ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντική υστέρηση

Η Αυστρία υπερέβη το όριο της ΕΕ για το έλλειμμα

H Αυστρία μπορεί να υστερήσει "σημαντικά" έναντι των στόχων για το δημοσιονομικό έλλειμμα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για φέτος και το 2017, ανέφερε σήμερα το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, ένα ανεξάρτητο σώμα στην Αυστρία.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ ζήτησε από τις Βρυξέλλες, οι οποίες απαιτούν από τις ευρωπαϊκές χώρες να κρατήσουν το διαρθρωτικό έλλειμμά τους κάτω από το 0,5%, να εξαιρέσουν τις δαπάνες για τους μετανάστες.

Η Αυστρία αφαίρεσε δαπάνες ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που συνδέονται με τους μετανάστες από τον διαρθρωτικό προϋπολογισμό της για το 2015 και σχεδιάζει να κάνει το ίδιο και φέτος, όμως ο Σέλινγκ έχει πει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα του επιτρέψει να το επαναλάβει και το 2017.

"Για τα έτη 2016 και 2017 υπάρχει πιθανότητα να υστερήσουμε σημαντικά έναντι του στόχου να παραμείνουμε εντός των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, προσθέτοντας πως οι Βρυξέλλες μπορεί να εκδώσουν την άνοιξη του 2017 μια προειδοποίηση.

"Ακόμη και αν οι προσωρινά υψηλότερες δαπάνες που οφείλονται στην προσφυγική μετανάστευση μετρήσουν ως έκτακτη επιβάρυνση ... αυτό δεν αλλάζει το αποτέλεσμα", αναφέρει.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο προέβλεψε ότι το διαρθρωτικό έλλειμμα θα φθάσει το 1,5% φέτος και το 1,6% το 2017.

Η Αυστρία, μια χώρα 8,7 εκατομμυρίων κατοίκων η οποία δέχθηκε πέρυσι 90.000 αιτήσεις για άσυλο, είχε διαρθρωτικό πλεόνασμα 0,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2015, μετά την αφαίρεση δαπανών για τους μετανάστες.

Το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών προβλέπει διαρθρωτικό έλλειμμα –αφαιρουμένων των επιδράσεων του επιχειρηματικού κύκλου– 0,5% το 2016 και το 2017 αντίστοιχα, αν και το ποσό για το 2017 θα επιτευχθεί μόνο αξιοποιώντας μια ορισμένη δημοσιονομική χαλάρωση που συνάδει με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.