θα είμαστε, αν είχαμε ενεργήσει με λογική, με ωρίμανση και όχι με ιδιοτέλεια και συναίσθημα.
  *Διώξαμε ένα πρωθυπουργό και μία κυβέρνηση που πρόσφατα είχαμε ψηφίσει με 44%, υπακούοντας σε πολιτικές ύαινες , σε αποστάτες, σε προδότες, σε μπολσεβίκους και χρυσαυγίτες συμμορίτες.
  *Προδώσαμε και διώξαμε τους ανθρώπους που απέδειξαν, όσο έμειναν, ότι μπορούσαν να μας σώσουν να ορθοποδήσουμε.
  *Προδώσαμε τον ΕΝΤΙΜΟ Γιώργο Παπανδρέου, γιατί μας ‘’διέταξαν’’ τα αφεντικά μας, με πρωτεργάτη έναν Μπαρόζο της διαπλοκής και της υποτέλειας.
  * Τον προδώσαμε , τον διώξαμε γιατί μας είπε την ΑΛΗΘΕΙΑ ! και κατάφερε να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα που υπήρχε στην Ευρώπη , να ανατρέψει και να ‘’καταργήσει’’ τη ρήτρα ‘’ΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ’’ , να βρεί τρόπους και κεφάλαια ώστε να μη χρεοκοπήσουμε και τέλος να υποχρεώσει τους Ευρωπαίους να προβούν σε ΜΕΙΩΣΗ-ΚΟΥΡΕΜΑ του χρέους κατά 120 Δις ευρώ και φέραμε στη θέση του ότι το χειρότερο θα μπορούσε να μας τύχει.
  *Έναν ‘’σαγματοποιό’’ και ένα πληθωρικά ατάλαντο και αδίστακτο φαταούλα, δύο απόκληρους της κοινωνικής ευαισθησίας, δύο αδίστακτους βρικόλακες της εξουσίας, δύο προικοθήρες της παρανομίας, της συκοφαντίας, της ψευτιάς και της απάτης, δύο εμπόρους πατριδοκαπηλίας?
  *Τον προδώσαμε γιατί ήταν ο ΜΟΝΟΣ που μιλούσε για επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όχι των τραπεζιτών, με ταυτόχρονη εκχώρηση κοινών μετοχών για εξασφάλιση του Ελληνικού λαού? Και κανείς δεν μιλά σήμερα για το έγκλημα που διεπράχθη όταν ‘’έδιωξαν’’ τον Παπανδρέου?
  *Τον προδώσαμε γιατί ο Παπανδρέου ήταν ο μόνος που επέβαλε πρόστιμα ύψους 1,2 ΔΙΣ ευρώ στο Λάτση και τον Βαρδινογιάννη για την λαθροδιακίνηση πετρελαίου,αποδεικνύοντας για πρώτη φορά την ύπαρξη και τη θέλης λειτουργίας κράτους δικαίου και σήμερα ο δουλοπρεπής Σαμαράς τα… χαρίζει, αφού τον κρατάνε και τον ‘’συντηρούν’’ …ενημερωτικά ?
  *Τον προδώσαμε γιατί ΑΡΝΗΘΗΚΕ να ‘’συντηρήσει’’ την χρόνια διαπλοκή των ΜΜΕ και των νταβατζήδων που τα ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ? Επέβαλε φόρους και αποφάσισε να ξεκαθαρίσει το τοπίο της διαπλοκής και τότε όλοι ‘’της πολιτικής’’ απέδειξαν το μέγεθος της διαπλοκής τους.
  *Τον προδώσαμε, τον διώξαμε, γιατί ψήφισε νόμους που καταπολεμούσαν την φοροδιαφυγή, τη διακίνηση του ‘’μαύρου’’ χρήματος, που κτυπούσε τη διαφθορά ,τη διαπλοκή και βοηθούσε τον αδύναμο και τον συνταξιούχο. Οι ειδικές αίθουσες στον Κορυδαλλό για τους μεγαλοφοροφυγάδες αποδεικνύει την θέληση για μια ευνομούμενη πολιτεία.
  *Έτσι αφού διώξαμε τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο, που πρόδωσαν, αποστάτησαν και κατέστρεψαν την Ελλάδα ανατρέποντας τον νόμιμο πρωθυπουργό και διαλύοντας το Πασοκ κατόπιν εντολών των διεθνών Μπαρόζων και των ντόπιων ‘’Ψυχάρηδων’’ και Μπομπολαίων και μη έχοντας ‘’βάλλει μυαλό’’, πέσαμε ξανά θύματα του δόγματος της διαπλοκής ακροδεξιο-‘’αριστερών’’ αγραμμάτων και ηλιθίωνΤσίπρα και του καΜένου εντελώς, που η διαπλοκή και οι νταβατζήδες ‘’οδήγησαν’’ στην εξουσία, για να συνεχίσουν το ‘’έργο’’ ( Αστέρας της Γλυφάδας, αεροδρόμια, κτλ) που δεν πρόλαμε να ξεπουλήσει η κλίκα Σαμαρά –Βενιζέλου.
