ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ...

Παιχνίδι ακόμη και με τον ανασχηματισμό κάνει ο πρωθυπουργός. Πριν ψηφιστούν τα μέτρα από τη Βουλή οι συνεργάτες τους υποστήριζαν ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα γίνονταν αμέσως μετά. Η σκοπιμότητα ήταν προφανής: Να μην υπάρξουν διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία. Με το δέλεαρ μιας θέσης στο υπουργικό συμβούλιο κάποια πιθανά "όχι" θα μπορούσαν να μετατραπούν σε "ναι". Τώρα που ο στόχος της ομοφωνίας των 153 βουλευτών επετεύχθη ο ανασχηματισμός μετατίθεται για το μέλλον.

Ορισμένοι συνεργάτες του πρωθυπουργού παραπέμπουν τις όποιες αλλαγές για μετά τις 24 Μαΐου. Κάποιοι κάνουν λόγο για τον Ιούνιο, ενώ άλλοι τις μεταθέτουν για τον Σεπτέμβριο. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε συνομιλίες που έχει με πολιτικά πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ συνδέει τον ανασχηματισμό με το συνέδριο του κόμματός του. Ο λόγος που το κάνει είναι γιατί θέλει, όπως τους εκμυστηρεύεται, να συνδυάσει τον ανασχηματισμό της κυβερνήσεώς του και με μια πολιτική ανοιγμάτων και διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ προς άλλους χώρους και με πρόσωπα εκτός Κουμουνδούρου. Σε στενούς του συνεργάτες έχει πει να του προτείνουν πολιτικά στελέχη που προέρχονται είτε από το παλαιό ΠΑΣΟΚ είτε από την καραμανλική δεξιά, τα οποία θα ήθελαν να συνεργαστούν ή και να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτοχρόνως και ο ίδιος έχει επαφές και κάνει ραντεβού όχι μόνον με πολιτικά πρόσωπα, αλλά και με επιστήμονες και κοινωνικά στελέχη που διακρίνονται στους επαγγελματικούς τους χώρους.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει, και το γνωρίζει καλά αφού το έχει συζητήσει με τους επιτελείς του, πως μόνον με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα κυβερνητικά καθήκοντα όπως αυτά διαμορφώνονται μετά και την υπογραφή των μέτρων του δικού του μνημονίου. Χρειάζεται μια ευρύτερη σύμπραξη δυνάμεων. Χρειάζεται η πολιτική που εφεξής θα ασκήσει να αθροίζει δυνάμεις προκειμένου η απήχησή της να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στο εκλογικό σώμα και να μην περιορίζεται σε ποσοστά που κινούνται στην περιοχή του 20%, όπως δείχνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις. Βεβαίως, η αλήθεια είναι πως ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το χρόνο, ούτε του ανασχηματισμού ούτε του συνεδρίου. Μπορεί σε κάποιους συνομιλητές τους να λέει ότι θα κάνει συνέδριο τον Ιούνιο και αμέσως μετά ανασχηματισμό, όμως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Όχι επειδή σε κάποιους άλλους λέει ότι το συνέδριο θα το κάνει το Σεπτέμβριο και αμέσως μετά τον ανασχηματισμό, αλλά επειδή οι περισσότεροι των συνεργατών του -και ιδίως αυτοί των οποίων τη γνώμη λαμβάνει σοβαρά υπόψιν του- του εισηγούνται να αποσυνδέσει τον ανασχηματισμό από το συνέδριο.

Να σημειώσουμε εδώ πως υπουργός με σημαντική κομματική διαδρομή υποστηρίζει πως το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να γίνει τον Ιούνιο, όπως είναι προγραμματισμένο, και ενδεχομένως ούτε τον Νοέμβριο που το κομματικό απαράτ θεωρεί ως πιθανότερη ημερομηνία, αλλά το 2017. Επομένως οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν μπορούν να συνδέονται με το συνέδριο και με τις όποιες αλλαγές αυτό (θα) ψηφίσει ότι πρέπει να γίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου από κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς η Κουμουνδούρου να γίνει οργανικό κομμάτι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Οι καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο των συζητήσεων υποστηρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος μετά από περίπου δύο χρόνια. Στο μεσοδιάστημα ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει πως θα ξεπεράσει την εξ αριστερών γκρίνια των "53" και κάποιων ολίγων κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων, οίτινες πιστεύουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει στην GUE επειδή τόσον ο Τσίπρας όσον και η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μεγαλύτερα περιθώρια διαπραγμάτευσης με τους σοσιαλδημοκράτες στο ευρωκοινοβούλιο και τους άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς όντας ως επικεφαλής της GUE παρά εάν γίνουν τμήμα των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών.

