ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπλοκή με πολλούς συμβολισμούς

Γιατί η EBRD αγοράζει ελληνικά «κόκκινα» δάνεια

Στην αγορά ελληνικών μη εξυπηρετούμενων δανείων θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με εγχώριες τράπεζες με στόχο να ανακοινώσει τις πρώτες συμφωνίες αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
ebrd

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η κίνηση έχει ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα καθώς από τη μία πλευρά έρχεται να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητα των ευρωπαϊκών αρχών να στηρίξουν την ελληνική οικονομία μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αλλά και να διασκεδάσει τις ανησυχίες ότι τα «κόκκινα» δάνεια θα περάσουν στα χέρια διαφόρων επενδυτικών και κερδοσκοπικών funds.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις αφορούν την ανάθεση της διαχείρισης προβληματικών επιχειρηματικών δανείων βιώσιμων επιχειρήσεων σε εταιρεία που θα συστήσει το KKR στη χώρα μας και στην οποία θα συμμετάσχει με ποσοστό η EBRD. Το μέγεθος του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου δεν έχει προσδιοριστεί, καθώς εκτός από τη Eurobank, που είναι μία από τις τράπεζες που συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις για τη μεταβίβαση προβληματικών επιχειρηματικών, ανοιχτό είναι το θέμα της συμμετοχής και άλλων τραπεζών.

Χθες με δηλώσεις της Σαμπίνα Ντζιούρμαν, διευθύντρια της EBRD στην Ελλάδα και την Κύπρο, δήλωσε ότι η Τράπεζα συζητά με δυνητικούς επενδυτές, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαχείριση πακέτων “κόκκινων” δανείων στο μέλλον». «Οι κινήσεις της EBRD αναμένεται να διαμορφώσουν το ύψος της επένδυσής της στην Ελλάδα φέτος πάνω από τα 320 εκατ. ευρώ που επένδυσε πέρυσι», δήλωσε. Πρόκειται για τη συνολική τοποθέτηση της EBRD στις ελληνικές τράπεζες (περίπου 250 εκατ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση), αλλά και τη συμμετοχή της στο fund Diorama και στην έκδοση ομολογιακού δανείου του ΟΤΕ.

Η εν λόγω συμφωνία με το KKR, εφόσον ολοκληρωθεί, θα αποτελεί την πρώτη μεγάλη συμφωνία ανάθεσης της διαχείρισης και αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών οφειλών που θα υλοποιηθεί στη χώρα μας, μετά την οριστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου από την ΤτΕ.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Βγάζουν μεσάνυχτα σπίτια σε πλειστηριασμό…
  ======================================
  ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ-ΣΟΚ! Βγάζουν, μεσάνυχτα, σπίτια σε πλειστηριασμό…

  Είστε πολιτικοί αγύρτες και απατεώνες που πρέπει να φύγετε σήμερα από την διακυβέρνηση της χώρας
  Από το ‘’κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη’’ καταντήσατε να βγάζετε στο σφυρί τα σπίτια του Ελληνικού λαού ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ!
  Μία πολιτική μαφία κυβερνά την χώρα που ετοιμάζεται να ξεπουλήσει τα πάντα.
  Δείτε και απολαύστε διακυβέρνηση ‘’πρώτης φοράς αριστεράς’’ σε αγαστή συνεργασία με τους πατριώτες της καρέγκλας.
  Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, βγάζει ΝΥΧΤΑ στο σφυρί τα σπίτια.

  Διαμέρισμα 47. Τ.μ
  Ημερομηνία πλειστηριασμού : { Μάϊος , 2016 ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ]]
  =================================================
  Τόπος πλειστηριασμού ΑΘΗΝΑ
  Θέση: ΣΑΡΚΟΥΔΙΝΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΡΕΥ Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΑΘΗΝΑ
  Έκταση : 47 τμ.
  Τιμή πρώτης προσφοράς : 40.0000,Ο Ε

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.