ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ

Guardian: Απειλεί να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ

Οι ελπίδες να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της φάνηκε να εξανεμίζονται, μετά από μία αιφνιδιαστική παρέμβαση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γράφει ο Guardian.
imf

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στην επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ η οποία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η γενική διευθύντρια του Ταμείου έστειλε την πιο σαφή προειδοποίησή της: είτε οι δανειστές συμφωνούν να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό χρέος, είτε το ΔΝΤ θα αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα.

«Για εμάς, για να υποστηρίξουμε την Ελλάδα με έναν νέο διακανονισμό του ΔΝΤ, είναι βασική η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας θα βασίζεται σε δημοσιονομικούς στόχους που είναι ρεαλιστικοί, γιατί στηρίζονται από αξιόπιστα μέτρα για να επιτευχθούν», γράφει στην επιστολή της η Λαγκάρντ, δείχνοντας τη λύπη της για την έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο αποτυχημένο πρόγραμμα προσαρμογής της Αθήνας έως τώρα, σχολιάζει ο Guardian.

Η παρέμβαση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου ήρθε μετά από την αιφνιδιαστική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει προς ψήφιση τις αντιδημοφιλείς αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό την Κυριακή, αναφέρει ακόμη η βρετανική εφημερίδα.

«Σε μία επανάληψη του δράματος που κυριάρχησε στην ευρωζώνη πέρυσι, η Αθήνας αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας αν αποτύχει να καλύψει τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν και τα δάνεια του ΔΝΤ τον Ιούλιο», γράφει επίσης η Guardian.

Οσο οι δανειστές θα μάχονται για τα προληπτικά μέτρα, η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Αθήνα θα επιδεινώνεται, εκτίμησε ο Μουϊτάμπα Ράχμαν, επικεφαλής του Eurasia Group. «Ο χρόνος τελειώνει για να καταλήξουν σε μία συμφωνία», προειδοποίησε.

Αναφερόμενος στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο την Κυριακή, ο αναλυτής σχολίασε: «Ο Τσίπρας θέλει να δείξει στους Ελληνες ψηφοφόρους ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν κάνει αυτό που τους αναλογεί και ότι η μπάλα- για την ελάφρυνση χρέους- είναι ξεκάθαρα στους Ευρωπαίους. Το μήνυμα προς τους δανειστές είναι: αν επιμείνετε για τα προληπτικά μέτρα, θα οδηγήσετε σε κατάρρευση της κυβέρνησής μου και πρόωρες εκλογές. Και μαζί με το δημοψήφισμα της Βρετανίας, αυτό θα καταλήξει ένας μεγάλος πονοκέφαλος για την Ευρώπη».

 

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  Η ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ , Η ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

  *Την μείωση του χρέους κατά 120δις ευρώ, την μείωση των επιτοκίων, την αναβολή πληρωμής του χρέους μέχρι το 2022, την ΚΕΡΔΙΣΕ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με το σπαθί του.

  *‘’Χειροπιαστή απόδειξη’’ για τη μείωση χρέους προς την Ελλάδα του Γιώργου Παπανδρέου,
  απετέλεσαν οι νόμοι,
  οι διαρθρωτικές αλλαγές ,
  τα ΠΡΟΣΤΙΜΑ σε Λάτσηδες και Βαρδινογιάννηδες,
  η διαύγεια,
  η φοροδοτική ισότητα,
  η άρση του τραπεζικού απορρήτου,
  ο οικονομικός εισαγγελέας,
  οι νόμοι για την δημοσιοϋπαλληλική ΛΕΡΝΑΙΑ της διαπλοκής.

  *Ναι ! αυτόν που αυθημερόν ακύρωσε και διέγραψε ο Τσίπρας της διαπλοκής, ‘’πατσίζοντας’’ τα φακελάκια με την αγορασμένη ψήφο των φοροφυγάδων και των πελατειακών και βρώμικων ‘’συγχωνεύσεων’’.

