ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δεν στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές»

Γερμανικό Ινστιτούτο: Πρόβλημα της Ελλάδας η έλλειψη σχεδίου για ανάπτυξη, και όχι το χρέος

Το κεντρικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η έλλειψη σχεδίου ανάπτυξης και στήριξης των μεταρρυθμίσεων, εκτιμά ο Κλέμενς Φούεστ, διάδοχος του Χανς-Βέρνερ Ζιν στην ηγεσία του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου και μέλος της Επιτροπής «Σοφών» της γερμανικής οικονομίας.
akropol

Ο κ. Φούεστ, σε σημερινή συνέντευξή του στην «Rheinische Post», υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του περασμένου καλοκαιριού και θεωρεί λάθος το ενδεχόμενο παραχωρήσεων λόγω της προσφυγικής κρίσης.

«Θα ήταν μοιραίο αν οι χώρες του ευρώ δεν έδιναν πλέον τόση προσοχή στις μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις της Ελλάδας λόγω των προσφύγων. Αυτό πρέπει να το διαχειριστούμε χωριστά», δηλώνει ο γερμανός οικονομολόγος, ενώ, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων βλέπει, όπως λέει, «πολλά αρνητικά».

«Οι υποσχέσεις του περασμένου καλοκαιριού δεν έχουν τηρηθεί. Ταυτόχρονα γίνεται διαπραγμάτευση για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, ακόμη και για μια άφεση χρέους. Το θέμα δεν είναι το δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά οι μεταβιβάσεις. Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι πιστωτές θα υποχωρούν ξανά και ξανά, ανεξαρτήτως του αν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της ή όχι», τονίζει ο κ. Φούεστ, ενώ κληθείς να σχολιάσει τη στάση του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, απαντά:

«Το κεντρικό πρόβλημα δεν είναι το χρέος. Το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την δημιουργία συνθηκών φιλικών για την ανάπτυξη και ότι δεν στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι χώρες-δανειστές».

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Το 2009 (όταν ο μπουγατσολόγος την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια) από τα 50 προϊόντα που θα πρέπει μία χώρα να παραγάγει ώστε να θεωρείται αυτάρκης, η Ελλάδα είχε αυτάρκεια μόνο σε 9 (εννιά). Η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται με την κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά η ζημιά που είχε παραλάβει ήταν μεγάλη σε μέγεθος.

  Τώρα τελευταία βλέπουμε στελέχη της Ένωσης Κέντρου να καταθέτουν προτάσεις για ανάπτυξη και μέσα σε αυτές βλέπουμε πως προτείνουν τη διανομή γης σε αγρότες.
  Δεν γνωρίζουν πως η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε μεριμνήσει ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.

  Σύμφωνα λοιπόν με απόφαση, η γη διανέμεται σε ανέργους, νέους αγρότες, πτυχιούχους Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής, επαγγελματίες αγρότες και νομικά πρόσωπα με αντίτιμο 5 ευρώ το στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο και ανώτατο όριο τα 100 στρέμματα ανά δικαιούχο (στα 100 στρέμματα συμπεριλαμβάνεται η γη που έχει ή μισθώνει σήμερα ο αγρότης εφόσον δραστηριοποιείται ήδη στη γεωργία και τα επιπλέον στρέμματα που μπορεί να αποκτήσει από την διαδικασία μίσθωσης δημόσιας γης).

  Μίσθωση Δημόσιας Γης βάσει του υπ.αριθμ.4061/Α/2012 ΦΕΚ .(Αφορά Αναρτήσεις Αγροτεμαχίων από 26/04/2012)

  Τρέχουσα Ανακοίνωση
  3/1/2013, Εξέλιξη Προγράμματος Διάθεσης Αγροτεμαχίων Δημόσιας Γεωργικής και Κτηνοτροφικής Γης προς Μίσθωση σύμφωνα με τα Άρθρα 4 και 7 του Νόμου 4061/2012

