ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επικεφαλής της Δημ. Συμπαράταξης στην «Ημερησία»

Γεννηματά: Νέα αυταπάτη ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη

gennimata

Η αξιολόγηση και αν ολοκληρωθεί δεν δίνει από μόνη της βιώσιμη λύση για τη χώρα. Η νέα αυταπάτη είναι ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης, θα πυροδοτήσει και την ανάπτυξη. Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση, ότι ο κος Τσίπρας και η κυβέρνηση του μπορούν να "εκτινάξουν το ελατήριο" της οικονομίας. Δεν το πιστεύουν, δεν ξέρουν, δεν μπορούν», δηλώνει, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά στην εφημερίδα «Ημερησία του Σαββάτου».

Τονίζει, μάλιστα, ότι δεν περιμένει τίποτα χειροπιαστό από τη συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη, καθώς όπως αναφέρει, η κυβέρνηση τα έδωσε όλα χωρίς αντίκρισμα και δεν φαίνεται να κερδίζει κάτι συγκεκριμένο στο ζήτημα του χρέους.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο και σχετικά με το "υπερταμείο" για τις ιδιωτικοποιήσεις αναφέρει χαρακτηριστικά:«Μεγάλη επιτυχία του Σόιμπλε! Η κυβέρνηση υποθηκεύει και εκχωρεί για 99 χρόνια, εθνικό πλούτο, για να πάρουν οι δανειστές πίσω τα χρήματα τους. Αυτό είναι το τίμημα της αναξιοπιστίας αυτής της κυβέρνησης. Με τα ψέματα και την ανικανότητα τους φτάσαμε εδώ».

Η κ. Γεννηματά υποστηρίζει ότι η χώρα χρειάζεται εθνική γραμμή και κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, ενώ για τα προσκόμματα στη συνεργασία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το Ποτάμι, επισημαίνει ότι αναμένει το πόρισμα της επιτροπής διαλόγου για να δοθούν πειστικές απαντήσεις προς την κοινωνία και να συσπειρωθεί ο χώρος.

«Σε αυτές τις δυνάμεις βρίσκεται ή βάση της κεντροαριστεράς που είναι για εμάς η ανεξάντλητη δεξαμενή οξυγόνου. Κάποιοι σήμερα όψιμα ανακάλυψαν το μεταρρυθμιστικό κέντρο. Θυμίζω, το κέντρο ιστορικά ανήκει στον αστερισμό της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Παράταξη που συνδέεται με μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Επομένως αυτή η αναφορά στο κέντρο δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι ή ένα πλαστό διαβατήριο για δεξιά στροφή. Επιτέλους είναι εθνική ανάγκη να ανασυγκροτηθεί η κεντροαριστερά απέναντι σε αυτό το διχαστικό δίπολο που πάνε να στήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. ένα τεχνητό δίπολο που αμφιβάλω πως θα σταθεί μιας και όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερο, Μητσοτάκης και Τσίπρας ακούγονται ίδιοι. Η δική μας η απάντηση είναι αυτόνομος πόλος με αυτοδύναμη στρατηγική κάτι που πρέπει να το αντιληφθούν όλες οι δυνάμεις του χώρου» καταλήγει στη συνέντευξη η Φώφη Γεννηματά.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

  ΠΡΟΤΑΣΗ

  Για τη Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής (άρθρο 68 του Συντάγματος και άρθρο 44 του Κανονισμού της Βουλής)

  Για θέμα γενικού ενδιαφέροντος

  Ανάγκη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής. Η δημοσιονομική κρίση είναι βαθιά και έχει διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα, οικονομικά και κοινωνικά. Η οξύτητα των προβλημάτων έχει προκαλέσει και μία εξαιρετικής έντασης και διάρκειας ιδεολογική κρίση στην ελληνική κοινωνία.

  Δεν είναι λίγα τα ακραία φαινόμενα. Ορισμένοι επεχείρησαν να οικοδομήσουν πολιτικές πάνω στην ύπαρξη των μνημονίων και στη διάκριση μεταξύ μνημονιακών και δήθεν αντιμνημονιακών δυνάμεων. Χωρίς όμως να υπολογίζουν την ανάγκη αποφυγής της δημοσιονομικής χρεοκοπίας και δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής. Αυτές οι πολιτικές συνοδεύθηκαν και από ένα πολιτικό λόγο και μία απόλυτη άρνηση συναίνεσης και συνευθύνης, ο οποίος συνέβαλε στην παράταση της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης γιατί οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο.

  Ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει την αλήθεια. Για τις πράξεις όλων μας. Για τις παραλείψεις όλων μας. Για τα ενδεχόμενα λάθη όλων μας. Όχι απλά για λόγους ιστορικούς. Ούτε με την κρυφή πρόθεση του οποιουδήποτε να αποδοθούν ευθύνες σε αντιπάλους. Ή και να μετακυλυθούν ευθύνες σε τρίτους. Η γνώση της ιστορικής αλήθειας είναι απαραίτητη προϋπόθεση να επανέλθει η πολιτική ζωή σε κανονικότητα, ιδίως μετά την εμπειρία των τελευταίων 12 ετών.

