ΕΛΛΑΔΑ

«Να την αδειάσουμε χωρίς χρήση βίας»

Γ. Μουζάλας: «Η Ειδομένη πρέπει να διαλυθεί και θα διαλυθεί»

«Η Ειδομένη πρέπει να διαλυθεί και θα διαλυθεί» επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, και κάνει λόγο για πύκνωση των παρεμβάσεων στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να θέτει, όπως διευκρινίζει, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Σχετικά με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ο κ. Μουζάλας τη χαρακτηρίζει «σύσκεψη εργασίας», επισημαίνει ότι έγινε «μέσα στη συνεχή προσπάθειά μας να απελευθερωθεί η Ειδομένη και να λυθεί το πρόβλημα και με τη σιδηροδρομική γραμμή και με τους πρόσφυγες» και διευκρινίζει ότι έχουν προηγηθεί και άλλες επισκέψεις του στη Θεσσαλονίκη για το θέμα αυτό. «Είναι συσκέψεις εργασίας που αποσκοπούν στο να τελειώσει αυτή η φρίκη της Ειδομένης», υπογραμμίζει.

Ο κ. Μουζάλας χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ειδομένη «προσβολή», που «πρέπει να σταματήσει». Τις επόμενες ημέρες, τονίζει, «θα πυκνώσουν οι παρεμβάσεις στην περιοχή, θα πυκνώσει η προσπάθεια διαλόγου, θα πυκνώσει η προσπάθεια δημιουργίας καινούριων θέσεων, θα πυκνώσει η προσπάθεια ελέγχου για το ποιος μπαίνει και τι κάνει μέσα στην Ειδομένη».

Σε ερώτηση εάν έχει θέσει χρονοδιάγραμμα για την εκκένωση του καταυλισμού, ο αναπληρωτής υπουργός απαντά ότι «δεν βάζω χρονοδιαγράμματα». «Η προσπάθεια αυτή έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό, δημιουργούμε θέσεις και συνθήκες, ώστε χωρίς χρήση βίας να μπορέσουμε να αδειάσουμε την Ειδομένη.

Από εκεί και πέρα όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο καλύτερα είναι», συμπληρώνει.

Εξάλλου, ο κ. Μουζάλας αναφέρει ότι εάν η παραμονή των προσφύγων στην Ειδομένη αποτελεί ηθελημένη επιλογή, ενώ υπάρχουν θέσεις φιλοξενίας, τότε «όποιος έχει μια τέτοια επιλογή, θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες αυτής της επιλογής».

Ωστόσο, διαψεύδει τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σχέδιο της κυβέρνησης περί μη ανανέωσης των αδειών παραμονής όσων προσφύγων επιλέγουν να παραμείνουν στην Ειδομένη και εξηγεί: «Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Τα χαρτιά που έχουν πάρει αυτοί οι άνθρωποι που είναι εκεί, σε ένα ποσοστό 70% έχουν λήξει. Δηλαδή το χαρτί τους δεν έχει ισχύ. Εμείς λέμε ότι εάν αυτοί έρθουν στα camps το χαρτί τους θα ανανεωθεί αυτόματα. Η διαφορά είναι ότι δεν απειλούμε, δίνουμε προσδοκία νομιμότητας».

«Νομίζω ότι γράφτηκε εκφοβιστικά», συνεχίζει και υπογραμμίζει ότι «εγώ το βάζω σαν προσδοκία, όχι σαν εκφοβισμό. Εκεί είναι παράνομοι. Αν η αστυνομία αρχίσει ελέγχους, τα χαρτιά τους δεν ισχύουν. Αν πάνε στα camps τα χαρτιά τους αυτόματα θα επαναποκτήσουν ισχύ. Είναι δώρο, δεν είναι απειλή. Εάν ήταν απειλή, θα βάζαμε την Αστυνομία όποιον βγαίνει από την Ειδομένη να πάει στο Πολύκαστρο να τον συλλάβει. Είναι προσφορά, είναι διαφορετικό πράγμα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.