  *Η μείωση του χρέους εκ μέρους της ΕΕ. ήταν μια προσωπική νίκη και πολιτική κατάκτηση του Γιώργου Παπανδρέου, που απέδειξε ΠΡΩΤΑ!!! ότι αγωνίζεται και θα αγωνισθεί για την επιστροφή της Ελλάδας σε ένα δρόμο ανάπτυξης, ευνομίας, ισονομίας και ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ !!!

  *Τι από όλα αυτά , εφάρμοσαν τόσο ό Σαμαράς, όσο και σήμερα το δίδυμο της ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ και της σπατάλης?
  * ‘’Εξαίρεση’’ αποτέλεσαν οι Έλληνες που ..κόλλησαν στη λάσπη της διαπλοκής και πολλοί και της ιδιοτέλειας. Είχαν μάθει τον Έλληνα να επαιτεί ότι του ανήκει και όχι να το απαιτεί . Είχαν μάθει τον Έλληνα ότι η αξιοκρατία είναι για τους χαζούς, ενώ η πελατειακή ‘’εγγραφή’’ σε ..κάποιους κομματικούς καταλόγους, θα τον ‘’βολέψει’’.

  *Είχαν ‘’πείσει’’ τον Έλληνα ότι η λαμογιά είναι ‘’μαγκιά’’ και εξυπνάδα και ότι η εργασία και η ιδιοκτησία ..κουράζουν τον άνθρωπο και του δημιουργούν άγχος και προβλήματα. όπως έλεγαν οι πίσω από το τείχος της ντροπής , επί τόσα χρόνια μέχρι το 1990…

 2. ΝΕΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ

  Νέα Επιστολή Λαγκάρντ:

  «Για εμάς, για να υποστηρίξουμε την Ελλάδα με έναν νέο διακανονισμό του ΔΝΤ, είναι βασική η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας θα βασίζεται σε δημοσιονομικούς στόχους που είναι ρεαλιστικοί, γιατί στηρίζονται από αξιόπιστα μέτρα για να επιτευχθούν», γράφει στην επιστολή της η Λαγκάρντ, δείχνοντας τη λύπη της για την έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο αποτυχημένο πρόγραμμα προσαρμογής της Αθήνας έως τώρα, σχολιάζει ο Guardian.
  ΣΧΟΛΙΟ: Με απλά λόγια το ΔΝΤ εκφράζει αυτό που ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ δυστυχώς όλοι μας. Ότι δηλαδή Τσίπρας και ΚαΜένος εντελώς, είναι δύο ΑΧΡΗΣΤΟΙ και ΨΕΥΤΕΣ πολιτικοί, στους οποίους ΚΑΝΕΙΣ !!! δεν έχει εμπιστοσύνη. Αυτό αποτελεί ίσως και το μεγαλύτερο πρόβλημα του παρόντος και του μέλλοντος. Κανείς πια δεν μας εμπιστεύεται, κανείς πια δεν μας πιστεύει, κανείς πια δεν μας θέλει ούτε από μακριά.
  Και το χειρότερο από όλα είναι ο ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ της ωριμότητας και της ποιότητας των Ελλήνων ψηφοφόρων, ειδικότερα μετά την τελευταία διετία πολιτικής επιμειξίας πρακτόρων του Τσίπρα και των…ακροδεξιών του παρασημοφορημένου της Γαλλικής ..αυλής.
  Είναι ντροπή και σκάνδαλο τα όσα καταγράφει και περιγράφει η ΕΕ για τον Τσίπρα και τους… ψηφοφόρους που τον εψήφισαν στο βιβλίο του ο Σόϊμπλε και ο Σαπέν ,δηλαδή οι υπουργοί οικονομικών ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑΣ !!!.