Ο πρωθυπουργός, και στην περίπτωση των σχέσεων του με τη σοσιαλδημοκρατία, φαίνεται πως ακολουθεί πιστά τα βήματα του Ανδρέα Παπανδρέου. Όπως ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ τα πρώτα χρόνια θεωρούσε ως "εχθρούς" και "απόλυτο κακό" την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και τη Σοσιαλιστική Διεθνή και μετά έγινε μέλος και στα δύο έτσι και ο Τσίπρας, αφού πέρασε τη φάση του αριστερισμού, προετοιμάζεται τώρα να αλλάξει στρατόπεδο. Εξυπακούεται πως από τη μετακίνηση προς τα δεξιά ο Τσίπρας ελπίζει να καρπωθεί πολιτικά και εκλογικά ωφέλη από τον κεντρώο χώρο. Αφενός να αφυδατώσει την προσπάθεια που γίνεται για τη συγκρότηση κεντροαριστερού πόλου και αφετέρου να αναγκάσει το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και το Κίνημα του Γ.Παπανδρέου να συμπράξουν μαζί του είτε συμμετέχοντας στην κυβέρνησή του είτε μετέχοντας αύριο σ' ένα ευρύτερο κεντροαριστερό μέτωπο εάν οι επόμενες εκλογές προσλάβουν χαρακτηριστικά ακραίας πόλωσης μεταξύ Δεξιάς υπό τον Μητσοτάκη και Αριστεράς υπό τον Τσίπρα.

Βεβαίως, ο Τσίπρας γνωρίζει πως τα τρία αυτά κόμματα δεν πρόκειται να μετάσχουν στην κυβέρνηση όσο υπάρχουν οι ΑΝΕΛ. Και επειδή θεωρεί πως ο Πάνος Καμμένος, μέχρι στιγμής, είναι εντάξει στη συνεργασίας τους ελπίζει μήπως καταφέρει να αποσπάσει στελέχη όπως ο Χάρης Καστανίδης ή ο Δημ. Ρέππας που έχουν, ιδίως ο δεύτερος, αναφορά κατευθείαν στον Γ. Παπανδρέου. Και επειδή αναφερθήκαμε στον πρώην πρωθυπουργό να πούμε πως το προσεχές διάστημα ο Αλ. Τσίπρας σκέφτεται, λένε συνεργάτες του, να καλέσει για συζητήσεις τον Γ. Παπανδρέου στο Μαξίμου με την ιδιότητα του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Εκτός από τους προαναφερθέντες υπάρχει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, το όνομα της οποίας αναφέρεται μονίμως στα ρεπορτάζ, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Στέφανος Τζουμάκας, με τον οποίον συναντήθηκε, στο Μαξίμου, προ δεκαημέρου ο πρωθυπουργός, η Λούκα Κατσέλη εφόσον φύγει, όπερ και το πιθανότερο, από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Και βέβαια ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος, εάν δεν γίνει υπουργός Εσωτερικών, ενδέχεται να χριστεί αντιπρόεδρος, χωρίς υπουργείο όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, με αρμοδιότητα το συντονισμό σε θέματα θεσμών, δικαιωμάτων και διαφάνειας και την προετοιμασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Από το χώρο της Κεντροδεξιάς, εκτός από τον Χρήστο Ζώη που είχε διατελέσει και υπουργός στην υπηρεσιακή του καλοκαιριού, αναζητείται ένα πρόσωπο, όπως ο Δημ. Παπαγγελόπουλος, που να έχει αναφορά στον Κ. Καραμανλή. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, εκτός από τον Πάνο Καμμένο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να του υποδείξει κάποιες καλές περιπτώσεις κεντροδεξιών προσώπων, από τα οποία ο ίδιος θα διαλέξει το καλύτερο για να το βάλει στην κυβέρνηση προκειμένου να σηματοδοτήσει την αμφίπλευρη διεύρυνση που σχεδιάζει.