  *Τι ακριβώς ψάχνουμε και τι ζητάμε σήμερα, όταν οι διαπλεκόμενοι τροβαδούροι του φασιστοσταλινισμού,της λασπολογίας, της υποσχεσιολογίας , της φοροδιαφυγής ,,της απέραντης και ασύδοτης και ΑΔΙΚΗΣ φορολογίας των μικρών και των αδύναμων, ξεπουλάνε την δημόσια περιουσία αντί πινακίου φακής, προσπαθώντας να βρούν ‘’ερείσματα’’ που θα τους σώσουν από την οργή του προδομένου και εξαθλιωμένου λαού, που ΤΩΡΑ ! δυστυχώς αντελήφθη το μέγεθος της εξαπάτησης και της ατιμίας.
  *Διώξαμε λοιπόν τον ΕΝΤΙΜΟ Παπακωνσταντίνου, για να ξεπουλήσουν οι άθλιοι, τον δημόσιο πλούτο αντί πινακίου φακής και ΚΑΝΕΙΣ ! δικαστής δεν βρίσκεται να υπερασπισθεί το δημόσιο συμφέρον?….
  *Στείλαμε στο ειδικό δικαστήριο χωρίς ΙΧΝΟΣ ντροπής και εθνικής συνείδησης τον άνθρωπο που επέβαλε πρόστιμο σε ΛΑΤΣΗ και Βαρδινογιάννη, αποδεικνύοντας ότι, όταν υπάρχει θέληση και ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ το κράτος μπορεί λειτουργήσει και τα δημόσια ταμεία να εισπράξουν τα πρόστιμα της παράνομης διαπλοκής και συντεχνίας.
  *Στείλαμε στο ειδικό δικαστήριο τον υπουργό που με μόνη επιπλέον φορολογία 4 δις ευρώ ΚΑΤΑΦΕΡΕ να μειώσει τον έλλειμμα κατά 40% και το χρέος κατά 15 Δις ευρώ.
  *Τι ακριβώς ζητάμε σήμερα, όταν έχουμε μπροστά μας τους νόμιμους εκείνους κυβερνώντες, που απέδειξαν ότι και θέλουν και μπορούν να δημιουργήσουν τη νέα Ελλάδα των παιδιών μας και που ανέτρεψαν τα μίσθαρνα όργανα της διαπλοκής , της αποστασίας της προδοσίας.
  *Ντρεπόμαστε να αναγνωρίσουμε τά λάθη που κάναμε κάτω από την πίεση, τη συκοφαντία, τα ψεύδη και τους ‘’λιθοβολισμούς’’ της ΚΛΙΚΑΣ των Σαμαράδων, των Τούρκογλων, της συμμορίας χρυσαυγιτών και της παράνομης συμβίωσης Τσιπρέων και ΚαΜένων εντελώς και αφήσαμε εκτός βουλής τους ΜΟΝΟΥΣ που μπορούσαν και ήθελαν να σώσουν την Ελλάδα και τα παιδιά μας?
  *Έτσι ‘’αποδείξαμε’’ ότι δεν ήταν τυχαία η αποτυχία της επανεκλογής του ευπατρίδη και πατέρα του ΑΣΕΠ Σάκη Πεπονή, που καταψηφίστηκε! από εμάς, γιατί δεν μας αρέσει η εντιμότητα, η καθαρότητα, η ευνομία και η ισονομία και στη συνέχεια τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου τον Γιάννη Ραγκούση του ΔΙΑΥΓΕΙΑ ,της διαφάνειας και της προστασίας του δημοσίου χρήματος και όλους τους έντιμους ‘’κηπουρούς’’, που τόσο είχαμε και έχουμε ανάγκη..
  *Τι ακριβώς συμβαίνει?
  Είμαστε τόσο διεφθαρμένοι , ή, είμαστε τόσο ‘’καθαρόαιμα’’ ΑΦΙΛΟΤΙΜΟΙ?
  Ίσως αρεσκόμαστε και στην πολιτική λάσπη, πέραν από την συμβίωση της υποτέλειας και της άρνησης.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.