  Η ανάγκη ανάδειξης της αλήθειας, της μίας ή και των πολλών, έχει και ένα συγκεκριμένο πολιτικά αναγκαίο περιεχόμενο. Τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια πρέπει να λάβουμε αποφάσεις ως πολιτικό σύστημα και ως λαός για μια σειρά κρίσιμων ιστορικά θεμάτων. Από τις ελάχιστες προϋποθέσεις της ορθής λήψης αυτών των αποφάσεων είναι και η κατανόηση του πως φτάσαμε ως εδώ. Των αιτιών και των παραγόντων. Των συμπεριφορών μας και των τακτικών μας.

  Ασφαλώς όλα αυτά ενδιαφέρουν τον ελληνικό λαό. Δεν θέλει να είναι απαθής. Δεν θέλει να νιώσει συνένοχος. Θέλει να κατανοήσει και μετά να αποφασίσει. Οι ευκαιρίες είναι πολλές.

  Από το 1974 μέχρι σήμερα έχει κατοχυρωθεί το αδιαπραγμάτευτο ιστορικό, γεωπολιτικό, γεωοικονομικό και Δημοκρατικό κεκτημένο της Ελλάδας με την ισότιμη και ενεργή συμμετοχή της μέσα στις δομές και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, με όρους ασφάλειας, συνοχής και ανάπτυξης για να μην είναι η χώρα μας απομονωμένη, εκτεθειμένη και ευάλωτη στη δίνη και στην κρίση της Νοτιανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων.

  Τα ζητήματα που πρέπει να ερευνηθούν από την Εξεταστική Επιτροπή

  Ενόψει των παραπάνω ζητάμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με σκοπό:

  Α. Να ερευνηθεί, περιγραφεί και αναλυθεί η πορεία της οικονομίας κατά την περίοδο 2001 – 2004 και 2004 – 2009, καθώς και τα αίτια και οι συνθήκες που οδήγησαν στη δημοσιονομική κρίση και κρίση ανταγωνιστικότητας και οικονομική κατάρρευση της χώρας μας την περίοδο 2007 – 2015.

  Β. Να ερευνηθεί η διαδικασία ένταξης της οικονομίας μας στους Μηχανισμούς Στήριξης του πρώτου Μνημονίου και να εξεταστεί αν κατά το χρόνο λήψης των κρίσιμων αποφάσεων, υπήρχαν στη διάθεση της χώρας άλλες αξιόπιστες εναλλακτικές διαδικασίες και μέθοδοι αντιμετώπισης των προβλημάτων.

  Γ. Να ερευνηθεί το εύρος, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του πρώτου Μνημονίου και των μέτρων που εμπεριείχε. Πού και τι πέτυχε και πού και σε τι απέτυχε;

  Δ. Να ερευνηθεί πώς φθάσαμε στην υπογραφή του δευτέρου Μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων.

  Ε. Να ερευνηθούν ειδικά και να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του PSI. Την απομείωση και αναδιάρθρωση του χρέους τόσο ονομαστικό όσο και σε παρούσα αξία που συνιστά και το πλαίσιο για όποια περαιτέρω μείωση.

  ΣΤ. Να ερευνηθεί πως οδηγηθήκαμε στην αναγκαστική τραπεζική αργία με απόφαση της Κυβέρνησης, δύο μέρες μετά την προκήρυξη δημοψηφίσματος, καθώς και στα capital controls, ενόψει των πρόσφατων συγκλονιστικών αποκαλύψεων και δηλώσεων των πρωταγωνιστών εκείνων των ημερών από τις οποίες προκύπτει πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ των ουσιαστικών κυβερνητικών αποφάσεων και των δηλώσεων τόσο προς την ξένη κοινή γνώμη και δημόσιες αρχές, όσο και προς τον ελληνικό λαό.

  Ζ. Να ερευνηθεί και να αποτιμηθεί η διαδικασία, το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα του τρίτου Μνημονίου.

  Η. Να ερευνηθεί η πρόσφατη (Νοέμβριος 2015) διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Να προσδιορισθεί η ταυτότητα των ξένων επενδυτών και των κερδοσκοπικών funds. Να εκτιμηθεί η πραγματική τους εισφορά για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των ελληνικών τραπεζών, ενόψει του γεγονότος ότι οι τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών αγοράστηκαν με τιμή ανά μετοχή κοντά στο μηδέν, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των μετοχών πριν από την έναρξη της ανακεφαλαιοποίησης είχαν διαμορφωθεί σε επίπεδα πολλαπλάσιου ύψους. Επίσης να επιχειρηθεί η εξήγηση των αιτίων για τα οποία αποκλείσθηκαν οι έλληνες μέτοχοι, φυσικά πρόσωπα και φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

  Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2015.