Το ότι σχεδιάζει ανασχηματισμό εκτός των ορίων του ΣΥΡΙΖΑ το είπε άλλωστε προ ημερών και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι πως ακόμη και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα είτε εσωτερικών μετακινήσεων των υπαρχόντων υπουργών και υφυπουργών είτε μικρών προσθαφαιρέσεων είτε στενά του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει λένε "να είναι μεγάλος και γεναίος, ενδεχομένως δομικός και σίγουρα να αποτυπώνεται σ' αυτόν η πολιτική διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλους πολιτικούς χώρους, κοινωνικές δυνάμεις και προσωπικότητες με επιστημονική γνώση τεχνοκρατική επάρκεια". Υπουργός που συνομιλεί συχνά με τον πρωθυπουργό υποστηρίζει πως "ο ανασχηματισμός θα γίνει από αύριο έως και τον Σεπτέμβριο". Και η εξήγηση που δίνει είναι ότι "ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη καταλήξει και αυτός τι ακριβώς θέλει να κάνει επειδή, παρά τα όσα λέγονται, ακόμη δεν εχει τελειώσει το θέμα με το χρέος και μάλλον δεν θα τελειώσει στις 24 Μαϊου". Είναι λογικό ο Αλ. Τσίπρας να θέλει να έχει καθαρό το πεδίο για να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις. Προσώρας, το υπάρχον σχήμα τον εξυπηρετεί. Θέλει η νέα κυβέρνησή του να εμφανιστεί, επικοινωνιακά, ως τομή με το παρελθόν. Η προηγούμενη διαπραγματεύθηκε και ψήφισε τα επαχθή μέτρα της αξιολόγησης και η νέα θα διαχειριστεί την "επόμενη μέρα" όπως αυτή περιγράφεται από τα χρήματα των δόσεων που θα εκταμιευθούν και τους άλλους πόρους που θα διατεθούν από τους δανειστές, τον ESM και την ΕΚΤ προκειμένου η χώρα κάποια στιγμή να βγει στις αγορές.

Όταν λοιπόν θα γίνει ο ανασχηματισμός ενδιαφέρον έχει να δούμε αν το alter ego του πρωθυπουργού ο Νίκος Παππάς θα μετακινηθεί, όπως λέγεται, στο υπουργείο Οικονομίας στη θέση του Γιώργου Σταθάκη ή στο υπουργείο Ενέργειας, το οποίο κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως προτιμά. Στην περίπτωση αυτή δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την επιστροφή του Παναγιώτη Σκουρλέτη στα θέματα Τύπου και Επικοινωνίας συν την αρμοδιότητα εκπροσώπησης της κυβερνήσεως. Κυβερνητικοί παράγοντες ωστόσο υποστηρίζουν πως ο Νίκος Παππάς δεν επιθυμεί να φύγει από το Μαξίμου, αλλά να παραμείνει δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, απο τον οποίον άλλωστε αρύεται και η δύναμή του, λαμβάνοντας όμως και τις αρμοδιότητες συντονισμού του κυβερνητικού έργου που τώρα έχει ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Εάν, όπερ και το πιθανότερο, ο Αλ. Φλαμπουράρης στερηθεί τις συντονιστικές του αρμοδιότητες, ίσως ο Αλ. Τσίπρας -επειδή δεν θα θέλει να χάσει την "ασπίδα" του- να τον κρατήσει στο Μαξίμου με αρμοδιότητα τις "ειδικές αποστολές". Οι περισσότεροι θεωρούν πως ο Γ. Κατρούγκαλος αφού έκανε τη ...βρώμικη μπουγάδα του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού θα φύγει. Δεν είναι όμως σίγουρο πως αυτό θα συμβεί καθώς πλέον έχει μάθει τη δουλειά και ίσως είναι καταλληλότερος για να διαχειριστεί και την καυτή πατάτα της αναμόρφωσης ή κατ' άλλους κατάργησης των εργασιακών σχέσεων που ακολουθεί. Να σημειώσουμε πως φαβορί για τη θέση του υπουργού Οικονομικών είναι ο Γιώργος Χουλιαράκης, εφόσον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετακινηθεί στο υπουργείο Οικονομίας όπως επιθυμεί.

Πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα του Τσίπρα για τον ανασχηματισμό ενδεχομένως θα είναι ο Πάνος Καμμένος. Οι περισσότεροι από τον ΣΥΡΙΖΑ εισηγούνται στον πρωθυπουργό να μετακινήσει τον αρχηγό τον ΑΝΕΛ από το υπουργείο Άμυνας σε κάποιο παραγωγικό υπουργείο, αν και ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, τη μόνη μετακίνηση που μπορεί να δεχθεί είναι στο υπουργείο Εξωτερικών, κάτι που όμως δεν είναι σίγουρο πως θα δεχθεί ο πρωθυπουργός γνωρίζοντας και το εκρηκτικό του χαρακτήρος του Νίκου Κοτζιά. Το σίγουρο όμως είναι πως ο πρωθυπουργός σχεδιάζει, όπως λέει στους συνομιλητές του, να κάνει ένα κυβερνητικό σχήμα το οποίο, εκτός απροόπτου, θα έχει ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2017, προκειμένου να παράξει έργο και κυρίως να αυξήσει το ΑΕΠ, να μειώσει την ανεργία και να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών. Και τούτο επειδή το τελευταίο δεκάμηνο πριν τις κάλπες (ο σχεδιασμός του Μαξίμου είναι να στηθούν τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2018) θέλει να ηγείται μιας κυβέρνησης, η οποία, πρωτίστως, θα διεκδικήσει μια νέα νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Έξυπακούεται πως ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ανασχηματισμού, όποτε αυτός γίνει, θα είναι η δυνατότητα των μελών της νέας κυβέρνησης να αποκρούουν αποτελεσματικά τις επιθέσεις της αντιπολιτεύσεως κυρίως όμως να μπορούν να διαχειριστούν με επάρκεια τους μικρούς ή τους μεγαλύτερους κοινωνικούς πολέμους που αναμένεται να ξεσπάσουν ως συνέπεια των επαχθών μέτρων που ψηφίστηκαν και θα ψηφιστούν το αμέσως προσεχές διάστημα προκειμένου η χώρα να συνεχίσει να βρίσκεται σε πρόγραμμα προστασίας...

11 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΜan. 20:58 17/05/2016

  Διχόνοια η προαιώνια κατάρα μας…

  Θα είχε γίνει το Δημοψήφισμα.
  Θα είχαν πει 60-65% των Πολιτών (έστω & βρίζοντας) ΝΑΙ στο €.
  Θα είχε γίνει Οικουμενική Κυβ. για ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΗ εφαρμογή της ΡΗΤΗΣ Λαικής Εντολής.
  Θα είχαμε μειώσει το υπόλοιπο 2% Πρωτ. Ελλειμ. (Μέρκελ, Μαξίμου 8/10/12: «διετία 2010-11 μειώθηκε από 12 %σε 2%») .
  Θα βγαίναμε από το σφιχτό Μνημόνιο μονιασμένοι για να ασχοληθούμε με την Δομική Μεταρρύθμιση του Κράτους για τα επόμενα 100 χρόνια.

  H διχόνοια διοχετεύτηκε μεθοδικά ,με εθνικιστικό πατριδοκαπηλικό μανδύα , από Φεουδαρχική Ελίτ , πολιτικόδημοσιογραφική αυλή της & ισχυρές οργανωμένες συνδικαλιστικόσυντεχνείες διότι θα έχαναν τα προνόμια πολλών 10ετιών.

  Στοχοποίησαν το Παπανδρεικό γονίδιο με ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟ αλλά απλοϊκό άρα εύληπτο πολιτικό μήνυμα: «φταίει ο Ανδρέας γιατί αύξησε το βιοτικό επίπεδο μιας διακομματικής μεσαίας τάξης 7-8 εκ. πολιτών ,ΑΛΛΑ φταίει & ο Γιώργος γιατί περιορίζει το βιοτικό επίπεδο αυτό!»
  Έτσι ΟΛΕΣ οι άλλες πολιτικές οικογένειες , Αθωώνονταν.

  • freeman 10:23 18/05/2016

   Φίλε ΝΜαn , χαίρομαι που συμφωνούμε απολύτως !

 2. να επανέλθει ο Παπανδρέου στο προσκήνιο και τη βουλή κι ας είναι και με τον σύριζα – άλλωστε αν συμβεί θα είναι γιατί ο σύριζα θα έχει έρθει πιο κοντά στις απόψεις του Γιώργου, όχι το αντίθετο.