  • ΔΕΝ ΕΦΤΑΙΓΕ ΤΟ ΔΝΤ , ΟΥΤΕ ΛΑΘΟΣ ΕΚΑΝΕ. !!!!!!!
   ====================================
   Η ΚΛΙΚΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΠΕΔΙΩΞΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
   ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
   ΔΙΑΒΑΣΤΕ:
   Το πρώτο Μνημόνιο συντάχθηκε με υπολογιζόμενη ύφεση -2% για το 2009 (σελ.47).
   *Όσο τα στοιχεία αποκαλύπτονταν, τόσο ανέβαινε η εκτίμηση για την ύφεση του 2009. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας που υιοθετήθηκε τον Ιανουάριο του 2010, η ύφεση του 2009 υπολογιζόταν ήδη στο -1,2% . Στις 12 Φεβρουαρίου 2010, η ακόμα τότε Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία αρχίζει και βλέπει τα πράγματα ακόμα πιο σκούρα, μιλώντας για ύφεση -2% το 2009.
   Πότε μάθαμε τελικά ότι η ύφεση το 2009 έφτασε το εξωφρενικό -3,2% και μάλιστα παρά τα 36,5 δισ έλλειμμα
   =============================================================
   (15,6% του ΑΕΠ) της ίδιας χρονιάς;
   *Έπρεπε να περιμένουμε μέχρι τις 6 Οκτωβρίου του 2011 όταν η ανεξάρτητη ΕΛΣΤΑΤ μπόρεσε και αποτύπωσε τελικά το μέγεθος της υφεσιακής βόμβας που έπληξε την Ελλάδα ΠΡΟ Μνημονίου. Και έπρεπε να περιμένουμε πάλι μέχρι τότε για να μάθουμε ότι η Ελλάδα ήταν σε ύφεση ΗΔΗ από το 2008.
   ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΠΡΩΤΗ:
   ================
   Η μία μονάδα μεγαλύτερη ύφεση είναι σαν τα σεισμικά ρίχτερ. Η διαφορά μεταξύ σεισμού 6 και 7 ρίχτερ δεν είναι αριθμητική, αλλά γεωμετρική: η διαφορά ισχύος του σεισμού των 7 ρίχτερ από έναν αντίστοιχο στα 6 ρίχτερ, είναι πολλαπλά μεγαλύτερη από αυτό που υπονοεί η διαφορά της μίας μονάδας.
   Το ίδιο δε ισχύει, τηρουμένων των αναλογιών, και για την ύφεση. Ακόμα και το 0,1% διαφορά στο ρυθμό ανάπτυξής μετράει. Μετράει πολύ. Επηρεάζει τα πάντα. Άλλο το -2% ύφεση και τελείως άλλο το -3,2%. Και άλλο να λες ότι μόλις μπήκα σε ύφεση και άλλο να ξέρεις ότι είσαι σε ύφεση ως χώρα από το 2008, παρά την εκτίναξη του ελλείμματος και το 2008 και το 2009.
   ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ:
   Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση από το 2008 δεν τα αμφισβητεί κανένας ψεκασμένος. ΟΛΟΙ, ψεκασμένοι και μη, τα επικαλούνται.
   Και αναρωτιέται κανείς:
   ================
   *Πόσο καλύτερα θα είχε πάει το πρόγραμμα, αν η χώρα διέθετε εξαρχής σωστά στατιστικά στοιχεία για την ύφεση και το έλλειμμα; Αν γνωρίζαμε εξαρχής και πλήρως πόσο κακή ήταν η αφετηρία της προσπάθειάς μας;
   *Πόσα περισσότερα επιχειρήματα θα είχε η ελληνική κυβέρνηση στα χέρια της απέναντι στους εταίρους της, αν γνώριζε το πλήρες μέγεθος της ύφεσης, για να παλέψει ακόμη περισσότερο για ηπιότερο ως προς τις περικοπές Μνημόνιο;
   *Πόσο πιο σταθερό στα πόδια του θα ήταν το πρόγραμμα, αν εξαρχής ήταν γνωστό ότι το πρόβλημα της ύφεσης είναι πολύ μεγαλύτερο και πολύ βαθύτερο, ήδη πριν από την εφαρμογή οποιουδήποτε προγράμματος, από ό,τι υπολογιζόταν;
   *Πόσο πληρώσαμε, και πληρώνουμε ακόμη, το «μαγείρεμα» των στοιχείων της ύφεσης (όπως και του ελλείμματος) μέχρι το 2009 για να φαίνεται μικρότερη;
   Και ως πότε θα μένει στο απυρόβλητο ο πραγματικός «πολλαπλασιαστής» καταστροφής για τη χώρα; Η κυβέρνηση Καραμανλή;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.