  Οι υπογράφοντες βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

  1.Φωτεινή Γεννηματά, 2. Βασίλης Κεγκέρογλου, 3. Γιάννης Μανιάτης, 4. Εύη Χριστοφιλοπούλου, 5. Γιάννης Κουτσούκος, 6. Ανδρέας Λοβέρδος, 7. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, 8. Κώστας Σκανδαλίδης, 9. Χαρά Κεφαλίδου, 10. Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος, 11. Μιχαήλ Τζελέπης, 12. Δημήτριος Κρεμαστινός, 13. Γεώργιος Αρβανιτίδης, 14. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, 15. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, 16. Λεωνίδας Γρηγοράκος, 17. Ευάγγελος Βενιζέλος.

 2. freeman 15:34 21/05/2016

  Προς κάθε εμπαθή antiGap παραποταμοπασοκική οντότητα . Στην Ευρωπαική Σύνοδο Κορυφής Βρυξελλών 26-27/Οκτ/2011 ο Γ.Παπανδρέου συμφώνησε πρόσθετη οικονομική αναχρηματοδότηση 120δις Ευρώ και Haircut 50% στο ελληνικό χρέος για να μειωθεί κατά 100 δισ . Την συμφωνία 26-27/10/11 φυσικά έκτοτε την καπηλεύτηκαν -οικειοποιήθηκαν λόγω της καθολικής τους Μιντιακής υπεροπλίας οι ψυχαρολατρευτοί ΣαμαροΒενιζέλοι ως δικό τους επίτευγμα (PSI).
  Έκτοτε , δεξιοαριστεροί ουδέποτε κατάφεραν ΝΕΟ κούρεμα Ελληνικού Χρέους .
  Η νέα συμφωνία με τους Δανειστές , φυσικά συνοδευόταν από ΄πρόσθετα μέτρα τα οποία ΙΚΑΝΌΤΑΤΟΣ για να ΜΗΝ ψηφιστούν (από τους 154) , αριθμός Κυβερνητικών βουλευτών (κυρίως ΒενιζελοΨυχαρικοί) ΔΗΛΩΝΑΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ on air ΔΗΛΩΣΕΙΣ ότι ΔΕΝ τα ΨΗΦΙΖΟΥΝ (Αποστολάκη , Καιλή, Βασούλα, Γρηγοράκος, Καρτάλης, Κεφαλίδου, Γιαννακά , Σαλαγιάννης κλπ ) . Οι ΣαμαροΚουβελοΤσιπροΚαμένοι φυσικά , ΕΣΚΟΥΖΑΝ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΠΩΣ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ , ψηφοθηρώντας αισχρά πατριδοκάπηλα (όπως απέδειξαν τα μετέπειτα ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ & 3ο-4ο Συριζανελ Μνημονιάρες ) και υποδαύλιζαν τους συντεχνίτες , τους σταλινο-χιτλερικούς χουλιγκάνους και τους ΑνθιμοΚουράκους που αγκαλιασμένοι ΕΚΑΙΓΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ και ΑΚΥΡΩΝΑΝ Στρατιωτική Παρέλαση της Εθνικής Επετείου 28ής Οκτ , κινούμενοι κατά των ενόπλων τμημάτων των Ε.Δ και ώς ΣΤΑΣΙΑΣΤΕΣ προπηλακίζοντας τον ΠτΔ Παπούλια ως Προδότη Γερμανοτσολιά (ήταν πιασάρικη ψηφοπαγίδα τότε η Καμένη συνομωσιο-προδοτολογία από τους ΔεξιοΑριστερούς που μετά φυσικά ΕΓΛΥΨΑΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΦΤΥΝΑΝ για να κρατήσουν τις καρέκλες. ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ να χαθεί η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΡΙΩΣ του ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ του ΧΡΈΟΥΣ ΚΑΤΑ 100δις , ο ΕλληνοΑμερικανικής καταγωγής Ελληνας Πατριώτης & υπεύθυνος Συνταγματικά εκλεγμένος με 44% Πρωθυπουργός , ΚΑΤΕΦΥΓΕ στον ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΠΟΥ και ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΑΦΟΡΟΥΣΕ .Τότε ο Σαμαράς (σε συνεργασία με Μπαρόζο Ψυχάρη Βενιζέλο) εκ θαύματος ΕΓΙΝΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ . Ο Γ.Παπανδρέου , είχε χάσει μια προσωπική μάχη είχε ΟΜΩΣ κερδίσει έναν Εθνικό Πόλεμο. Η Ελλάδα είχε μείνει στην ΕΕ-ΟΝΕ ( 2ο Μνημόνιο & PSI , 12 Φεβ. 2012 με 199 ψήφους (πασοκ, ΝΔ) στη Βουλή επί Παπαδήμου . Την 20/9/2015 το 83% του Εκλογικού Σώματος συνειδητά ψήφισε Μνημονιακά πια κόμματα (πασοκ, ποτάμι, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Κεντρώοι) . . . είχε αρνηθεί το 2010-2011 να κάνει ότι έκαναν Πορτογάλοι, Ιρλανδοί, Κύπριοι και είχε κυβερνοποιήσει διαδοχικά κάθε καρεκλοθήρα της Πλατείας που λαικίστικα του έταζε Πουτινολεφτά χωρίς όρους & θυσίες !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.