 3. freeman 11:27 17/05/2016

  OI ΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ ΤΟΥ Π.Θ θα ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ ΝΑ ΓΛΥΨΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΦΤΥΝΑΝ.
  Π.Θ , Σπύρος Γκουτζάνης : «Κυρίως απενοχοποιεί την πρώτη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, που έχοντας κληρονομήσει τις αμαρτίαις της κυβέρνησης Καραμανλή -15,4% έλλειμμα, 300 δις χρέος ήτοι 130% του ΑΕΠ- και υπό τον πανικό της χρεωκοπίας υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο και έθεσε την χώρα υπό την επιτήρηση ΕΕ και ΔΝΤ. Μία τέτοια απενοχοποίηση βέβαια αφήνει εκτεθειμένο τον Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο έχει πάντα καλές σχέσεις ο Αλέξης Τσίπρας όπως άλλωστε και με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Παρομοίως και τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος προστάτευσε πλήρως τον Κώστα Καραμανλή και υπονόμευσε από κοινού με τον Βενιζέλο τον Γιώργο Παπανδρέου, για να έλθουν στην εξουσία, την οποία παρέδωσαν μετά από δυόμισι χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ».
  ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ για το . . . θάρρος σας κύριε Γκουτζάνη! Θέλει μεγάλα [email protected]@[email protected] για να ομολογήσεις ένα . . . λάθος και να πας κόντρα στο Ρεύμα του Δημαγωγικού λαϊκισμού, που οι αναγνώστες σου έχουν εκπαιδευτεί να ενστερνίζονται .
  Γιώργος Α.Παπανδρέου : Απλά , ο 1ος ΕλληνοΑμερικανός ΗΡΩΑΣ του 21ου αιώνα , της σύγχρονης ΝεοΕλληνικής Ιστορίας .
  Η Διαμιντιακή αντιΓαπική ΟΜΕΡΤΑ . . . ΔΕΝ αντέχει πια να διαστρέφει την αυταπόδεικτη ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ της ΟΛΙΚΗΣ δικαίωσης των Ιστορικών Στρατηγικών Πολιτικών Επιλογών του Πρωθυπουργού Γ.Α.Παπανδρέου 2009-2011 και ΤΗΣ ΣΥΝΕΠΑΓΩΓΟΎΜΕΝΗΣ ΕΝΟΧΗΣ του λιποτάκτη επιτηδευμένα-ένοχα μουγκού, Ραφήνιου Καραμανλή & Πάκη .

 4. maria 7:28 17/05/2016

  Τώρα που τελείωσα το άρθρο μπορώ να κλάψω?

 5. Προκειμενου να μεινουν στις καρεκλες τους αυτοι ειναι ικανοι να πουλησουν και την μανα τους.Ο Παπανδρεου δεν πρεπει να γινει η σανιδα σωτηριας τους.

 6. ΝΒ 11:20 16/05/2016

  ΣΤΑ ΘΟΛΑ ΝΕΡΑ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΜΕ ΤΑ ΒΡΟΜΙΚΑ ΨΑΡΙΑ

  ψάχνει ο Αλέξης,για την διατήρηση της πολυθρόνας ΤΩΝ ‘’ΗΛΙΘΙΩΝ ‘’ ΚΑΙ ΤΩΝ καΜένων εντελώς,

  Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ,
  σαν σημείο αναφοράς και σύγκρισης, ανάμεσα σε όσα έλεγε και όσα ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ και σε όσα πιστεύουμε ότι μπορεί να κάνει.
  Και μην ξεχνάμε! Σχεδόν πρώτο νομοσχέδιο που ψήφισε ο Σύριζα ήταν αυτό για το ‘’αυτοβόλεμα ’’ της…συμβίωσης.
  25% του ΑΕΠ αύξηση υπολόγισε ο Αλογοσκούφης και ο Αρούκος τον τζίρο της πλαστής ή και επίπλαστης φοροδιαφεύγουσας.. ηδονής . Μεγάλο ποσοστό χρήματος και ψηφοφόρων του… έρωτα, που ζεί και αναπνέει ‘’κουλτούρα’’ και…έμπνευση..
  Ο Αλ.Τσίπρας σχολιάζοντας ότι αυτοί που είναι σε πανικό προσπαθούν τώρα να τρομοκρατήσουν τον λαό, έδωσε απαντήσεις-εγγυήσεις με «καθαρές κουβέντες», όπως είπε, σε έξι «επίμαχα» σημεία:
  • η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει το ευρώ χωρίς άλλες θυσίες εκ μέρους των πολιτών
  • ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών
  • εγγυάται και δεσμεύεται ότι θα καταργήσει το 2015 τον ΕΝΦΙΑ και θα σταματήσει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας
  • εγγυάται για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, με επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ («Ένα φορολογικό σύστημα που δεν θα αφήσει σε χλωρό κλαρί λαθρέμπορους και φοροφυγάδες»)
  • δεσμεύεται για το τέλος της διαπλοκής και εγγυάται ότι η δικαιοσύνη και η δημοκρατία θα επιστρέψουν στον τόπο. Εγγυάται ότι θα καταλογισθούν οι πολιτικές ευθύνες και θα αναζητηθούν και οι ποινικές εκεί όπου υπάρχουν
  • εγγυάται ότι από την επομένη των εκλογών θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης.
  Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί θα είναι η αρχή του τέλους της λιτότητας και των μνημονίων ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος για μία ακόμη φορά κατηγόρησε τον Αντ. Σαμαρά για «ρεσιτάλ κινδυνολογίας», «λαϊκισμό» και «παροχολογία».

  Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν είναι «ούτε λαϊκισμός, ούτε παροχές» και συμπλήρωσε: «Είναι το δικό μας χρέος. Το μόνο χρέος που αναγνωρίζουμε. Το χρέος της ανατροπής αυτής της εφιαλτικής κατάστασης και της αλληλεγγύης σε όσους έχουν χάσει σχεδόν τα πάντα».
  Σήμερα βλέποντας τον…χάρο της πολιτικής και τα σκουφάκια του ειδικού δικαστηρίου, απλώνει δίχτυα και πανιά σε κάθε τυχοδιώκτη, σε κάθε αποτυχημένο πολιτικάντη, ώστε εκτός από ‘’Ακηδες’’ να συμπεριλάβει και ‘’ΑΚΙΔΕΣ’’και ‘’ΑΤΣΙΔΕΣ’’
  Ψάχνει στα παραπολιτικά απορρίμματα μήπως βρεί… χρυσαλοιφή που θα την παρουσίασε σαν ..χρυσό.
  Και ψαρεύει τους ‘’κεφάλους’’ της… σωτηρίας μας, στα βρόμικα και θολά των ξέμπαρκων τρωγλοδυτών της πολιτικής και μυαλοφυγόδικων της…επιτυχίας.
  Όσους και όποιους να ‘’αγοράσει’’, είναι σίγουρο ότι ο ..’’Χαϊκάλης’’ του …ασφαλιστικού, έχει ΗΔΗ προδιαγράψει και χαράξει την πορεία τους και την επιτυχία τους.
  ΥΓ.
  Δεν ξεχνάμε βέβαια και τις πολιτικές »πόρνες», όπως αυτοαποκαλούνται οι ίδιοι.
  Φυσιολογικό δεν είναι να ενταχθούν στο κόμμα της…συμβίωσης

 7. Θ.Τ. 10:51 16/05/2016

  Εχει νόημα Κε Φελνίκο μας, η συζήτηση πάνω σ΄αυτό το γαιτανάκι ?
  Αν και πως ο Τσίπρας θα μείνει στην καρέκλα ?
  ή πως θα πάμε έστω και λίγο προς ΜΕΤΑΠΕΛΑΤΕΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ .
  δηλ. πως θα συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε το 2009 – 2011
  ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ «ΕΞΟΔΟΥ»
  ( από την κρίση, όχι από το ευρώ ) .
  Με Ρέππα, Ξενογιαννακοπούλου και Καστανίδη κ.λπ. ?
  Κανονικά η δουλειά χρειάζεται ΓΑΠ, Παπακ, Σαχινίδη και «νέους» αλλά αντιπελατειακούς
  Αλλά ξέρω αυτούς δεν τους θέλει ο ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΣ «λαός» των Μ.Μ.Ε. . . .
  Πολύ καλύτερα – εδώ που βρεθήκαμε – π.χ. με Χριστοδουλάκη, Παπαδήμο και
  όποιον με τεχνοκρατική επάρκεια δεν έχει ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ είτε ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ

  • Θά γίνει αγόρι μου κάποτε θά γίνει η αναθεώρηση καί θά καεί το πελεκούδι σού λέω όταν δεχτεί ο ΓΑΠ μΑς γιά τό καλό τής Ελλάδας καί τού Λαού νά γίνει υπουργός τού Τσίπρα, καί τά γατιά θά χορεύουν τσάμικο μαζί μέ σου στό μαγαζί του μπάρμπα Φελέκη.

