ΕΛΛΑΔΑ

Τι ανακοίνωσε η ΔΕΔΔΗΕ

Γενική διακοπή ρεύματος στη Ρόδο στις 9 Μαρτίου: Αιτία η χαμηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας

Η χαμηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι η αιτία της γενικής διακοπής ρεύματος που συνέβη στις 9 Μαρτίου στη Ρόδο, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συστήθηκε για τη διερεύνηση των αιτίων του μπλακ αουτ. Αντίθετα, τονίζεται στο πόρισμα, «το σύστημα της Ρόδου δεν αντιμετωπίζει κανένα παρόμοιο κίνδυνο σε περιόδους υψηλής ζήτησης, όπως κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου».
rodos5

Σύμφωνα με το Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) τα συμπεράσματα της επιτροπής αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής:

- Οι κοινές συνθήκες όλων των διακοπών ήταν η λειτουργία του συστήματος σε χαμηλή ζήτηση σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα αέργου ισχύος που εμφανίστηκαν στο δίκτυο. Η εμφάνιση τόσο υψηλών επιπέδων αέργου ισχύος σε ένα μικρό αυτόνομο σύστημα με ένα μοναδικό σταθμό παραγωγής, όπως αυτό της νήσου Ρόδου, είναι εξαιρετικά σπάνιες διεθνώς και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τεχνική αδυναμία του ηλεκτρικού δικτύου ή του σταθμού παραγωγής της Ρόδου.

- Σε όλα τα συμβάντα, η συνολική ανάγκη απορρόφησης αέργου ισχύος ήταν μέσα στις δυνατότητες των μονάδων παραγωγής του ΑΗΣ Ρόδου, που βρίσκονταν σε λειτουργία και εντός των προβλέψεων του Κώδικα Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών.

- Δεν απαιτείται λειτουργία επιπλέον μονάδων για την απορρόφηση αέργου ισχύος.

- Ως προς τη λειτουργία των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και συγκεκριμένα των αιολικών πάρκων, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία των τριών διακοπών, δεν προκύπτει οποιαδήποτε αρνητικά συνεισφορά τους στα συμβάντα.

Ο ΔΕΔΔΗΕ τονίζει τέλος ότι ιδιαίτερα για τη διασφάλιση της ηλεκτροδότησης της πόλης της Ρόδου απαιτείται η κατασκευή υποσταθμού εντός της πόλεως, σύμφωνα με το πρόγραμμα ανάπτυξης του Διαχειριστή.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.