  Μίσθωση Δημόσιας Γης βάσει του υπ.αριθμ.2290/Β/2011 ΦΕΚ .(Αφορά Αναρτήσεις Αγροτεμαχίων έως 22/03/2012)

  http://www.opekepe.gr/agrotemaxia.asp

  Άντε να βάλουμε πάλι μπροστά τη γεωργία μας…………

 2. NMan. 15:43 14/05/2016

  Τι θα έλεγε ο Τσίπρας του 2012 για τον Τσίπρα του 2015

  Εκείνο που χαρακτήρισε το πολιτικό σύστημα και το οδήγησε στην ανυποληψία ήταν άλλα να διακηρύσσονται πριν τις εκλογές και άλλα να εφαρμόζονται τελικά. Ειδικά μάλιστα όταν επαναλαμβάνονται ακριβώς εκείνα τα επιχειρήματα που είχαν απορριφθεί.
  Δείτε τι έλεγε ο σημερινός πρωθυπουργός στο Ζάππειο το 2012.
  Για το αν μπορεί μια αριστερή κυβέρνηση να εφαρμόσει μνημονιακά μέτρα, για τη λογική των «ισοδύναμων», για τη δανειακή σύμβαση, για την βάση της πολιτικής διαπραγμάτευσης, για τα επιχειρήματα της ΔΗΜΑΡ που σήμερα επαναλαμβάνονται αυτούσια:
  http://agonaskritis.gr/%CF%84%CE%B9-%CE%B8%CE%B1-%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CE%B5-%CE%BF-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-2012-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81/

  • ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

   Η ΖΗΜΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΑΠ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ
   ============================================

   Όλοι γνωρίζουμε σήμερα όλη την αλήθεια. Αποτελεί εμπαιγμό και υποτίμηση της νοημοσύνης μας, η προσπάθεια των εκπροσώπων της ανικανότητας και της διαπλοκής, να επιχειρούν και ΣΗΜΕΡΑ, παραπληροφόρηση, ασέβεια και συνέχιση της νοσηρής και αλησμόνητης εποχής.

   Σήμερα, μέσω των πιο επισήμων(και όχι φιλικά διακείμενων) προσώπων, γίνεται ΑΝΑΝΤΙΡΡΗΤΟ το γεγονός, ότι η προδοσία Σαμαρά Βενιζέλου με την συμπαράταξη Τσίπρα και λοιπών ..ηλιθίων, απετέλεσε το πιο ανθελληνικό και ανέντιμο τορπιλισμό, μιας επιτυχημένης πορείας, που θα μας είχε οδηγήσει στο δρόμο που θα ΕΠΡΕΠΕ, να έχουν χαράξει και εφαρμόσει, αρκετά χρόνια ΠΡΙΝ! οι πρωταθλητές της ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ και της ανικανότητας κυριολεκτικά .

   ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
   http://www.primeminister.gov.gr/2012/10/09/9780
   Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012
   Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Angela Merkel. Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά και της κ. Merkel:
   (…)Τα επόμενα χρόνια, λοιπόν, θα συνεχιστεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και θα πρέπει να δείξουμε πόσο γρήγορα μπορούμε να αναπτυχθούμε και πόσο γρήγοροι μπορεί να είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης και πως θα μπορέσει η Ελλάδα να σταθεροποιηθεί.
   Κλείνοντας, θα ήθελα να πω -το ανέφερα και προηγουμένως- υπάρχουν πρόοδοι. Από το 2009 έως το 2011, το πρωτογενές έλλειμμα από -10% έχει μειωθεί στο – 2%, ένα πρώτο θέμα.
   Επίσης, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει εξισορροπηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
   Όλα αυτά είναι θέματα τα οποία μας δείχνουν με κάθε σαφήνεια ότι πολλά έχουν επιτευχθεί, τα μέτρα, πολλά από τα οποία ήταν αναγκαία για τους ανθρώπους, ήταν πάρα πολύ σκληρά σαν μέτρα, αλλά είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι αυτός ο δύσκολος δρόμος άξιζε τον κόπο.
   Η Γερμανία θέλει να είναι ένας καλός εταίρος και ένας πραγματικός φίλος.
   ΣΧΟΛΙΟ Ν. Βράχου: Η κα Μέργκελ γνώριζε στις 10/10/2012 όλα τα αποτελέσματα της εφαρμογής του προγράμματος Γιώργου Παπανδρέου.
   Το ερώτημα είναι: ‘’ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΑΝΕΤΡΕΨΑΝ’’ αφού είχε τόσες και τέτοιες επιτυχίες και το τέλος του 2012 θα είχε πρωτογενές πλεόνασμα??

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.