 8. NB 10:43 16/05/2016

  ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ,
  ΄Η, …ΠΡΟΚΟΠΙΚΟΣ ΚΑΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ‘’ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ’’.. ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ???

  Σήμερα όλοι γνωρίζουμε τους συκοφάντες, τους ψεύτες, τους προδότες , τους αποστάτες που πέρασαν ή, βρίσκονται στην εξουσία . Σήμερα όλοι έχουμε νιώσει το χέρι της χρεοκοπίας που αδυσώπητο περιμένει να μας κτυπήσει την πόρτα. Και τρέμουμε στην ιδέα και μόνο μιας τέτοιας καταστροφής.
  Όλα αυτά είχαν δημιουργήσει ένα πλέγμα διαστροφής, φοροδιαφυγής και επιθανάτιου οικονομικού ρόγχου. Η Ελλάδα πέθαινε, χρεοκοπούσε και ημείς.. άδαμε !
  Σήμερα όλοι θυμόμαστε την ειλικρίνεια και την προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου να μας ενημερώσει για όσα ‘’ παρέλαβε’’ και για τον διπλό αγώνα του. Πρώτα να ‘’άρει την ρήτρα της μη βοήθειας’’ σε όσα μέλη της Ε.Ε είχαν οικονομικά προβλήματα, που ‘’αγκάλιαζαν’’ την επιβίωσή τους και δεύτερο, να ψηφίσει όσο το δυνατόν, περισσότερα νομοσχέδια από αυτά που είχαν ετοιμάσει οι ‘’κηπουροί’’ του, ώστε να συλλάβει όσο το δυνατόν περισσότερους φοροφυγάδες, που χρόνια ολόκληρα ήταν ‘’ΑΓΝΩΣΤΟΙ’’ σχεδόν στην εφορία, ενώ τα πρώτα μέτρα ΗΧΗΣΑΝ με το πρόστιμο 1,2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ σε Λάτση και Βαρδινογιάννη για λαθραία –τριγωνική εισαγωγή πετρελαίου, και την έφοδο στο ιατρικό κατεστημένο του Κολωνακίου.
  Και στις δύο προσπάθειές του ΠΕΤΥΧΕ! Σχεδόν απόλυτα. Τα επιτυχή δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2010, αναγνωρισμένα ΕΠΙΣΗΜΩΣ από όλους τους αρμόδιους και μη φορείς, απετέλεσαν τον καταλύτη και τις βάσεις για μια καλλίτερη Ελλάδα, για ένα κράτος με ισονομία, ευνομία και φοροδοτική ισότητα για όλους.
  Οι αίθουσες ‘’VIP’’ στον Κορυδαλλό ήταν η καλλίτερη απόδειξη μιας επιτυχημένης αλλαγής που ξεκινούσε ελπιδοφόρα
  Και μη μου πει κανείς ότι ο Παπανδρέου υπεσχέθη πράγματα που δεν υπήρχαν. Μίλησε για λεφτά που ..χανόντουσαν στις τσέπες των επιτηδείων και σήμερα παρουσιάζονται συνοδευόμενα από χειροπέδες ..πολυτελείας.
  Μίλησε για συνταξιούχους ‘’μαϊμού’’ , για αεριτζήδες χρυσοχέρηδες, για φακελάκια ντροπής, για σύστημα υγείας, δικαιοσύνης , δημόσια διοίκησης που είχαν μεταβληθεί σε βαλτότοπους της διαφθοράς με παγίδες θανάτου.
  Δεν μίλησε ΑΚΡΙΒΩΣ! για το δημόσιο έλλειμμα αφού ακόμη ! αποκαλύπτονται οι ταχυδακτυλουργίες του Αλογοσκούφη, του Μπέζα , του Δούκα και του αδόκιμου Παπαθανασίου των πολλών ακινήτων.
  Βρέθηκε λοιπόν ένας Έλληνας πολιτικός , με μερικούς αποφασισμένους συνεργάτες και άρχισε να ξηλώνει κυριολεκτικά τα τείχη της διαφθοράς.
  Και πέσαμε όλοι επάνω του να τον ‘’φάμε’’ ! όπως συνέβη και με τον εμπνευστή και δημιουργό του νόμου για τις αξιοκρατικές εισαγωγές υπαλλήλων στο δημόσιο ΑΣΕΠ, Αναστάσιο Πεπονή, που δεν βγήκε ούτε βουλευτής !!!!!!!!!
  Ν. Βράχος

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.